Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 30

Pikantiškos Leonardo Da Vinčio gyvenimo detalės – iki šiol paslaptyje

Iškilios Renesanso figūros – Leonardo Da Vinčio – vardą pasaulis prisimena iki šių dienų. Meniškos sielos asmenybė pasižymėjo ne tik išskirtiniais kūrybiniais gebėjimais, bet ir itin nuovokiu protu – jo brėžinių pagrindu buvo sukonstruota dalis modernių karo pramonės mašinų. Tiesa, jo paties asmeninis gyvenimas – ne ką mažiau intriguojantis.
Kadras iš serialo „Da Vinčio demonai“
Kadras iš serialo „Da Vinčio demonai“

Apie Da Vinčio vaikystę istorijų išlikę nedaug. Žinoma tik tiek, kad 1452 m. mažame Vinčio miestelyje gimęs kūrėjas savo talentu tapybai pasižymėjo dar ankstyvoje paauglystėje.

Po to, kai Da Vinčis persikėlė gyventi į Florenciją, jį pastebėjęs vienas žymiausių tų meto Florencijos kūrėjų – Andrea'us di Cione (dar žinomas kaip Verrocchio), ir įdarbino Da Vinčį savo dirbtuvėse.

Bestpriceart.com nuotr./Leonardo Da Vinci
Bestpriceart.com nuotr./Leonardo Da Vinci

Šiose dirbtuvėse, kaip teigiama, perspektyvus tapytojas ir buvo supažindinamas su žymiausiomis Renesanso ir Humanizmo idėjomis, moksliniais tyrinėjimais bei kūrybinėmis technologijomis.

Po to, kai Da Vinčis kartu su Verrocchio nutapė žymųjį paveikslą „Kristaus krikštas“, senasis mokytojas nutraukė savo kūrybinę veiklą – mokinys pranoko savo mokytoją. Tolimesni Da Vinčio darbai jam atnešė ne tik pasaulinį pripažinimą, bet ir suteikė jam paradigminio inovatoriaus titulą.

Išskirtinis pašnekovas

Tačiau koks Da Vinčis buvo kaip asmenybė? Kokiomis fizinėmis bei charakterio savybėmis pasižymėjo šis genijus?

Da Vinčio bičiuliai bei amato draugai jį apibūdino kaip itin šviesaus ir skvarbaus proto geraširdį ir kilnų žmogų.

Pagal išlikusius istorinius šaltinius teigiama, jog Da Vinčis buvo aukštas, atletiškas ir itin patrauklus vyriškis. Net ir eidamas savo brandžiuosius gyvenimo metus, Da Vinčis išsiskyrė savo ilgais, pečius siekiančiais, žilais plaukais ir barzda, kas nebuvo įprasta tais laikais.

Kūrėjas taip pat išsiskyrė savo apranga – jis mėgo dėvėti ryškiaspalvius drabužius, ir jaunatvišką aprangos stilių išlaikė iki pat senų dienų.

Da Vinčio bičiuliai bei amato draugai jį apibūdino kaip itin šviesaus ir skvarbaus proto geraširdį ir kilnų žmogų. Remiantis Giorgio Vasari memuarais, Leonardas buvo labai malonaus būdo asmuo, gebėjęs sužavėti kiekvieną pašnekovą savo vidine inteligencija.

Kadras iš serialo „Da Vinčio demonai“
Kadras iš serialo „Da Vinčio demonai“

Asmeninio gyvenimo užkadriai

Tiesa, klausimas apie Da Vinčio seksualinę orientaciją vis dar lieka slėpinyje. Apie tai neužsiminė ir pats kūrėjas – jokių tiesioginių atsakymų nerasime nei jo išlikusiuose memuaruose, nei dienoraščiuose.

Tačiau keliami spėjimai – pagrįsti itin netikėtais faktais. Teigiama, jog 1476 m., prieš pat Da Vinčiui sukankant 24-iems, Florencijos teismas gavo anoniminį raštą, kuriame Da Vinčis kartu su dar 4-iais vyrais buvo kaltinamas itin sunkiu nusikaltimu, už kurį grėsė mirties bausmė – seksualiniu išnaudojimu.

Šie kaltinimai niekuomet nebuvo įrodyti ir niekuomet nepasikartojo. Spėjama, jog jie buvo pateikti tyčia – norint sukompromituoti žymų dailininką. Tačiau bičiulių atminimuose teigiama, jog šis įvykis itin paveikė Da Vinčį, ir nuo to laiko šis laikėsi celibato.

Da Vinčis niekuomet nevedė, menkai arba beveik nieko nežinoma apie jo antrąsias puses.

Da Vinči šiandien

Interpretuodamas mįslingą Da Vinčio biografiją, scenarijaus autorius Davidas S. Goyeris sukūrė fantastinę-istorinę dramą – „Da Vinčio demonai“. Pirmasis serialo sezonas startavo 2013 m. ir susilaukė itin palankių kritikų vertinimų. „Da Vinčio demonai“ jau pelnė du Primetime Emmy apdovanojimus.

„Da Vinčio demonai“ jau pelnė du Primetime Emmy apdovanojimus.

Pirmajame šio serialo sezone atskleidžiama dar niekam nepasakota Da Vinčio istorija, kaip 25 metų menininkas tapo renesanso genijumi. Būdamas genialiu mąstytoju, Da Vinčis geba numatyti dalykus, kurių kiti nepastebi, bei kurti ginklus, apie kurių technologines galimybės kiti negali nė įsivaizduoti.

Politika, karyba, kultūrinis ir socialinis to laikmečio Florencijos gyvenimas – elementai, kurie žiūrovui leidžia susipažinti su epochos istoriniu kontekstu. Serialas taip pat suteikia galimybę artimiau susipažinti su meno ir technologijų legenda, tiesa, į ją žvelgiant šiuolaikinio žmogaus akimis.

Tie, kuriuos sudomino šis serialas, visus 3-is serialo „Da Vinčio demonai“ sezonus gali rasti išmaniojoje „Teo“ televizijoje.

VIDEO: Da Vinci's Demons - Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas