Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 09

Jubiliejinis „Kino pavasaris“ pristato konkursinę programą

20-ąjį kartą vyksiantis didžiausias Lietuvoje kino festivalis „Kino pavasaris“ pradeda supažindinti žiūrovus su filmais. Rytų ir Centrinės Europos kinui skirta konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“ šiemet bus ypač įvairi: nuo ukrainiečių filmo gestų kalba iki ne tik namuose įvertintos lietuviškos „Sangailės“.
Kadras iš Alantės Kavaitės filmo „Sangailė“
Kadras iš Alantės Kavaitės filmo „Sangailė“ / Kino pavasario nuotr.


Iš kitų festivalio programų „Nauja Europa – nauji vardai“ išsiskiria ne tik geografiškai, bet ir tuo, kad čia galima pažinti debiutuojančius Europos kino režisierius. Į programą patenka tik pirmas arba antras vaidybinis režisieriaus filmas.

Kaip ir pernai, programą „Nauja Europa – nauji vardai“ pristato draudimo koncernas ERGO. „Naujoji Europa – dar tik pradedamas atrasti ir dėl to labai įdomus kino regionas. Kasmet programai „Nauja Europa – nauji vardai“ skirdami vis daugiau dėmesio, siekiame paskatinti jaunus režisierius parodyti savo filmus į „Kino pavasarį“ iš viso pasaulio atvykstantiems kino profesionalams. Taip pat džiaugiamės prisidėdami prie to, kad Lietuvos žiūrovai turėtų galimybę pamatyti ne tik tai, ką sukuria Holivudas“, – sako ERGO draudimo grupės Baltijos šalyse valdybos narys Saulius Jokubaitis.

Su programos filmais video siužete supažindina „Kino pavasario“ meno vadovė S. Lingevičiūtė.

VIDEO: Festivalis „Kino pavasaris“ pristato konkursinę programą

Vienas laukiamiausių šių metų programos filmų – „Gentis“ (angl. „The Tribe“). Tai pasaulio festivalius apkeliavusi skaudi ukrainiečių drama apie kurčiųjų internatą. Filme vaidina kurtieji aktoriai. Daugeliui jų tai buvo debiutas kine. Vaidinantieji bendrauja tik gestų kalba. Žiūrovai nemato subtitrų, tačiau jie ir nereikalingi.

„Tai – kaip Čarlio Čaplino filmai, kur viskas perteikiama per emocijas. Mums nereikalingi žodžiai. Kaip ir žiūrint į fotografiją ar paveikslą – viskas puikiai suprantama“, – su „Kino pavasariu“ savo mintimis dalijosi vieną pagrindinių vaidmenų filme sukūrusi baltarusių aktorė Jana Novikova.

„Gentis“ jau įvertintas Kanų kino festivalio komisijos, o Europos kino akademijoje apdovanotas kaip geriausias debiutas.

Neabejotinai didelio žiūrovų dėmesio sulauks ir Prancūzijoje gyvenančios lietuvių režisierės Alantės Kavaitės drama „Sangailė“ (angl. „The Summer of Sangaile“). Sausį jos premjera įvyks prestižiniame Sandanso kino festivalyje. Tai pirmas kartas, kuomet konkursinėje programoje varžysis lietuvių vaidybinis filmas. Jo aktorė Aistė Diržiūtė pakviesta dalyvauti kylančioms Europos kino žvaigždėms skirtoje Berlyno kino festivalio tarptautinėje programoje „European Shooting Stars“. Ji – taip pat pirmoji taip įvertinta Lietuvos aktorė ir vienintelė iš Rytų Europos šiemet.

„Tai filmas apie merginą, kurią meilė išlaisvina. Labai poetiškas ir šviesus – toks, kokių dabartiniame Lietuvos kine reta“, – apie „Sangailę“ kalba „Kino pavasario“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

„Nauja Europa – nauji vardai“ supažindins ir su svarbiausiais naujais kitų Baltijos šalių filmais: latvių „Modris“ (angl. „Modris“) ir estų „Vėjų kryžkelėje“ (angl. „In the Crosswind“). Pastaroji juosta, pasakojanti apie trėmimus į Sibirą, Estijoje pripažintas geriausiu 2014 m. filmu. Jo išskirtinumas – „stop kadrų“ naudojimas, jų pagalba perteikiant sustingusį laiką tremtyje. „Modris“ – tikrais faktais paremta drama apie provincijoje gyvenantį jaunuolį, kuriam vienintelis būdas išlikti yra nusikalsti. Tiek estų, tiek latvių filmai pernai parodyti Toronto kino festivalyje.

Kino pavasario nuotr./Kadras iš filmo „Vėjų kryžkelėje“
Kino pavasario nuotr./Kadras iš filmo „Vėjų kryžkelėje“

Žiūrovų laukia ir dvi vengrų komedijos, per absurdo prizmę kalbančios apie rimtus dalykus. „Autobiografiška „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ (angl. „For Some Inexplicable Reason“) pasakoja apie trisdešimtmetį kino režisierių, kuris baigia studijas, tačiau niekaip neranda darbo ir vis dar gyvena su tėvais. Filmas parodo, kuo mes tampame, kai per ilgai esame priklausomi nuo tėvų“, – supažindina S. Lingevičiūtė.

Programos sudarytoja taip pat rekomenduoja nepraleisti ir antrojo vengrų filmo „Gyvenimas po mirties“ (angl. „Afterlife“). Jo dėmesio centre – savo tėvo figūrą bandantis nugalėti sūnus, kuri jam daro įtaką ir po tėvo mirties.

Psichologinių trilerių mėgėjams „Kino pavasaris“ siūlo „Pamoką“ (angl. „The Lesson“) – bulgarų filmą apie moralę, apie tai, kaip toli gali nueiti žmogus, patiriantis vieną gyvenimo smūgį po kito ir neturintis kuo pasitikėti.

Šiemet konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“ sudaroma 7-ąjį kartą. Ir šįkart kompetentinga žiuri išrinks geriausią filmą, kuriam atiteks Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtas piniginis prizas.

Visi programos filmai yra nauji, pristatyti praėjusiais ar šiais metais. Jubiliejinis „Kino pavasaris“ suteiks pirmąją galimybę pamatyti juos Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas