Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01

Romano Polanskio filmo „Klaikus išbandymas“ recenzija: įtraukia ir nepaleidžia

Romanas Polanskis yra sudėtinga ir kontroversiška asmenybė. Ryškus talentas ir atkaklumas padėjo jam užkopti į patį kino Olimpą ir pelnyti kone visus įmanomus kino apdovanojimus, pradedant „Auksiniu liūtu“ Venecijoje, gausybe prancūziškųjų „Cezarių“, baigiant „Auksine palmės šakele“ Kanuose ir net „Oskaru“.
R.Polanskio filmų retrospektyva
R.Polanskio filmų retrospektyva

Tačiau jam pavydėti išdrįstų tik patys drąsiausi, nes jo asmeninį gyvenimą nuolat lydėjo skausmingi, dažnai tragiški įvykiai. Jie taip persipynę su jo filmais, kad atskirti, kur realybė, o kur kūrėjo vaizduotė neįmanoma. Beje, pats režisierius niekada ir nesiekė ieškoti tos ribos. Greičiau, atvirkščiai.

Gruodžio 4-13 d. „Skalvijos“ kino centras kartu su Lenkijos institutu Vilniuje pristatys išsamią R.Polanskio ankstyvųjų filmų retrospektyvą. Kino ekrane bus parodyti 8 ilgo metro vaidybiniai filmai ir rinktinė trumpametražių, sukurtų garsiojoje Lodzės kino mokykloje, programa.

Siūlome kino apžvalgininkės Ievos Toleikytės recenziją apie vieną ryškiausių R.Polanskio trilerių „Klaikus išbandymas“ (Frantic, 1988 m.).

– Ar žinai, kur esi?

– Ne, viskas per daug pasikeitę.

Švelniai žmonos per dantį traukiamas ponas Walkeris neatpažįsta pro taksi langą plaukiančio miesto. Panašiai ir žiūrovas panardinamas į svetimą, niūrų ir pilką, mįslingą ir viliojantį devintojo dešimtmečio pabaigos Paryžių. Viename interviu Romanas Polanskis pasakoja, kad paprasčiausiai norėjo sukurti trilerį šiame mieste ir parodyti jį tokį, koks jis yra, nuvalyti nuo jo holivudinius blizgučius ir dulkes, pažaisti „amerikiečio Paryžiuje“ motyvu. Toks ir gavosi šis filmas – keistas, žaismingas, seksualus, jaudinantis ir keliantis nerimą, stumiantis iš komforto zonos. Postmodernistiškas.

Ponas Walkeris (kultinis amerikiečių aktorius Harrison Ford) atskrenda su žmona į Paryžių dalyvauti medicinos mokslų konferencijoje.

Sutuoktiniai apsistoja prabangiame, legendiniame „Le Grand Hôtel“, po kelių valandų jau laukia suplanuoti pietūs su kolegomis Eifelio bokšte, o kitą dieną Walkeris turi skaityti pranešimą. Tačiau kol jis dainuodamas maudosi duše, nepalikusi jokio raštelio dingsta žmona.

R.Polanskio filmų retrospektyva
R.Polanskio filmų retrospektyva 

Palengva pradeda augti įtampa. Paranojiškas Walkerio rūpestis dėl žmonos iš pradžių atsimuša į viešbučio personalo mandagumo sieną, o paskui į Prancūzijos policijos ir Amerikos ambasados abejingą biurokratiją

Vyras pradeda pats ieškoti pėdsakų ir greitai tampa aišku, kad žmonos dingimas tiesiogiai susijęs su iš pirmo žvilgsnio neypatingu lagaminu, kurį ponia Walker supainiojo su savuoju. Lagaminas atveda gydytoją pas jauną žavingą paryžietę vardu Michelle (prancūzų aktorė ir Polanskio žmona Emmanuelle Seigner). Įvykiai pradeda vytis vienas kitą ir lipti ant kulnų žmogui, per kvailiausią atsitiktinumą įpainiotam į kriminalinį voratinklį.

Fone skambant bandonijai ir sintezatoriui respektabilus gydytojas, dviejų vaikų tėvas ir pavyzdinis vyras trankosi po naktinį miestą su jauna nepažįstama mergina, patenka į susišaudymą, meluoja policijai, randa lavoną, karstosi siaurais Paryžiaus stogais ir šoka naktiniame klube. Karštligiškai ieškodamas savo žmonos Walkeris atsiduria pavojingose ir kvailose situacijose, kurios išryškina ligšiolinio jo gyvenimo sterilumą ir gal net nuobodulį.

Polanskio filmas įtraukia ir nepaleidžia, bet taip yra ne tik dėl hičkokiškos įtampos, puikios aktorių vaidybos ir kinematografinės kibirkšties, chemijos. Žinoma, doleriais besišvaistantis, isteriškas ir nerangus amerikietis vaizduojamas su kandžia šypsenėle, tačiau dar labiau nei ironija šis filmas yra persmelktas melancholija. Italų kompozitoriaus Ennio Morricone garso takelis ir 1981-ųjų metų Grace Jones hitas „I‘ve Seen That Face Before“ sukuria tamsią, urbanistišką, melancholišką ir nostalgišką sunkiai įvardijamo ilgesio atmosferą. Grace Jones aksominiu balsu sako: „Tu cherches quoi ? À rencontrer la mort ? Tu te prends pour qui ? Toi aussi tu détestes la vie...“ (Ko tu ieškai? Mirties? Kuo save laikai? Tu irgi nekenti gyvenimo.) ir visa istorija pasidaro dar labiau dviprasmiška.

Nuo „Klaikaus išbandymo“ sukūrimo praėjo beveik trisdešimt metų, bet jis stebėtinai šviežias ir gyvas, o tuo pačiu metu pabrėžtinai „vintažinis“.

Nuo „Klaikaus išbandymo“ sukūrimo praėjo beveik trisdešimt metų, bet jis stebėtinai šviežias ir gyvas, o tuo pačiu metu pabrėžtinai „vintažinis“. Į jį vis norisi grįžti.

Nežinau, kodėl taip traukia devintojo dešimtmečio pabaiga drauge su visom savo madom, odiniais juodais rūbais ir storai padažytais antakiais, fatališka, šalta sintezatorių muzika ir bendra nejaukia nuotaika, bet veikia kaip gurkšnis gaivaus oro.

„Klaikus išbandymas“ bus rodomas gruodžio 7 d. 18.40 val. ir 13 d. 20.40 val. „Skalvijos“ kino centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas