Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 17

Penkiasdešimt pilkų šiaurietiško humoro atspalvių filme „Bambeklis“

Jei jums nesvetimas tamsesnių atspalvių humoro jausmas, lėkšti holivudinių filmų pokštai pabosta po pirmų penkių minučių, o į Madame Tussauds muziejų nueitumėte nebent tam, kad išvystumėte katės Paniurėlės (Grumpy cat) vaškinę figūrą, šis filmas – kaip tik jums.
Kadras iš filmo „Bambeklis“
Kadras iš filmo „Bambeklis“ / Kadras iš filmo „Bambeklis“

„Bambeklis“ (The Grump, 2014) – vieno sėkmingiausių ir labiausiai tarptautinei publikai pažįstamų suomių režisierių, Dome Karukoski, socialinė satyra, pastatyta pagal populiarų Tuomas Kyro romaną. Filmas pasakoja apie užsispyrusį tradicinių pažiūrų senolį (Antti Litja), priverstą palikti savo paties rankomis statytą sodybą kaime ir persikelti į modernius mieste gyvenančio sūnaus namus.

Parkritęs ir keletą dienų rūsyje išgulėjęs Bambeklis neturi pasirinkimo – sužeistą koją būtina gydyti, tad bent kurį laiką jam neišvengiamai teks pagyventi su sūnaus šeima, kuriai vadovauja stipri, sėkmingą karjerą padariusi trijų vaikų motina Liisa (Mari Perankoski). Moteris nėra nusiteikusi klausytis prieštvaninių ir ne itin politiškai korektiškų Bambeklio „tiesų“ apie gyvenimą, tad kartų ir pasaulėžiūrų konfliktas yra neišvengiamas.

VIDEO: THE GRUMP Trailer | Festival 2014

Bambeklis – nepakenčiamas, bet tuo pačiu mielas ir iki skausmo atpažįstamas tipažas. Kam nėra tekę klausytis gyvenimiškos išminties, dosniai seikėjamos visažinio pagyvenusio kaimyno, senelio ar mokytojo? Jis nekalba – jis bamba ir pamokslauja. Niurgzlys turi savo nuomonę visais gyvenimo klausimais ir net neabejodamas ja pasidalins su visais norinčiais ir nenorinčiais jo klausytis. Ir, žinoma, jis net kankinamas neprisipažins, kad gali būti neteisus.

„Bambeklyje“ žiūrovas ras viską, ką geriausio gali pasiūlyti skandinaviška komedija. Šie filmai, vienu metu gebantys būti linksmi ir liūdni, nevengia pasijuokti iš tamsesnių gyvenimo aspektų. Šiaurietiškam humorui būdingos tragikomiškos pasaulėjautos komedijos atskleidžia charakterių bei gyvenimiškų situacijų kompleksiškumą, todėl niekada nebūna nuspėjamos ir banalios.

Aštrus, maištingas, nevengiantis absurdo, bet žmogiškumą ir jautrumą išlaikantis „Bambeklis“ Lietuvoje kino teatruose bus rodomas nuo gruodžio 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas