Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14

Režisierius Paolo Sorrentino: „Laisvė – jauno žmogaus jausmas“

Paolo Sorrentino mano, kad „Jaunystė“ – optimistiškas filmas. „Galbūt, jis buvo sukurtas tam, kad išsklaidytų tam tikrą baimę, kurią, tikiu, turime kiekvienas. Mane jaudina bėgantis laikas, nes ateitis yra galimybė laisvei, o laisvė – jauno žmogaus jausmas,“ – sako iš Neapolio kilęs režisierius.
Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino / Asmeninio albumo nuotr.

Filmo pavadinimas apibendrina filme pasakojamą istoriją – mūsų santykį su ateitimi ir išlikimu jaunu, net ir tada, kai toks nebesi.

– Kiek jūsų paties yra filme?

– Tai labai asmeniškas filmas. Taip pat, tai filmas apie meilę. Išreikšdamas ją filme pasiekiau savo ribas – iš prigimties esu labai drovus. Visą meilę gaunu iš draugystės, atminties ir vaikų ir tėvų tarpusavio santykių.

– Kodėl nusprendėte kurti filmą anglų kalbą?

– Man rodos, kad baronetais tapti gali tik anglai, o aš norėjau, kad filmas turėtų ryšį su karaliene. Iš tiesų, tai buvo Michael’as Cane’as, kuriam kilo filmo idėja. Jei ne jis, nebūčiau jo sukūręs – jis turi tą charizmą, aukštą klasę ir eleganciją, retą tarp tokio amžiaus aktorių.

Nėra nieko blogo, kai ne anglakalbis režisierius kuria filmą šia kalba. Naujoji karta turi kultūrinius etalonus, kurie nebeatsiranda išskirtinai tik jų šalyje. Atvirkščiai, manau, kad dabar nebepopuliaru lyginti šiandieninius italų režisierius su vakar dienos.

– Kaip pasirinkote pagrindinius aktorius?

– Apie aktorius galvoju dar prieš pradėdamas rašyti scenarijų. Daug metų Harvey Keitelis nuolat vaidindavo fantastiškuose filmuose ir jį gaubiantys mitai tik augo. Tas pats ir su Caine’u – jo lygis toks aukštas, kad CV jam nereikalingas. Jo asmenybė sukuria autoritetą.

Jie yra du geri draugai, matantys pasaulį visiškai skirtingai.

Caine’o personažas nuo visko laikosi atstumo, tai jaudina, bet, žinoma, neužtikrina laimės, greičiau tam tikrą ramybę. Kita vertus, Keitelio personažas yra valdomas tobulybės siekio – jis yra režisierius, kuriam filmo kūrimas yra gyvenimo ir mirties klausimas. Kine tai pakankamai dažnas reiškinys, kai filmas tampa tikra manija. Dažniausiai esu kaip Keitelis, bet stengiuosi tapti panašesnis į Caine’ą.

– Ar gautas „Oskaro“ apdovanojimas turėjo įtakos darbui su šiuo filmu?

– Ne, filmo scenarijų parašiau 2013-ųjų rugpjūtį, dar prieš laimėdamas „Oskarą“ (red. past.: Paolo Sorrentino gavo „Oskarą“ už filmą „Didis grožis“). Tada neturėjau laiko galvoti, ką jo laimėjimas man reiškė.

Filmą „Jaunystė“ pamatykite liepos 23 d. „Kine po žvaigždėmis“, Valdovų rūmų kieme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas