Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimams nominuota jaunoji kūrėjų karta: „Esame maksimalistai“

„Kūrybinio kelio pradžioje išties būname maksimalistai“, – prisipažįsta geriausiam studento darbui „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose nominuoti režisieriai. Anot jų, pirmuosius filmus neretai lydi baimė suklysti, o jaunus kūrėjus šiandien labiausiai išskiria temų ir stilių įvairovė. Apdovanojimams artėjant – atviras žvilgsnis į jaunosios kartos kiną, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Sidabrinės gervės kiaušinis
Sidabrinės gervės kiaušinis / Joanos Suslavičiūtės nuotr.

Šių metų „Sidabrinė gervės“ apdovanojimai pasitinka šūkiu „Atverk akis kinui“, skatinančiu pamatyti perspektyvius, pasaulyje vis garsiau skambančius lietuviškus filmus. Metų ryškiausiems birželio 9 d. bus įteiktas 21 apdovanojimas, tarp kurių – „Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią studento darbą. Tai – nominacija, skiriama už filmą, sukurtą aukštojoje ugdymo įstaigoje. Nominacijos nugalėtojui atiteks ne tik statulėlė, bet ir renginio rėmėjų „Telia Play“ įsteigtas piniginis prizas.

„Jau ne vienerius metus palaikydami lietuvišką kiną, šįkart ypatingą dėmesį norime skirti pradedantiesiems kūrėjams. Džiaugiamės, šių metų nominantų sąraše matydami net 5 studentų sukurtus filmus, kurie stebina savo audiovizualine kalba, asmeniškomis ir giliai išjaustomis temomis. Smagu, kad jaunųjų kūrėjų darbus galime rodyti ir savo platformoje, kad lietuvišką kiną pamatytų ir su jo aktualijomis susipažintų kuo daugiau žmonių“ – teigia lietuvišką kiną palaikančios turinio platformos „Telia Play“ vadovė Vitalija Kibildė.

Geriausio studento darbo kategorijoje šiais metais varžosi 4 vaidybiniai ir vienas dokumentinis filmas. Pastarasis – režisierės Mildos Augustaitytės debiutinė trumpametražė juosta „Numeris vienas“, sekanti Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos šokių čempionatui besiruošiančią vaikų porą.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Numeris Vienas
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Numeris Vienas

„Labiausiai mane dokumentikos žanras žavi tuo, kad proceso metu suteikia daug laisvės ir atradimų. Nebūtina, o kartais gal net ir nerekomenduojama, griežtai prisirišti prie savo tikslaus plano“, – pasakoja režisierė. Anot jos, kuriant pirmuosius filmus itin sunku atlaikyti vidinį spaudimą. „Kiekvienas nori padaryti gerą filmą, net ir nuo pirmųjų žingsnių kine. Baisu klysti, nepateisinti savo ir kitų lūkesčių ar atsilikti nuo tų, kuriems pavyko geriau. O kai iš tiesų pavyksta padaryti gerą filmą, tuomet pasidaro neramu dėl kito – ar man pavyks taip pat gerai, ar aš sugebėsiu?“ – pasakoja M.Augustaitytė.

„Kadangi jaunieji kino kūrėjai dažniausiai kuria trumpo metro filmus, o ši forma yra labai patraukli eksperimentams, turime didelę stilių įvairovę. Vis dažniau matome drąsius ir neįprastus sprendimus, kurie plečia mūsų kino supratimą“, – pritaria ir režisierius Arnas Balčiūnas. Praėjusiais metais jo filmas „Blausos“ pelnė „Sidabrinės gervės kiaušinį“. Šiemet jis į apdovanojimus sugrįžta su juosta „Hablo dėsnis“, kurioje – nebylaus vaikino istorija.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Hablo dėsnis
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Hablo dėsnis

„Kuriant „Hablo dėsnį“ labai svarbu buvo nerimo jausmas atstūmimo akivaizdoje. Filmą įsivaizduoju kaip dėsnį – kad visada, ir bet kokiu atveju, kažkas turi būti atstumtas, ir visada kažkas turi būti atstumiantis“, – apie filmą pasakoja A. Balčiūnas.

Dar vienas Geriausio studento darbo kategorijoje besivaržantis filmas – režisierės Silvijos Kuodytės „Ja tibia ubju“. „Nors pagrindinis filmo personažas yra jauna mergina, per kurios istoriją atsispindi jaunų žmonių paveikslas, manau, kad išsilaisvinimas nuo galvoje susikurtų kliūčių yra aktualus ne tik jaunimui, bet ir įvairių amžiaus grupių žmonėms“, – filmą pristato režisierė.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Ja tibia Ubju
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Ja tibia Ubju

Anot jos, didžioji dalis jaunųjų kino kūrėjų šiandien fokusuojasi į autentiškumo paieškas. „Manyčiau, kad jaunoji kino kūrėjų karta atneša gausią temų įvairovę, kurdami filmus apie tai, kuo patys šiuo metu gyvena, apie ką galvoja ar net apie tai, kas juos erzina“, – teigia S.Kuodytė.

Nominantų sąraše – Rinaldo Tomaševičiaus filmas -15“, kurio centre – po penkiolikos metų praleistų kalėjime lygtinai paleidžiamas Aleksejus. Tai – jau ne pirmas kartas, kai režisierius kalba apie buvusius nuteistuosius – ši tema vyravo ir praėjusiais metais „Sidabrinės gervės kiaušiniui“ toje pačioje kategorijoje nominuotame dokumentiniame R. Tomaševičiaus filme „Noriu būti žmogum“.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „-15“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „-15“

Dar vienas kandidatas į „Sidabrinės gervės kiaušinį“ – Augustės Gerikaitės filmas „Artumo jausmas“. Viename bute gyvenančių buvusių sutuoktinių Bernardo ir Silvijos pasaulį sugriauna jaunas nepažįstamasis, sugrąžinantis praeities prisiminimus.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Artumo jausmas
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo Artumo jausmas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius