Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 21

„Nepatogaus kino“ programoje – šokiruojanti tiesa apie skurstančių išnaudojimą

Spalio 23 d. prasideda septintus metus organizuojamas žmogaus teisių kino festivalis „Nepatogus kinas“. Skurdas, nelygybė ir išnaudojimas – pagrindinės šių metų kino festivalio temos. Specialioje festivalio programoje „Pasaulis 2015“ žiūrovų laukia filmai, skirti vystomajam bendradarbiavimui ir besivystančioms šalims.
Filmas „Fire in the Blood“ („Liepsnojantis kraujas“)
Filmas „Fire in the Blood“ („Liepsnojantis kraujas“) / Kadras iš filmo

Šią programos dalį organizatoriai parengė bendradarbiaudami su su Nacionaline nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma.

Iki 2015-ųjų turėtų būti įgyvendinti prieš trylika metų pasaulio lyderių priimti Tūkstantmečio vystymosi tikslai. Jie skelbia, kad pasaulyje neliks skurstančiųjų, visi vaikai eis į mokyklą, moterų ir vyrų teisės bus lygios, o užsikrėtę ŽIV bus gydomi efektyviais vaistais.

Nepaisant reikšmingų pasiekimų, mažinant skurdą ir kovojant su užkrečiamomis ligomis, šiandien 1,4 mlrd. žmonių vis dar gyvena už mažiau nei 1,25 JAV dolerio per dieną, o praraja tarp turtingųjų ir skurstančiųjų didėja. Siekiant tęsti globalią partnerystę vystymosi labui, Jungtinėse Tautose svarstoma ir rengiama 2015-aisiais Tūkstantmečio vystymosi tikslus pakeisianti naujoji darbotvarkė.

„Į šį procesą būtina įtraukti tiek išsivysčiusių, tiek besivystančių šalių pilietinę visuomenę ir kartu nuspręsti, kokį pasaulį norime matyti po 2015-ųjų“, – sako Nacionalinės nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platformos vykdančioji direktorė Marta Čubajevaitė.

Anot jos, Tūkstantmečio vystymosi tikslų nesėkmės aiškiai parodė, kad būtina kritiškai įvertinti išsivysčiusiose pasaulio šalyse vykdomą politiką ir jų indėlį, gilinant skurdą kitose pasaulio dalyse.

Dėl tarptautinių mokesčių reguliavimo spragų, tarptautinės kompanijos besivystančioms šalims kasmet nesumoka bent 100 mlrd. JAV dolerių mokesčių, kuriuos būtų galima skirti švietimui ir sveikatos apsaugai.

Programos „Pasaulis 2015“ filmai „Duokit mums pinigų“, „Saulės mamos“, „Liepsnojantis kraujas“ ir kiti kvies kartu ieškoti atsakymų į klausimus. Kodėl Tūkstantmečio vystymosi tikslai nebuvo įgyvendinti? Kodėl turtingos šalys nesugeba padėti tiems, kam iš tiesų reikalinga pagalba? Po filmų vyks diskusijos, susitikimai su režisieriais. Programos „Pasaulis 2015“ filmai bus rodomi Vilniuje spalio 23-30 d., lapkričio 6-10 d. Kaune, o po lapkričio 11 d. Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento