Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 30

„Skruzdėliukas“ – nusistovėjusių „Marvel“ stereotipų laužymas

Kai likus dviem savaitėms iki filmavimo pradžios režisierius Edgaras Wright‘as pareiškė, kad traukiasi iš „Skruzdėliuko“ režisieriaus posto, „Marvel“ sunerimo, ir jų nerimas buvo pagrįstas. E.Wright‘as šio filmo idėją brandino ir kruopščiai dėliojo scenarijų beveik 10 metų – tam, kad vienas keisčiausių Stan‘o Lee kūrinių išvystų dienos šviesą. Tačiau numatyta filmo išleidimo data nepasikeitė, todėl režisieriaus kėdę užėmė Peyton‘as Reed‘as.
Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“ / Marvel

Skotas Lang‘as (aktorius Paul‘as Rudd‘as) – vienas gabiausių Robino Hudo tipo vagių – įsibrovė į didžiulės bendrovės sistemą ir grąžino pinigus jos darbuotojams. Gabus vagišius yra pastebėtas mokslininko Dr. Hanko Pymo, kuris Skote mato išskirtinį potencialą. Jis trokšta, kad Skotas perimtų nepaprastų galių turintį kostiumą – sumažėtų iki vabzdžio dydžio ir neprarastų savo galios.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Kaip minėjau, E.Wright‘as brandino neįprasto super herojaus „Skruzdėliuko“ scenarijų beveik dešimtmetį ir stengėsi, kad keistasis personažas pasirodytų didžiuosiuose ekranuose neišjuoktas fanų. E.Wright‘o pasitraukimas privertė „Marvel“ ne tik ieškotis naujo režisieriaus bet ir perrašyti dalį scenarijaus. Toks sprendimas sukėlė didelę diskusijų bangą: ar filmas kauptas ir brandintas tikrai rimto režisieriaus nebus sugadintas naujojo?

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Po „Galaktikos sergėtojų“ eksperimento, kompanijai sulaukus didžiulės sėkmės, vis dėlto „Marvel“ ryžosi naujam rizikingam ėjimui – „Skruzdėliukui“, – privertusiam nerimauti, ar nebus pamiršta kokybė ir pereita prie kiekybės.

Prisiminus ankstesnius „Marvel“ filmus, nesunku įsivaizduoti galingas mylimų herojų kovas su priešais, griūvančius miestus, masines žmonių žūtis ir dar begalę dekonstrukcijos. Tačiau „Sruzdėliukas“ griauna ne miestus, eikvodamas fiktyvių mokesčių mokėtojų pinigus, o nusistovėjusius „Marvel“ produkcijos rėmus. Visa pagrindinių veikėjų kova sutilpo į mažos mergaitės kambarį, ir dėl to smagu.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Aišku, kovos mažose erdvėse ir destrukcijos sumažėjimas nėra vienintelė kūrėjų naujiena. Reikia pasakyti, Paul‘as Rudd‘as išties yra keistas pasirinkimas šiam super herojui įkūnyti. „Marvel“ dar neturėjo komedijų specialisto super herojaus vaidmenyje, tad įdomu pamatyti, kaip jam pavyks susitvarkyti su kiek kitokio pobūdžio filmu. Nerimą nuramina tai, kad naujasis režisierius P. Reed‘as yra žinomas savo komedijomis, taigi ir P. Rudd‘ą išvysime bent iš dalies savame stiliuje.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Iki šiol „Marvel“ filmuose mes nematėme personažų, kurie nesusitvarkytų su savo galiomis ar jų nepriimtų. Tačiau „Skruzdėliuko“ atveju Skotui sunku patikėti, kad jis turi super galių. Kai Skotui pateikiama viena iš jo užduočių, jis tiesiog sako: „Galbūt tai galėtų padaryti Keršytojai?“ Herojus, kuris turi prisiversti būti herojumi yra įdomus ir patrauklus žiūrovui.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Didelį smalsumą kėlė tai, kaip atrodys pasaulis skruzdės akimis. Pirmasis Skoto kostiumo išbandymas buvo tikrai įdomus vizualine prasme: mažas žmogus, bėgantis vonios paviršiumi, įkrentantis į ventiliacijos angą, akis į akį žiūrintis į milžiniškos žiurkės snukį, įtraukiamas dulkių siurblio ir nukrentantis ant taksi stogo visu kūnu. Tai tikrai smagi pramoga žiūrovo akims ir labai geras kompiuterinės grafikos departamento darbas.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Tiesa, akimirkomis pokštai filme atrodo lyg tyčia prikišami, nors stengiamasi juos parodyti kaip tikrus ir nuoširdžius. Skruzdėliukas stengiasi pasirodyti be galo entuziastingas,  bet jam labai trūksta įkvėpimo. Filme besirutuliojanti Hanko Pymo ir jo dukters Hope (aktorė Evangeline Lilly) šeimos istorija veikia kaip paralelė. Pagrindinis antagonistas Darren Cross (aktorius Corey Stoll) tiesiog yra pamišęs ir tai vienintelė priežastis, laikanti jį akiratyje. Filmo pabaigoje jis tiesiog išnyksta ir niekam neberūpi.

Marvel/Kadras iš filmo „	Skruzdėliukas“
Marvel/Kadras iš filmo „ Skruzdėliukas“

Apibendrinant, „Skruzdėliukas“ yra daug geresnis filmas nei „Toras 2: Tamsos pasaulis“, tačiau nė iš tolo neprilygstantis „Keršytojams“. Nors ir nemėgstu šio pasakymo, bet šis filmas puikiai tinka negalvojimui. Po jo neteks kvaršinti galvos su daugybe klausimų, kas nutiks toliau ir panašiai. Yra didelė tikimybė, kad nenutiks nieko. Filmas neturi aiškios ateities, ypač neaišku, kaip jis susijungs su „Keršytojais“. Visgi, filmo pabaiga leidžia manyti, kad „Skruzdėliuko“ istorija dar nebaigta. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas