Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 23

Projektas „Mūsų karas“ – karo dokumentika ir liudijimai iš arti

Tarpušvenčiu 15min pristatys žurnalistės ir dokumentinio kino kūrėjos Irmos Bogdanovičiūtės ir kanalo THE NUT sukurtą video pasakojimų ciklą „Mūsų karas“, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Karas Ukrainoje. Projektas „Mūsų karas“
Karas Ukrainoje. Projektas „Mūsų karas“ / Organizatorių nuotr.

Tai – interviu ir dokumentiniai pasakojimai apie lietuvius, padedančius ukrainiečiams jų šalyje ir Lietuvoje. Savanoriai medikai, kare dirbantys žurnalistai, religinių bendruomenių nariai, besipriešinantys Rusijos propagandai, „voluntiorai“, tiekiantys priemones Ukrainos kariams – projekto „Mūsų karas“ filmai įamžino lietuvius kare ir šalia jo. Projektas baigsis dokumentiniu filmu iš Ukrainos karo lauko.

Rusijos rėžimo kariuomenei įsiveržus į Ukrainą vasario gale Lietuvoje ėmė kurtis daugybė pagalbos iniciatyvų. Lietuviai renka pinigus, fiksuoja poreikius, ieško ir perka priemones, reikalingas Ukrainos civiliams ir kariuomenei bei savanoriškai dirba – nuo žvakių liejimo, tinklų mezgimo iki profesionalaus karių instruktavimo, karo fiksavimo fotoaparatu ir viešinimo pasaulio žiniasklaidoje, sužeistų karių ir civilių gydymo.

Asmeninio archyvo nuotr./Projekto kūrėja Irma Bogdanovičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Projekto kūrėja Irma Bogdanovičiūtė

Važinėdami į Ukrainą lietuviai užmezgė artimus ryšius su Ukrainos gyventojais ir kariais. Šis ryšys dabar tampa priežastimi toliau skirti savo jėgas, žinias ir laiką ir nenustoti padėti tiems, kurie jau tapo artimais.

„Mūsų karo“ pokalbiuose ir dokumentinėje medžiagoje lietuviai atskleidžia karo paveikslą tokį, koks jis yra – žiauri, kruvina tragedija, paveiksianti ateinančias kartas ir psichologiškai ir fiziškai žalojanti visus, esančius aplink. Karo patirtis pakeitė ir pačius lietuvius – jie kalba apie trūkinėjančius ryšius su aplinka, vertybių perkainojimą, psichologinį poveikį jų kasdienybei ir nenumaldomą norą grįžti į Ukrainą, nes ten jaučiasi tikrai reikalingi.

„Karas – tai ne sirgalių žaidimas socialiniuose tinkluose. Kurdama „Mūsų karą“ ir kalbindama Ukrainoje dirbusius žmones supratau, kad mes čia, saugiuose šiltuose namuose prie ekranų, net neįsivaizduojame, ką jaučia kariai ir civiliai kare.

O jei manome įsivaizduoją, tas vaizdas yra romantizuojantis, naivus, raminantis mus pačius. Tačiau tai tragedijai apibūdinti neįmanoma parinkti tinkamų žodžių. Projektas „Mūsų karas“ galiausiai nuvedė mane į Ukrainą ir žmones kare galėjau stebėti iš arti, pabūti su jais ir pajusti bent dalį to, ką jaučia jie.

Tikiuosi, lietuvių liudininkų žodžiai ir parsivežti vaizdai padės mums neprarasti realybės pojūčio – karas Ukrainoje yra mūsų visų karas ir turime padaryti viską, kas mūsų galioje, kad padėtume vienas kitam ir ši kančia kuo greičiau baigtųsi. Ir turime patys išlikti žmonėmis“, – sako projekto kūrėja Irma Bogdanovičiūtė.

Pirmoji „Mūsų karo“ serija – jau gruodžio 27 dieną.

Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas