Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2020 08 27

Naujo A.Matelio filmo „Omarų sriuba“ pasaulinė premjera įvyks San Sebastiane

Šių metų tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje įvyks bendros ispanų ir lietuvių gamybos dokumentinio filmo „Omarų sriuba“ pasaulinė premjera. Režisierių Pepe Andreu ir Rafa Molés kūrinys, kurio scenarijaus bendraautorius ir koprodiuseris yra dokumentinio kino režisierius, nacionalinės premijos laureatas Arūnas Matelis uždarys baskų kiną pristatančią programą „Zinemira“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“

Ketvirtadienį vieno svarbiausių Ispanijos kultūros renginių komanda paskelbė trylika filmų, kurie festivalyje varžysis dėl „Irizar Basque Film Award“ apdovanojimo. Tarp jų – „Omarų sriuba“, pasakojanti apie Islandijos Grindaviko mieste veikiančią legendinę, bendruomenei itin svarbią „Bryggjan“ kavinę ir jos likimą. Filmui buvo suteikta garbė uždaryti „Zinemira“ programą – jis bus parodyta rugsėjo 25 d.

Filmas į San Sebastiano festivalį sugrįžta jau antrą kartą: 2018 m. „Omarų sriubos“ projektas buvo pristatytas čia vykstančiame industrijai skirtame „Lau Haizetara“ dokumentinių filmų koprodukcijos forume, kuriame pelnė du apdovanojimus ir buvo įvertintas 3000 eurų piniginiu prizu.

Režisieriai Pepe Andreu ir Rafa Molés su Arūnu Mateliu kūrybiniame kelyje yra susidūrę ir ankščiau – kartu koprodiusavo A. Matelio 18 tarptautinių apdovanojimų pelniusią dokumentiką apie dviračių sporto užkulisius „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“.

Žymiems ispanų dokumentinio kino kūrėjams tai jau penktasis filmas, kurtas drauge. Didelio populiarumo susilaukė 2014 m. pasirodęs jų darbas „Five Days to Dance“. Pepe Andreu daugiau nei 15 metų dirba prodiuseriu ispanų televizijoje, Rafa Molés yra žinomas žurnalistas ir scenaristas.

VIDEO: Filmo „Omarų sriuba“ anonsas

Kasdienybė pro „Bryggjan“ kavinės langus

Pagrindinis filmo veikėjas Krilis kiekvieną rytą pradeda mažoje uostamiesčio kavinėje „Bryggjan“ ruošdamas ingredientus omarų sriubai. Jo brolis Alis čia leidžia dienas šnekučiuodamasis su senais žvejais, tarp kurių – paskutinis Islandijos boksininkas ir rašytojas. Jų pokalbiai neapsieina be pasaulinių problemų aptarimo, kurioms išspręsti kasdien sugalvojami vis nauji būdai.

Kartą per mėnesį toje pačioje kavinukėje susirinkę Grindaviko gyventojai prisimena neseniai anapilin išėjusių vietinių vardus, taip tikėdamiesi juos kuo ilgiau išsaugoti atmintyje. Ketvirtadieniais keturi muzikantai čia groja džiazą.

Pro „Bryggjan“ langą matyti stūksantis kalnas. Kitoje jo pusėje driekiasi Mėlynoji lagūna – turistų pamėgta didžioji salos atrakcija.

Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena didelė korporacija neseniai pateikė pasiūlymą Grindavike pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu.

Jau visai netrukus Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos