Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 08

„Pilotas“: Paksas ir Afrikoje Paksas

Rinkimų aistras kaitinęs, teismuose „paskraidintas“ meninis filmas „Pilotas“, primenantis nušalintojo prezidento Rolando Pakso istoriją, kviečiamas į lapkritį Egipte vyksiantį Kairo tarptautinį kino festivalį. Konkursinėje jo programoje dalyvaus ir Gyčio Lukšo juosta „Duburys“.
Kadras iš filmo „Pilotas“
Kadras iš filmo „Pilotas“

Vienas iš dvylikos svarbiausių planetos kino festivalių į lietuvių kūrinius dėmesį atkreipė visai šiems nesitikint. „Piloto“ režisierius Saulius Vosylius LŽ sakė, kad filmo DVD kopiją kūrybinė grupė buvo išsiuntusi skirtingiems pasaulio kino festivaliams. Iš Kairo atskriejusi žinia visus užklupo netikėtai. Režisierius gavo asmeninį kvietimą pristatyti savąjį kūrinį Egipto žiūrovams. „Į tokio lygio festivalį patekti išties nelengva. Vadinasi, rengėjai peržiūrėjo filmą ir išskyrė jį iš kelių šimtų pretendentų. Džiugu, kad žiūrovai įvertins mūsų aktorių darbą, operatoriaus indėlį“, – sakė S.Vosylius.

Svarbiau už prizą

Kairo festivalis vyks lapkričio viduryje. „Pilotas“ įtrauktas į nekonkursinę jo programą „Festivalių festivalis“. „Jame rodomi jau pripažinti ir apdovanoti filmai“, – sakė režisierius. Festivalio tarybai pirmininkauja Egipto kultūros ministras Faroukas Hosny, neseniai pretendavęs į UNESCO generalinio direktoriaus postą. „Galbūt kvietimas nėra kažin kokia sensacija, tačiau man jis svarbesnis ir už pagrindinį festivalio prizą, – tvirtino „Piloto“ prodiuseris ir scenarijaus autorius Vytautas Matulevičius. – Ypač po to, kai Lietuvoje filmas buvo trypiamas, niekinamas ir net kinu nelaikomas.“

Pernai prieš Seimo rinkimus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai Gintaras Kalinauskas ir Vaidotas Vaičaitis juostoje įžvelgė politinę reklamą partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui Rolandui Paksui. Nors šis net nekandidatavo į Seimą, VRK padavė „Piloto“ kūrėjus į teismą. Po žaibo greitumu vykdytų posėdžių V.Matulevičiui skirta piniginė bauda. Rinkimų batalijoms pasibaigus, filmo kūrėjas apskundė sprendimą aukštesnės instancijos teismui. Byla neatversta iki šiol.

Kairo publika pamatys šiek tiek pakitusią filmo versiją. Juosta sutrumpėjo keliasdešimt minučių, jos finalas ir nemažai epizodų buvo permontuoti.

Vaikystės svaja

Kairo publika pamatys šiek tiek pakitusią filmo versiją. Juosta sutrumpėjo keliasdešimt minučių, jos finalas ir nemažai epizodų buvo permontuoti. „Dabar ji įgavo kitokį atspalvį. Lietuvių matyta filmo versija man pasirodė “ištęsta„, susmulkėjusi. Ji gal kiek per skubiai buvo parodyta, ne visus planus galėjome įtraukti. Po peržiūrų Lietuvoje atsižvelgėme į kritines pastabas ir šį tą pakeitėme. Dėl to, mano galva, filmas įgavo daugiau meninės vertės“, – sakė S.Vosylius. Kairo ir kitų festivalių rengėjus pasiekusioje versijoje įtraukti keletas dokumentinių kadrų. Jie informuoja, kad pagrindinio veikėjo prototipas pirmasis iš lietuvių vienmotoriu lėktuvu apskriejo Žemės rutulį. „Politiniai akcentai nustoja reikšmės. Liko graži istorija apie vaikystės svajonę apskrieti pasaulį“, – sakė režisierius.

Dėl egzotikos

Sėkme džiaugiasi ne tik „Piloto“, bet ir neseniai Lietuvos ekranuose nušvitusio filmo „Duburys“ pagal Romualdo Granausko romaną kūrybinė grupė. Juosta, režisuota G.Lukšo, dalyvaus festivalio konkursinėje pilnametražių vaidybinių filmų programoje.

Režisierius G.Lukšas svarstė, kad „Duburys“ į festivalio rengėjų akiratį galėjo patekti dėl egzotikos. „Kaip mums egzotiškas atrodo Afrikos šalių kinas, taip jiems įdomus Vidurio Europos gyvenimas, ypač komunizmo epocha. Daug lemia paprastas žmogiškas smalsumas“, – LŽ sakė G.Lukšas. Jis taip pat vylėsi, kad šeimininkai įvertino aktorių, operatoriaus, dailininko meną, garsinius filmo sprendimus. Taip pat juosta bus rodoma Niujorke, modernaus meno muziejuje MOMA. Lietuvos filmų atrankos komitetas „Duburį“ pasiūlė Amerikos kino akademijai, „Oskarams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas