Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 27

Prasidedantis „Šeršėliafam“ festivalis Inesą Kurklietytę nominavo Metų kino moters apdovanojimui

Nuo penktadienio, kovo 1 dienos, Vilniaus kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“ prasideda aštuntasis Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“, vėliau aplankysiantis ir kitus Lietuvos miestus. Be pagrindinės programos, festivalis šiemet žiūrovams pristatys aktorės Eugenijos Pleškytės retrospektyvą, „Kino avantiūrisčių“ programą, konferencijas bei viešą paskaitą, o taip pat tęs tradiciją apdovanoti Metų kino moterį.
Šeršėliafam
Šeršėliafam

„Šiemet festivalis žiūrovus kvies atrasti naujas režisieres kine, o taip pat mūsų šių metų šūkis „Mes jus stebime“ informuoja, kad „Šeršėliafam“ stebi Lietuvos ir pasaulio kino industrijos moteris – tai, ką atradome geriausio per metus, siūlome ir publikai pamatyti“, – sakė festivalio vadovas Justas Prascevičius.

Pagrindinėje „Šeršėliafam“ programoje bus parodyti devyni nauji filmai.

„Norėčiau išskirti atidarymo filmą „Džindžer ir Rosa“, kurio istorija nukelia į septintojo dešimtmečio Londoną, kur dvi paauglės merginos, brangindamos jųdviejų draugystę, bando atrasti save ir trokšta geresnio gyvenimo nei jų tėvų. Tuo metu vyksta šaltasis karas ir seksualinė revoliucija, kuri neišvengiamai paveikia ir filmo herojes, – intrigavo programos sudarytoja Daiva Rudytė. – Taip pat žiūrovai turėtų nepraleisti filmo „Karūnos brangakmeniai“, kuris Berlyno kino festivalyje laimėjo krištolinį lokį kaip geriausias paauglių filmas. Beveik visas filmas buvo nufilmuotas Vilniuje – režisierė liko sužavėta mūsų šalimi.“

Be užsienio kūrėjų darbų, „Šeršėliafam“ publika išvys ir vieną lietuvišką filmą – režisierės Dali Rust „Marinos namai“, pasakojantis apie poeto Arsenijaus Tarkovskio dukterį ir režisieriaus Andrejaus Tarkovskio seserį Mariną.

„Tai – šviesus filmas apie dviejų pagyvenusių žmonių draugystę, meilę ir kūrybinius iššūkius“, – apibūdino D.Rudytė.

Pernai Anapilin iškeliavusią legendinę Lietuvos aktorę Eugeniją Pleškytę primins festivalio „Šeršėliafam“ retrospektyva, skirta šiai artistei.

„Norime prisiminti šią ryškią aktorę ir žiūrovams parodysime penkis meninius filmus, kuriuose nusifilmavo E.Pleškytė: „Herkus Mantas“, „Sadūto tūto“, „Velnio sėkla“, „Faktas“ ir „Laiptai į dangų“, o taip pat dokumentinį filmą apie ją“, – pasakojo programos sudarytoja. Juos prisiminti žiūrovams padės kino kritikė Izolda Keidošiūtė.

„Kino avantiūrisčių“ programoje pristatomi trys filmai, kurių autorės – moterys režisierės, anot organizatorių, turėjo įtakos pasaulio kinui 6-7 dešimtmetyje.

Pernai pirmą kartą įvykusi „Šeršėliafam“ trumpametražių filmų programa, šiemet kinomanus kvies kovo 8-osios naktį praleisti kine su trylika įvairiais apdovanojimais įvertintų trumpų filmų.

Šiemet ir toliau bus kuriama pernai prasidėjusi Metų kino moters apdovanojimų tradicija. Šiam apdovanojimui šiais metais nominuotos trys Lietuvos kino industrijos moterys

„Šių metų nominantėmis išrinktos prodiuserė Ieva Norvilienė už filmo „Aurora“ viešinimą pasaulyje, Inesa Kurklietytė už Audiovizualinių menų inkubatoriaus idėją ir jos įgyvendinimą ir Lina Kaminskaitė-Jančorienė už senų lietuviškų filmų skaitmeninimą, – pristatė „Šeršėliafam“ festivalio direktorius. – Tai – ne aktorės, bet moterys, dirbančios už kadro ir atliekančios didelį darbą, kad mūsų šalies kino industrija klestėtų tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Viena iš šių pretendenčių bus apdovanota festivalio uždarymo vakarą, kovo 9 dieną.“

Festivalio „Šeršėliafam“ metu įvyks kūrybinės dirbtuvės „Animacija – kaip verslas“, vienos dienos konferencija su DORIS judėjimo atstovėmis iš Švedijos, vieša paskaita-diskusija apie vojerizmą.

Nuo kovo 8 dienos „Šeršėliafam“ aplankys ir kitus Lietuvos miestus – Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Ukmergę, Panevėžį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?