Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 12

Teatrai.lt tiesiai iš festivalio „Kino pavasaris“: alinantys „Sielos takai“

Kas galėtų paskatinti besilaukiančią moterį leistis į alinančią 2000 kilometrų kelionę pėsčiomis? Tibetiečiams tai nepasirodytų keistas klausimas – tai tik dar viena piligriminė kelionė į Lasą sielai apvalyti.
Kadras iš filmo „Sielos takai“
Kadras iš filmo „Sielos takai“

Kinijos režisierius Zhangas Yangas sukūrė savo paprastumu ir nuoširdumu pavergiančią juostą apie saujelę iš mažo Tibeto kaimelio į sostinę Lasą ir Šventąjį Kailašo kalną keliaujančių piligrimų. Besilaukianti moteris, maža mergaitė, apie piligrimystę ne vieną dešimtmetį svajojęs senolis, kaimo girtuoklis, jauni vaikinai – dvasingumas ir sielos tyrumas svarbu kiekvienam tibetiečiui.

O jis pasiekiamas nelengvai: tam svarbu senieji ritualai, palengvinantys kelią pasiekti minčių rimtį ir išmokyti sielą nuolankumo. Piligrimas turi ne tik nueiti didžiulį atstumą, kartodamas maldą jis kas kelis žingsnius turi pulti ant žemės ir nusilenkdamas viršugalviu paliesti žemę. Žinoma, dėl piligrimų sielų tyrumo aplinkinis gyvenimas nesustoja: greta atgailaujančiųjų nuolat baugiai važinėja automobiliai ir sunkvežimiai, o ką jau kalbėti apie permainingą kalnynų gamtą, nuo kurios naktimis slepiamasi bendrose medžiaginėse palapinėse. Vis tik alinančioje kelionėje tik dar labiau atsiskleidžia tibetiečių charakteris: dvasingumas, glaudus bendruomeniškumas, neribojamas nei padėties, nei amžiaus, nuoširdus atvirumas prašalaičiui bei romus bet kokių išbandymų priėmimas.

Filmas „Sielos takai“ nenustebins įmantrumu ar išskirtine vaidyba, tačiau geraširdiškai pakvies kartu su piligrimais leistis į sielą apvalančią kelionę.

Kaip ir į Lasą išsiruošusių piligrimų kelionė, taip ir pats filmas prieš tai nebuvo kruopščiai suplanuotas – išsiruošta be konkrečių planų. Zhangas Yangas savo pakviestus neprofesionalius aktorius stebėjo ir filmavo visus metus, dažnai leisdamas scenarijaus vingius apspręsti pačiai kelionei.

Filmas „Sielos takai“ nenustebins įmantrumu ar išskirtine vaidyba, tačiau geraširdiškai pakvies kartu su piligrimais leistis į sielą apvalančią kelionę. Nuostabūs Tibeto gamtos vaizdai, galimybė iš arti pažvelgti į vienos įdomiausių Azijos tautų papročius ir stebėti nepalaužiamą užsispyrimą siekti tikslo, žavi. Tiesa, ši juosta daliai žiūrovų gali pasirodyti per daug monotoniška ir ištęsta. Taip pat neprofesionalūs aktoriai vaidybos meistriškumo neparodys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas