Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 13

„Scanoramos“ konkursinėje programoje pagrindinį prizą pelnė estų filmas „Mauzoliejus“

Sekmadienio vakarą įvyko 14-ojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ uždarymas bei konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ apdovanojimų ceremonija.
Uždarymo ceremonijos akimirka
Uždarymo ceremonijos akimirka / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Naujojo Baltijos kino“ – trumpametražių filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos konkurso – žiuri šiemet vadovavo pripažinta vokiečių dokumentinio kino režisierė Ulrike Ottinger. Jai talkino lenkų režisierius Filipas Marczewskis ir Austrijoje vykstančio kino festivalio „Crossing Europe“ programos koordinatorė Sabine Gebetsroither.

Geriausiu programos filmu buvo paskelbtas estų režisieriaus Lauri Randla darbas „Mauzoliejus“. Nugalėtojui atiteko 10 000 eurų paslaugomis būsimam kino projektui.

Žiuri „Mauzoliejų“ įvertino už groteskiškai pristatomą stalinistinio laikmečio siaubą, kuriame gyvenimo ir mirties klausimą leidžiama spręsti musei.

Žiuri „Mauzoliejų“ įvertino už groteskiškai pristatomą stalinistinio laikmečio siaubą, kuriame gyvenimo ir mirties klausimą leidžiama spręsti musei. Atsiimdamas apdovanojimą, režisierius L.Randla dėkojo savo prodiuseriui Peeteriui Urblai, kuriam ir dedikavo „Naujojo Baltjos kino“ prizą.

Geriausiu lietuvišku filmu buvo pripažintas Dovilės Šarutytės filmas „8 minutės“, pasakojantis apie moters pabėgimą iš pilkos kasdienybės. Režisierei atiteko 3000 eurų vertės piniginis prizas. Žiuri teigimu, filme „8 minutės“ lietaus leitmotyvas virto nuostabiu spalvų ir šviesų raibuliavimu.

Atsiimdama apdovanojimą režisierė teigė, jog šis įvertinimas jai ir jos komandai yra labai svarbus: „Tai tikrai yra paskatinimas kurti toliau“.

Specialusis paminėjimas už kompoziciją bei gamtos grožio atskleidimą vaizdu atiteko latvių režisierei Madarao Dišlerei už filmą „Sodininkas“.

„Scanorama“ netiesa raudonų kilimų, neskirsto žmonių pagal rangus, – sakė G.Arlickaitė.

Atsisveikindama su šių metų „Scanorama“, festivalio direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickatė sakė: „Scanorama“ netiesa raudonų kilimų, neskirsto žmonių pagal rangus. „Scanorama“ yra kino festivalis, kuris yra žmonėms, mylintiems kiną, jį žiūrintiems ir remiantiems“. G.Arlickaitė vylėsi, kad dešimt festivalio dienų Vilniuje žiūrovams atnešė įdomių kino patirčių.

Šių metų „Scanoramą“ užverė garsiojo Čilės režisieriaus Alejandro Jodorowskio filmas „Nesibaigianti poezija“, pasakojantis apie paauglį, kurio svajonei tapti poetu priešinasi jo tėvas. Jo kelionė per gyvenimą – tai ir paties režisieriaus kelionė į save bei savo jaunystę. Filmas buvo pristatytas Kanų kino festivalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas