Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 10 26

Patarimai, kurie padės neprašauti renkantis filmą peržiūrai namuose

Ar yra buvę taip, kad filmui išsirinkti skiriate kur kas daugiau laiko, nei trunka pati filmo peržiūra? Visai nenuostabu, jei jūsų atsakymas teigiamas, juk per metus sukuriama tūkstančiai filmų, o dar serialai, įvairūs realybės šou, kurių apstu internetinėse namų kino platformose, raįoma „Žmonės Cinema“ pranešime spaudai.
Žmonės Cinema
Žmonės Cinema

Turinio tiek daug, kad gero filmo paieškos gali virsti varginančia patirtimi ir neatnešti tokių rezultatų, kokių tikėjotės. Keli patarimai, kurie padės neprašauti renkantis jūsų laiko vertą filmą peržiūrai namuose.

Reitingai internete. Ką rodo aukštas IMDb filmo reitingas?

Filmo paieškas dažnai palengvina įvairūs reitingai bei atsiliepimai. Vienas populiariausių įrankių renkantis filmus yra internetinė filmų duomenų bazė „IMDb“. Šioje, jau daugiau nei tris dešimtmečius veikiančioje duombazėje, išties gausu su filmais susijusių faktų. Tiesa, „IMDb“ gali būti ne pati patikimiausia svetainė renkantis filmą. Didžiausioje duomenų bazėje filmus gali vertinti bet kas, todėl šios duombazės reitingais verta vadovautis tuomet, jei ieškote filmų, kurie tiesiog patinka daugumai.

Besidomintiems kino kritikų atsiliepimais – verta atkreipti dėmesį į „Metacritic“ ir „Rotten Tomatoes“ svetaines. Jose pamatysite ne tik bendrą kritikų įvertinimą, bet ir galėsite paskaityti filmų ir serialų recenzijas. Beje, pastarojoje galite lygiagrečiai pamatyti, kaip juostą vertina kritikai ir žiūrovai.

Tikri sinefilai laiką leidžia „Letterboxd“ platformoje, kurioje užsiregistravę žmonės vertina filmus, sudarinėja asmeninius sąrašus ir rašo trumpus atsiliepimus bei diskutuoja su kitais vartotojais. Tai viena didesnių kinui neabejingus žmones vienijančių svetainių, kuriai neatsispiria net ir kino kūrėjai. Įdomu tai, kad nemaža dalis „IMDb“ aukščiausius reitingus turinčių filmų, kino gerbėjų pamėgtoje „Letterboxd“ platformoje nėra vertinami labai palankiai.

Tikėtina, kad neprašausite pasirinkę tokį filmą, kurį vertina ir mėgėjai, ir profesionalai. Vienas tokių Pietų Korėjos režisieriaus Bong Joon-Ho filmas „Parazitas“ (IMDb 8.5, Rotten Tomatoes 99%, Letterbox 4.6).

Žiūrėkite filmą „Parazitas“

Kaip namų kino platformos kuruoja savo turinį?

Dar visai neseniai buvo sunku rasti, kur legaliai internete pažiūrėti norimą serialą ar filmą. Tačiau dabar, pasaulinių ir lietuviškų namų kino platformų pasiūla tikrai didelė. Viena populiauriausių Lietuvoje – pasaulinė milžinė „Netflix“, kuri vien per praėjusius metus išleido 891 savos produkcijos kūrinį, neskaitant nusipirkto turinio iš kitų studijų ir gamybos įmonių. Ne paslaptis, kad „Netflix“ naudojasi algoritmų pagalba, siekdama rekomenduoti aktualiausią turinį savo vartotojams. Šie dirbtinio intelekto yra suskirstomi į beveik 2000 grupių pagal vartojamo turinio skonį.

Taip rekomenduojamas turinys atsižvelgiant į prieš tai žiūrėtus filmus. Tačiau algoritmų rekomendacijos neabejotinai turi ir trūkumų – pavyzdžiui, jei esate romantinių komedijų gerbėjas, tačiau netyčia paspaudėte ant veiksmo filmo, algoritmas dar ilgai siūlys pasižiūrėti šio žanro turinį. Taip pat, algoritmais valdomose platformose sunkiau atrasti naujus filmus ar serialus, kurie galbūt nepatenka į automatizuotai jums sudaromą filmų sąrašą.

Tačiau be gigančių platformų esama ir mažesnių. Tokių platformų paslaugas tikrai verta išbandyti, nes čia turinį kuruoja programų sudarytojai. „Mubi“, „The Criterion Channel“ ar „The BFI Player“ – vienos garsiausių autoriniam kinui skirtų svetainių. Pirmoji pradėjo gyvuoti kaip maža internetinė platforma, kas mėnesį pasiūlanti po 30 atrinktų filmų. 12 milijonų vartotojų pasaulyje turinti „Mubi“ siūlo platų autorinio kino pasirinkimą. Joje filmai kuruojami pagal kino festivalius, dešimtmečius, unikalias temas, platformoje pristatomos režisierių restrospektyvos.

Lietuvoje neseniai atsinaujinusi ir pasiekiama TV ekranuose ir mobiliuose įrenginiuose tapusi namų kino platforma „ŽMONĖS Cinema“ taip pat kuruoja savo turinį, atsižvelgdama į žiūrovų poreikius. Joje pristatomi ir naujausi, ką tik iš kino teatrų atkeliavę filmai, ir jau klasika tapę kino hitai. Kas sezoną platformoje pristatomos teminės filmų kategorijos, pavyzdžiui, literatūros kūrinių ekranizacijos „Filmai mėgstantiems knygas “, kulinarinių filmų kolekcija „Maisto gurmanams“, itališko kino rinkinys „La Dolce Vita“. Filmus taip pat galima atsirinkti pagal žinomiausius kino festivalius.

Oskarai, palmės, lokiai, liūtai, gervės ir kiti kino apdovanojimai

Kino gerbėjų nuomonės apie apdovanojimus išsiskiria. Dalis juos vertina kaip kokybės ženklą, tačiau yra ir skeptikų, teigiančių, kad apdovanojimai tėra reklaminis triukas, neturintis nieko bendra su tikrai vertingais kino pasirinkimais. Vis dėlto, jei filmas yra laimėjęs vieną iš didžiųjų kino apdovanojimų, jis vertas ir jūsų laiko dėl paprastos priežasties – jį žiūrėjo ir iš daugybės kitų filmų atrinko kino ekspertai. Galima su jų nuomone ir nesutikti, tačiau tokio filmo peržiūra greičiausiai nebus tuščias laiko gaišimas, net jei filmas ir netaps jūsų metų mylimiausiu.

Daugelis puikiai žino „Oskarus“ – JAV kino akademijos apdovanojimus. Tačiau ieškantiems truputį rimtesnės pramogos verta atkreipti dėmesį ir į tris įtakingiausiais pasaulyje laikomus Kanų, Venecijos ir Berlyno kino festivalius. Būtent jie diktuoja kino tendencijas ir madas, todėl juose apdovanojimus laimintys filmai sulaukia didelio žiūrovų dėmesio.

Žiūrėkite apdovanotus filmus:

Filmas „Banginis“

Filmas „Liūdesio trikampis“

Filmas „Alkarasas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius