Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

„Stebuklas virš Hadsono“ – mažais žingsneliais iki „Oskarų“

Išgirdę Clinto Eastwoodo vardą dažniausiai prisimename jį kaip aktorių, tačiau paskutiniuoju metu galime išvysti didį kino kūrėją grįžtantį į režisieriaus amplua. Lygiai prieš dvejus metus ekranus išvydo „Amerikiečių snaiperis“, prikaustęs kino mylėtojus, tačiau padalinęs Ameriką pusiau. Šį kartą Clintas renkasi kitą tikrais faktais paremtą istoriją, kurią padės įgyvendinti Tomas Hanksas
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Tomas Hanksas filme „Stebuklas virš Hadsono“

Turbūt niekas neprisimena 2009 metų sausio 15 dienos įvykių Niujorke. Lėktuvas, pakilęs iš „LaGuardia“ oro uosto, taip ir nepasiekė Šiaurės Karolinos. Po lėktuvo susidūrimo su laukinėmis žąsimis užgęsta abu jo varikliai, ir lėktuvo pilotas Chesley‘us Sullenberger‘is (aktorius Tomas Hanksas) priima sprendimą su visa įgula ir 155 žmonėmis leistis avariniu būdu į Hadsono upę. Stebuklas įvyksta, ir 40 metų stažą ore turintis pilotas saugiai nutupdo lektuvą į ledinį vandenį ir išgelbsti 155 žmones. Per pasaulį nuskrieja žinia apie Sulio padarytą žygdarbį. Pasaulis laiko kapitoną didvyriu, tačiau jį spaudžia tyrimo grupė, kuri iškelia klausimą, ar Sulis pasielgė teisingai, leisdamasis ant upės, ir grasina tolesnei jo karjerai bei reputacijai.

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

Žinodamas, kad Eastwoodas renkasi savo istorijas labai atsakingai ir įžvalgiai, dar ruošdamasis eiti į filmą nusiteikiau pamatyti tai, ką „Oskarų“ žiuri labai mėgsta – profesionalumą. Šis filmas lygiai toks pats profesionalus kaip ir visi kiti legendinio režisieriaus filmai. Po sėkmingo „Amerikiečių snaiperio“ debiuto dėl filme pateikto Chriso Kyle‘o suherojinimo kilo debatai, o Eastwoodas iki šiol kaltinamas bandymu sukurti propagandinį filmą, aukštinantį karą Irake.

Užtat šį kartą kino kūrėjai pasirinko tinkamą žmogų vaizduoti Amerikos didvyrį – Tomą Hanksą.

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

Režisierius nešvaisto laiko ilgoms įžangoms ir perkelia mus į lemtingos dienos įvykius, kur po truputį dėliojama istorija ir atsiskleidžia svarbiausi įvykiai, priversdami mus užduoti klausimą – ar mums tikrai patinka filme rodomas herojus?

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

Nors pagrindinio įvykio pabaiga kaip ir aiški – lėktuvas nusileido ir visi liko gyvi bei sveiki, tačiau suspensas niekur nedingsta.

Nors pagrindinio įvykio pabaiga kaip ir aiški – lėktuvas nusileido ir visi liko gyvi bei sveiki, tačiau įtampa niekur nedingsta.

Net tuščioje kabinoje vaikščiojantis Toma Hanksaas verčia nerimauti. Mums suteikiama galimybė išvysti piloto mintis, kas galėjo nutikti, ir nors visas pasaulis jį mato kaip didvyrį, didžioji kova vyksta dabar – su pačiu savimi ir bandymu pasitikėti savo profesionalumu. Visi šie elementai labai žmogiški, tačiau dėl Clinto sugebėjimo įtikinamai pasakoti istoriją labai sunku iki galo įsimylėti pagrindinį veikėją. Per daug iškeltų klausimų, į kuriuos atsakymas negaunamas iki pat filmo pabaigos.

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

Reikia pasidžiaugti, jog tokio žanro draminiuose filmuose realūs momentai yra atvaizduoti kaip įmanoma realiau: žmonių emocijos, reakcijos. C. Eastwoodas viename iš interviu sakė, kad pasamdė gelbėtojus, kurie pirmi sureagavo į pagalbos šauksmą, kai lėktuvas nusileido, suvaidinti toje pačioje scenoje kine. Tai, žinoma, įspūdinga, gerbtinas ir režisieriaus sugebėjimas dirbti su neprofesionaliais aktoriais. Na, o kalbant apie materialius dalykus, kartais pagalvodavau, kaip tikroviškai padarytas lėktuvas ir kiek kartų jie bandė nuleisti „Airbus A320“ lėktuvą į Hadsono upę, kol jiems pavyko?

Nors filmas trunka 96 minutes, į jas režisierius sudėlioja visa, kas geriausia ir reikalingiausia šiai istorijai, tad nebuvo nė vienos scenos, kuri atrodytų pritempta ar ištempta.

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

Didis filmo grožis yra Tomo Hankso vaidyba.

Didis filmo grožis yra Tomo Hankso vaidyba. Režisieriai net kalba, kad niekuomet neprašausi rinkdamasis Tomą. Aktorius vaidino tiesiog nuostabiai, įamžindamas vidinę dramą piloto galvoje ir šeimoje. Eilinį kartą Hanksas keliaus į geriausio pagrindinį vaidmenį atlikusio aktoriaus nominacijos sąrašus. Paminėti reiktų ir puikiai darbą atlikusį Aaroną Eckhartą, kuriam buvo skirtas antrojo piloto vaidmuo ir kuriam, ko gero, gali būti skirtas apdovanojimas už antraplanį vaidmenį. Mažas roles atlikusios Anna Gunn ir Laura Linney taip pat pasirodė puikiai.

Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“
Kadras iš filmo „Stebuklas virš Hadsono“

„Stebuklas virš Hadsono“ – neabejotinas pretendentas skinti šių metų „Oskarus“. Eastwoodo ir Hankso duetas priverčia žiūrovą suglumti ir nuolat klausti, kas teisinga, o kas ne. Kruopšti aktorių atranka ir darbas su jais leido įgyvendinti režisieriaus viziją. Nuostabaus grožio specialieji efektai, perkeliantys katastrofą, virtusią stebuklu, į ekranus, ir kitos filmo sudedamosios dalys privers jus susimąstyti – kaip iš tikrųjų atrodo herojai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas