Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04

„Scanoramoje“ viešinti filmo „Baden Badenas“ režisierė R.Lang: „Tai kino juosta apie tai, ką reiškia suaugti“

Ketvirtadienį prasidėjusiame kino forume „Scanorama“ filmą „Baden Badenas“ pristato režisierė Rachel Lang. Susitikime su žiūrovais ji pasakojo, kad kino juosta ji norėjo parodyti, ką reiškia žengimas į suaugusiųjų pasaulį ir išsilaisvinimas.
Filmas „Baden Badenas“
Filmas „Baden Badenas“ / Kadras iš filmo

Filmas „Baden Badenas“ – baigiamoji trilogijos dalis, kurios pirma dalis buvo trumpametražis filmas „Dėl tavęs kovočiau“ (2010 m.) ir „Balti laiveliai trukdo miegoti“ (2011 m.).

Šis filmas, „Crossing Europe“ festivalyje pelnęs Geriausio vaidybinio filmo apdovanojimą, – komedijos ir dramos mišinys, pasakojantis apie 26-erių Aną (akt. Salomé Richard), kuri pavargusi nuo darbo filmavimo aikštelėje pavagia išsinuomotą „Porsche“ automobilį ir išvyksta pas savo senelę Odetą (akt. Claude Gensac) į Strasbūrą. Senelei patyrus traumą ir besigydant ligoninėje Ana nusprendžia perdaryti jos vonią.

Kadras iš filmo/Filmas „Baden Badenas“
Kadras iš filmo/Filmas „Baden Badenas“

Šis remontas tampa pačios Anos požiūrio į gyvenimą keitimo metafora – nelabai susigaudydama, ko nori iš gyvenimo, ji bando susiprasti, ką jai reiškia santykiai su kitais žmonėmis, kas yra meilė, jai tenka prisiimti atsakomybę ir daryti svarbius sprendimus. Tai dinamiškas filmas, kurį festivalio organizatoriai prieš jo rodymą pristatė kaip linksmiausią tą vakarą. Visgi tamsoko humoro šuorus čia keičia dramatiški epizodai, nerūpestingą nuotaiką – mąslumas ir netgi melancholiška atmosfera. Režisierė subtiliai, įtikinamai perteikia jaunos moters savęs paieškas.

Nuotr iš „Wikipedia“/Rachel Lang
Nuotr iš „Wikipedia“/Rachel Lang

Po filmo su žiūrovais susitikusi režisierė lakoniškai pasakojo apie tai, ką jai pačiai reiškia šis filmas ir ką norėjo juo perteikti. „Aš iš tiesų nieko nenorėjau pasakyti“, – į klausimą, kokią idėją ji norėjo perteikti šiuo filmu, atsakė R.Lang. Jos nuomone, kiekvienas žiūrovas turėtų pats susirasti šiame filme prasmių. Režisierė sakė norėjusi tiesiog papasakoti istoriją apie moters įžengimą į suaugusiųjų pasaulį, jos išsilaisvinimą, bandymą suprasti, kas jai teikia džiaugsmo, o kas ne, kaip kurti santykius su kitais žmonėmis.

Nors šis filmas yra trilogijos dalis, režisierė sakė, kad nebūtina prieš žiūrint šią juostą pamatyti ir kitas dalis – kiekvienas filmas yra atskira istorija. Jas jungianti pagrindinė grandis – visose dalyse vaidinanti ta pati pagrindinė aktorė bei komanda, su kuria kartu kūrė visus tris filmus. Šioje paskutinėje dalyje pagrindinė aktorė vaidina feministinių pažiūrų, maištaujančią moterį, ir, pasak režisierės, tai yra visiškai priešinga tam, kokia aktorė yra tikrovėje. „Ji yra labai moteriška, ilgais plaukais (filme ji – trumpais plaukais, – aut. past.), ji tarsi įkūnija universalas savybes“, – pasakojo R.Lang.

Kadras iš filmo/Filmas „Baden Badenas“
Kadras iš filmo/Filmas „Baden Badenas“

Filme yra epizodas, kuriame pagrindinė herojė dideliu greičiu važiuoja „Porsche“ automobiliu. Režisierė papasakojo, kad šių epizodų filmavimas kėlė bene daugiausiai streso – mat aktorė vairavimo tesies gavo tik likus dviems savaitėms iki filmavimo. „Porsche“ automobilį filmavimui jie gavo už dyką su sąlyga, kad mašina bus grąžinta be jokių defektų, todėl visa filmavimo grupė šias vairavimo scenas filmavo su dideliu nerimu.

Beje, režisierė taip pat dirba ir kariuomenėje, ir paklausta, kuo filmavimas skiriasi nuo kariuomenės, atsakė paprastai – filmuojant nėra jokios rizikos, nes net ir padarius klaidų niekas nežus. Tuo tarpu kariuomenėje klaida gali kainuoti gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas