Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08

„Scanoramoje“ – nacionalinė G.Žickytės ir M.Alberdi filmo „Aš čia tik svečias“ premjera

Antradienio vakarą Europos šalių kino forume „Scanorama“ buvo pristatytas tarptautiniuose kino festivaliuose triumfavęs Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi trumpametražis dokumentinis filmas „Aš čia tik svečias“.
Giedrė Žickytė
Filmo „Aš tik svečias" premjeros svečiai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Aš čia tik svečias“ buvo sukurtas Kopenhagos kino festivalio talentų skatinimo programoje CPH: DOX LAB. Čia dalyvaujantys Europos režisieriai į porą gauna talentingus autorius iš kitų žemynų, su kuriais per vienerius metus turi sukurti filmą.

Filmas jau spėjo pelnyti šūsnį apdovanojimų – geriausio trumpametražio filmo prizus „Visions du Reel“ (Šveicarija), „Sheffield Doc/Fest“ (Didžioji Britanija), „Message to Man“ (Rusija), Krokuvos (Lenkija), Budapešto (Vengrija), Concorto (Italija) tarptautiniuose kino festivaliuose, buvo įtrauktas į prestižines „The New York Times“ pristatomas „Op-docs“ serijas. „Aš čia tik svečias“ taip pat nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimui.

„Scanoramos“ direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė, sveikindama susirinkusiuosius teigė, jog G.Žickytei pavyko padaryti tai, ko nepavyko padaryti daug kam: „Salėje sėdintis režisierius Audrius Stonys pelnė Lietuvai geriausio dokumentinio filmo titulą Europos kino akademijos apdovanojimuose dar Nepriklausomybės pradžioje. Tai buvo turbūt vienintelė lietuviška pavardė, kuri nuskambėjo Europos kino akademijos nominacijų ir laurų kontekstuose. Paskui buvo gana ilgas tylos laukas ir šiais metais mes turime Europos kino akademijos nominantę metų trumpametražiam filmui – Giedrę Žickytę“.

Premjeroje dalyvavęs Lietuvos respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė, jog džiaugiasi ir didžiuojasi, kad „Scanoramoje“ pristatomos net dvi lietuviškų dokumentinių filmų premjeros, o viena iš jų – filmas „Aš čia tik svečias“: „Ačiū Giedrei, kuri mus džiugina – gal net tiktų žodis stebina – savo kūrybiškumu, savo vaizdų estetika, savo prisilietimu prie žmogaus giliausių gelmių“.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, tardamas sveikinimo žodį, sakė: „Bent jau man Giedrė yra tai, kas šiandien labiausiai patinka dokumentikoje Lietuvoje. Ačiū, kad kuri – kai pritrūks kokių idėjų, ką nors ir apie Vilnių galima sukurti“.

Režisierė Giedrė Žickytė dėkojo festivaliui ir Lietuvos kino centrui, suteikusiam galimybes dalyvauti CPH: DOX programoje. „Man labai gaila, kad M.Alberdi neturėjo galimybės atvykti į Lietuvą, bet už pusantros savaitės laukia jos naujojo filmo premjera Amsterdamo kino festivalyje. Siunčiu nuo jos glėbį šilumos ir linkėjimų“, – sakė režisierė.

Filmas „Aš čia tik svečias“ žiūrovus supažindina su senelių namuose gyvenančia baske Josebe. Aistringai savo jaunystės kraštą prisimenanti moteris vis pamiršta, kur gyvena – Josebė kasdien mano, jog šiandien yra pirmoji jos diena senelių namuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas