Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 06

Savaitgalį Vilniuje – išskirtinė režisierės Skirmantos Jakaitės animacinių filmų programa

Šį savaitgalį Vilniuje įvyks vienos ryškiausių lietuvių animacijos režisierės ir animatorės Skirmantos Jakaitės filmų programos seansas. Specialiai psichikos sveikatos festivaliui „Ryšiai“ sukuruotoje programoje „Trumpas kinas. Santykių geometrija“ – keturi animacijos kūrėjos trumpametražiai filmai. Seansas vyks spalio 7 d., šeštadienį, „Skalvijos“ kino centre.
Skirmantos Jakaitės filmo „Žonglierius“ kadras
Skirmantos Jakaitės filmo „Žonglierius“ kadras

Skirmanta Jakaitė animaciniame kine dirba daugiau nei 20 metų, o jos kūrybinis savitumas plačiai pastebėtas ne viename reikšmingame kino festivalyje visame pasaulyje.

Keturiuose į specialiąją kūrėjos programą nugulusiuose animaciniuose filmuose skleidžiasi išskirtinis kūrėjos režisūrinis braižas ir mus supančioje aplinkoje užkoduoti ryšiai, meilės dėsniai, baimės ir nerimo logika. Programoje „Trumpas kinas. Santykių geometrija“ bus galima išvysti per paskutinį dešimtmetį sukurtus animacinius filmus „Galim susitikti, galim nesusitikti“ (2011 m.), „Neeuklidinė geometrija“ (2013 m.), „Žonglierius“ (2018 m.) ir „Daug geresnis“ (2022 m.). Programą parengė lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“.

Skirmantos Jakaitės filmo „Daug geresnis“ kadras
Skirmantos Jakaitės filmo „Daug geresnis“ kadras

Kiekvienas animatorės darbas rado savo auditoriją ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, bei pelnė pripažinimą prestižiniuose kino festivaliuose ir apdovanojimuose. S.Jakaitė du kartus buvo apdovanota Lietuvos kino akademijos apdovanojimu „Sidabrinė gervė“ už geriausią lietuvišką animacinį filmą, „Neeuklidinė geometrija“ 2014 m. ir „Žonglierius“ 2020 m.

Skirmantos Jakaitės filmo „Neeuklidinė geometrija“ kadras
Skirmantos Jakaitės filmo „Neeuklidinė geometrija“ kadras

Taip pat filmas „Neeuklidinė geometrija“ (režisuotas kartu su Solveiga Masteikaite) 60-ajame Oberhauseno trumpametražių filmų festivalyje buvo apdovanotas ekumeninės žiuri prizu, o Hirošimos tarptautiniame animacijos festivalyje gavo specialų tarptautinį žiuri prizą.

Naujausias filmas „Daug geresnis“ šią vasarą gavo „Oskarų“ apdovanojimams kvalifikuojantį geriausio trumpametražio animacinio filmo apdovanojimą Palm Springso tarptautiniame trumpųjų filmų festivalyje.

Skirmantos Jakaitės filmo „Daug geresnis“ kadras
Skirmantos Jakaitės filmo „Daug geresnis“ kadras

Neatsitiktinai Skirmantos Jakaitės filmų programa parengta specialiai psichikos sveikatos menų festivaliui „Ryšiai“. Šiais metais festivalis kviečia dalyvius tirti psichikos sveikatos pojūčių spektrą, susijungti su kūnu, reflektuoti rūpesčio praktikas ir struktūras, ir įgalina lankytojus įsitraukti į dialogą apie psichologiškai sudėtingus išgyvenimus, ugdyti supratimą ir empatiją. Animacijos režisierės S.Jakaitės darbai pasižymi jautriu požiūriu į pasaulį ir jame egzistuojančius ryšius.

Skirmantos Jakaitės filmo „Galim susitikt, nesusitikt“ kadras
Skirmantos Jakaitės filmo „Galim susitikt, nesusitikt“ kadras

„Kas matė bent kelis Skirmantos Jakaitės animacinius filmus supras, koks savitas ir ryškus jos kūrinių pasaulis. Režisierės darbai neduoda aiškių atsakymų, bet paskatina kitaip galvoti, atitrūkti nuo tradicinės mąstysenos. Atrasti jos filmus – vienas malonumas. Čia gausu filosofijos, humoro, absurdo, nepamirštant vizualaus grožio, kuris mane visada traukė Skirmantos darbuose. Juose susijungia vaiski vaizduotė ir meistrystė.“ – mintimis apie režisierės kūrybą dalijasi kino žurnalistė Ieva Šukytė.

Filmų programa „Trumpas kinas. Santykių geometrija“ bus rodoma spalio 7 d., šeštadienį, 16:45 val. „Skalvijos“ kino centre.

Seansas nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija: ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas