Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
2023 04 16

Dokumentinis filmas apie Holokaustą Lietuvoje prieinamas išskirtinai 15min skaitytojams

Britų režisieriaus Michaelo Kretzmerio filmas „J‘Accuse“ pristatomas Lietuvos publikai ribotą laiką išskirtinai 15min portale.
Nursery School Plunge colorised
Vilniaus žydai XX a. pradžioje

Filmo centre – dviejų skirtingų, netikėtai bendražygiais tapusių žmonių likimai. Grantas Gochinas – JAV gyvenantis žydas litvakas, kurio beveik visi šeimos nariai buvo nužudyti nacių ir su jais kolaboravusių lietuvių Antrojo pasaulinio karo metais.

Silvia Foti (Kučėnaitė) – JAV gyvenanti rašytoja ir žurnalistė, J.Noreikos anūkė. S.Foti užaugo idiliškoje Čikagos lietuvių aplinkoje tuo metu, kai Lietuva buvo okupuota Sovietų Sąjungos. Nuo mažens jai buvo diegiama, kad jos senelis J.Noreika buvo kovotojas už Lietuvos laisvę, nužudytas KGB kalėjime.

S.Foti ilgą laiką nežinojo, kad jos senelis taip pat kolaboravo su naciais ir buvo atsakingas už tūkstančių žydų tautybės Lietuvos piliečių suvarymą į getus ir brutalų nužudymą Plungėje bei Šiauliuose. Tarp nužudytų žydų – ir G.Gochino artimieji.

J.Noreika taip pat yra 1933 m. Kaune išleistos knygos „Pakelk galvą, lietuvi“ autorius, kuri dėl savo antisemitinio ir populistinio turinio gali būti lyginama su Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“.

S.Foti savo mirštančiai mamai pažadėjo parašyti knygą apie senelio žygdarbius. Deja, kuo daugiau ji gilinosi į senelio praeitį, tuo labiau suprato, kad knygos apie J.Noreiką-didvyrį parašyti nepavyks...

JAV jau pasirodė du S.Foti knygos apie Generolą Vėtrą leidimai. Knyga sulaukė didelio susidomėjimo ir gausybės apdovanojimų. Lietuviškai S.Foti knyga išleista 2022 m. pavadinimu „Vėtra lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“.

M.Kretzmerio filmas „J‘Accuse“ („Aš kaltinu“) sugretina G.Gochino ir S.Foti gyvenimus, jų netikėtą sprendimą bendradarbiauti ir netgi tapti artimais draugais, nepaisant to, kad S.Foti senelio sprendimai nulėmė tragišką G.Gochino šeimos likimą.

Plunge community-Colorized
Plunge community-Colorized

Filme gausu istorinių nuotraukų bei pasakojimų apie prieškario Lietuvos žydų gyvenimą. Šiuo metu filmą galima pamatyti tik dokumentinių filmų festivaliuose. 15min skaitytojai turės retą progą pamatyti „J‘Accuse“ originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

Filmą galėsite pažiūrėti 15min portale balandžio 17–18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams