Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saulės Bliuvaitės „Akiplėša“ pretenduoja į prestižinių Europos kino apdovanojimų nominacijas

Po įspūdingos sėkmės Lokarno kino festivalyje – pelnyto pagrindinio „Auksinio leopardo“, geriausio debiuto ir dar dviejų apdovanojimų – filmo „Akiplėša“ komanda sulaukė puikių naujienų ir iš Europos kino akademijos. Jos tarybai paskelbus pretendentus į prestižinių Europos kino apdovanojimų nominacijas, režisierės Saulės Bliuvaitės filmas pateko tarp rinktinių šių metų Europos kino kūrėjų darbų, rašoma 'Kino pavasaris“ pranešime spaudai.
„Akiplėša“ stop kadras
„Akiplėša“ stop kadras / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Kinas filmas

Europos kino akademijos taryba „Akiplėšą“ atrinko iškart 5-ioms nominacijų kategorijoms: geriausio Europos filmo, režisieriaus, scenarijaus autoriaus, aktorės ir aktoriaus. Šiandien paskelbus paskutinius pretendentus, 5000 Akademijos narių vertins šiuos filmus ir lapkričio 5-ąją skelbs nominacijas, o gruodžio 7 d. geriausieji bus įvertinti Europos kino apdovanojimuose Liucernoje, Šveicarijoje.

„Esu nustebusi ir nepaprastai džiaugiuosi patekusi į šią atranką, į šitokį geriausių šiemetinių europietiškų filmų sąrašą kartu su garsiais režisieriais. Dar labiau neįtikėtina, kad čia atsidūriau su debiutiniu filmu. Varžausi su kūrėjais, kurie yra mano įkvėpėjai – režisieriai Yorgos Lanthimos, Athina Rachel Tsangari savo stiliumi įkvėpė ir pačią „Akiplėšą“, o kur dar Andrea Arnold, Jacques Audiard. Man didžiulė garbė būti tarp tokių vardų“, – sako Saulė Bliuvaitė.

Organizatorių nuotr./„Akiplėša“ stop kadras
Organizatorių nuotr./„Akiplėša“ stop kadras

Tai – ne pirmas kartas, kai Saulės Bliuvaitės pavardė atsiranda Europos kino akademijos akiratyje. 2020-ųjų Europos kino apdovanojimuose buvo nominuotas režisieriaus Jurgio Matulevičiaus filmas „Izaokas“, kurio scenarijaus bendraautorė ir viena iš montažo režisierių buvo S.Bliuvaitė.

„Akiplėšos“ patekimas į Europos kino akademijos atranką tarp svarbiausių žemyno filmų – didelis pripažinimas visam Lietuvos kinui. Didžiulių ir ilgamečių kino industrijų neturinčioms šalims patekti į svarbiausių Europos apdovanojimų akiratį nėra taip paprasta. Tad ne tik būti pastebėtiems, bet ir atsirasti, Akademijos vertinimu, geriausių šiemetinių Europos kūrėjų sąraše yra didelis pasiekimas“, – pasakoja prodiuserė Giedrė Burokaitė.

Po pasaulinės premjeros Lokarne, „Akiplėša“ toliau tęsia įspūdingas tarptautines keliones: filmas jau buvo parodytas Sarajevo (Bosnija ir Hercegovina), Helsinkio (Suomija), „Manaki Brothers“ (Š. Makedonija) kino festivaliuose, neužilgo keliaus į Varšuvos (Lenkija), Čikagos (JAV), Kalgario (Kanada), Vankuverio (Kanada), Reikjaviko (Islandija), Leideno (Nyderlandai), Gento (Belgija), Adelaidės (Australija) ir kitus tarptautinius festivalius.

Saulės Bliuvaitės filmas „Akiplėša“ seka dviejų į paauglystę žengiančių merginų tapatybės paieškas nykiame industriniame rajone, kur smalsumas ir pavojus egzistuoja kaip vienas nuo kito neatsiejami dalykai. Trylikametės merginos dar nežino, ką joms pačioms reiškia grožis, seksualumas ir meilė, tad vadovaujasi kiemo draugų suvokimais, bando atkartoti tai, kas aplinkoje laikoma „normalumu“. „Akiplėša“ – tai filmas apie norą pritapti ir kainą, kurią sumokame, bandydami pasiekti tobulumą.

„Akiplėša“ – debiutinis ilgametražis Saulės Bliuvaitės filmas. Jos anksčiau sukurto trumpametražio dokumentinio filmo „Limuzinas“ premjera įvyko Niujorko Moderniojo meno muziejaus (MoMA) organizuojamame JAV kino festivalyje „New Directors / New Films“, šis filmas Varšuvos kino festivalyje pelnė geriausio trumpametražio dokumentinio filmo apdovanojimą.

Lietuvos žiūrovai filmą „Akiplėša“ galės išvysti 2025-ųjų pavasarį. Jame pagrindinius vaidmenis sukūrė debiutuojančios aktorės Vesta Matulytė ir Ieva Rupeikaitė, taip pat vaidino Giedrius Savickas, Eglė Gabrėnaitė, Vilma Raubaitė. Operatorius: Vytautas Katkus, dailininkas: Paulius Aničas, kompozitorius: Gediminas Jakubka, prodiuserė: Giedrė Burokaitė. Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas