Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 03

Timo Burtono filmai: nuo prasčiausio iki geriausio

Tie, kas nežinojo, jog naujausias Timo Burtono filmas, „Panelės Peregrinės ypatingų vaikų namai“ yra paremtas bestseleriu, greičiausiai galėjo pagalvoti, kad tai paties režisieriaus sugalvota istorija. Išskirtinį stilių susikūręs autorius nuo pat karjeros pradžios pasakoja apie keistuolius (gyvus ir nebelabai). Aštuonuoliktojo režisieriaus filmo proga siūlome susipažinti su svetainės Metacritic pateiktu T.Burtono filmų reitingu nuo prasčiausio iki paties geriausio.
Kadrai iš Timo Burtono filmų „Edvardas Žirkliarankis“ ir „Betmenas“
Kadrai iš Timo Burtono filmų „Edvardas Žirkliarankis“ ir „Betmenas“

17. Didysis Mažylio nuotykis / Pee-wee’s Big Adventure (1985) – 47/100

Taip, keista, jog kultine tapusi komedija yra vertinama prasčiausiai, bet 1985-ais pasirodžiusi juosta daugeliui pasirodė per keista. Net ir tarp garsių kritikų ne vienas filmą pasmerkė. Štai Gene Siskel, tuo metu buvęs nepaprastai garsus kritikas, teigė, jog filme „nėra absoliučiai, visiškai nieko juokingo“.

VIDEO: Pee-wee's Big Adventure - Trailer 1

16. Beždžionių planeta / Planet of the Apes (2001) – 50/100

Nepaisant trūkumų, šis 1968-ųjų mokslinės fantastikos filmo perdirbinys davė žiūrovams tai, ko jie norėjo – veiksmo filmą su beždžionėmis. Deja, iki galo šie norai pasireiškė tik šiame dešimtmetyje, kur naujos „Beždžionių planetos“ versijos žiūrovams iš tiesų patinka.

VIDEO: Planet of the Apes Trailer 2001 HD.mp4

15. Marsas atakuoja! / Mars Attacks! (1996) – 52/100

Prastų šešto dešimtmečio mokslinės fantastikos filmų parodija yra turbūt didžiausia finansinė T.Burtono nesėkmė – kinuose filmas uždirbo vos pusę savo 70 mln. dolerių biudžeto. Nors „Marsas atakuoja!“ iki šiol turi kultinės komedijos statusą, daugelis žiūrovų jam išliko šalti, o garsusis Rogeris Ebertas rašė: „Tokie filmai turi būti arba žymiai geresni, arba žymiai blogesni“.

VIDEO: Mars Attacks! (Trailer)

14. Alisa stebuklų šalyje / Alive in Wonderland (2010) – 53/100

Su T.Burtono mylimiausais aktoriais – Johnny Deppu ir Helena Bonham Carter (tuometine režisieriaus partnere) – sukurtas filmas surinko daugiau nei milijardo dolerių pelną. Tačiau kritikai teigė, jog be gražių vaizdų filme nėra nieko įspūdingo, ir buvo jam negailestingi.

VIDEO: Alice in Wonderland - New Official Full Trailer (HQ)

13. Nakties šešėliai / Dark Shadows (2012) – 55/100

T.Burtonas buvo didelis to paties pavadinimo televizijos laidos fanas. Tačiau jo vampyrų šeimos interpretacija pernelyg nesužavėjo nei fanų, nei kritikų, ir būtent po šio filmo daugelis ėmė spėlioti, ar pavyks režisieriui dar sugrįžti į ankstesnę formą.

VIDEO: Dark Shadows - Official Trailer #1 - Johnny Depp, Tim Burton Movie (2012) HD

12. Mano gyvenimo žuvis / Big Fish (2003) – 58/100

Įdomus faktas: T.Burtonas neturi nei vienos geriausio režisieriaus „Oskaro“ nominacijos. „Mano gyvenimo žuvis“ buvo netoli šio pasiekimo, tačiau iš pradžių prie favoritų laikytas filmas galiausiai į penketą neprasimušė. Turint omenyje, jog kritikų įvertinimai nebuvo auksiniai, o žiūrovų skaičius toli gražu ne stulbinantis, galbūt tame nieko keisto.

VIDEO: Big Fish - Trailer

11. Didelės akys / Big Eyes (2014) – 62/100

Puiki Amy Adams ir Chritopho Waltzo vaidyba leidžia mėgautis šia daugelio mėgstama, bet mažai kieno iš tiesų matyta drama. Apie menininkės ir ją išnaudojančio vyro santuoką pasakojantis filmas ne vienam kritikui pasirodė kaip nuoširdžiausias bei įdomiausias T.Burtono filmas šį dešimtmetį.

VIDEO: Big Eyes Official Trailer #1 (2014) - Tim Burton, Amy Adams Movie HD

10. Raitelis be galvos / Sleepy Hollow (1999) – 65/100

J.Deppas vaidina garsiojoje begalvio raitelio istorijoje. Publika parodė didelį susidomėjimą detektyvo istorijai bei aktoriaus ir režisieriaus duetui, bei kiek netikėtai padarė „Raitelį be galvos“ vienu metų hitų.

VIDEO: Sleepy Hollow - Trailer - (1999) - HQ

9. Vabalų sultys / Beetlejuice (1988) – 67/100

Net tie, kurie nekentė „Didžiojo Mažylio nuotyklio“, pamilo antrąjį T.Burtono filmą. Daugeliui 1988-ųjų komedija apie užkeiktą namą ir jo vaiduoklį vis dar išlieka geriausiu režisieriaus filmu. Nieko keisto, turint omenyje, kad čia pilna dalykų, kurie vėliau tapo jo vizitine kortele – keisto humoro, fantastikos elementų ir romantizuotų kapinių.

VIDEO: Beetlejuice trailer (1988)

8. Betmenas sugrįžta / Batman Returns (1992) – 68/100

Palyginus su 1989-aisais išėjusiu pirmuoju T.Burtono Betmeno filmo tęsinys buvo finansinė nesėkmė. Bet net ši istorija turi savo žavesio, savo siaubo (Danny DeVito suvaidintas Pingvinas) ir originalią Moterį-katę (Michelle Pfeiffer).

VIDEO: Batman Returns (Trailer)

7. Betmenas / Batman (1989) – 69/100

Gavęs užduotį sukurti didelio biudžeto superherojaus filmą T.Burtonas buvo vos trisdešimties. Bet tokia studijų rizika pasiteisino, nes „Betmenas“ yra ne tik juokingas, tamsus bei originalus – jis tapo ištiso superherojų žanro pradininku, už nugaros palikdamas senuosius triko užsitempusius didvyrius.

VIDEO: Batman (1989) Official Trailer #1 - Tim Burton Superhero Movie

6. Edas Vudas / Ed Wood (1994) – 70/100

Už šią komediją legendinis Martinas Landau laimėjo geriausio antro plano aktoriaus „Oskarą“. Juodai balta komedija apie blogiausiu visų laikų režisieriumi tituluojamą Edą Vudą (J.Deppas) daugelį kritikų sužavėjo ir beveik neabejotinai yra juokingiausias T.Burtono filmas. Pasirodo, net ir apie klaikius režisierius galima sukurti nuostabių kūrinių.

VIDEO: Ed Wood - Official Trailer

5. Čarlis ir šokolado fabrikas / Charlie and the Chocolate Factory (2005) – 72/100

Antras finansiškai sėkmingiausias iš T.Burtono ir J.Deppo filmų. Klasika tapusio Roaldo Dahlo romano ekranizacija buvo šviežia, spalvinga, juokinga ir šilta. Visame pasaulyje filmą visai šeimai puikiai sutiko ne vien žiūrovai, bet ir kritikai.

VIDEO: Charlie and the Chocolate Factory (2005) Official Trailer #1 - Johnny Depp Movie HD

3 (lygiosios). Edvardas Žirkliarankis / Edward Scissorhands (1990) – 74/100

Pirmasis iš aštuonių (kol kas) T.Burtono ir J.Deppo darbų kartu kritikų nuomone yra vienas iš stipriausių. „Edvardas Žirkliažankis“ yra nuoširdi istorija apie tai, kaip nereikia spręsti apie knygą iš viršelio... ar iš rankų, priklausomai nuo situacijos. Žurnalas „Rolling Stone“ rašo: „Edvardas Žirkliarankis“ nėra tobulas. Jis geresnis nei tobulas: jis magiškas“.

VIDEO: Edward Scissorhands (1990) - Trailer (HD/1080p)

3 (lygiosios). Frankenvynis/ Frankenweenie (2012) – 74/100

Animacinis filmas apie iš mirusiųjų prikeltą šunį gyvenimą pradėjo dar 1984-ais kaip trumpametražis vaidybinis filmas. Naujoji versija sėkmingai sujungė makabrišką humorą ir nuoširdžias emocijas į krūvą, uždirbdama T.Burtonui „Oskaro“ nominaciją.

VIDEO: Frankenweenie Trailer Official 2012 [1080 HD] - Winona Ryder, Martin Short

1 (lygiosios). Mirusi nuotaka / Corpse Bride (2005) – 83/100

Animacinis filmas, su kuriuo labiausiai siejamas režisieriaus vardas – „Košmaras prieš Kalėdas“ – iš tiesų T.Burtono tik prodiusuotas. Tad geriausiai vertinamu jo animaciniu filmu nesunkiai tampa šį kartu su Mike Johnsonu režisuota juosta apie iš kapo prisikėlusią moterį ir jai netyčiomis pasipiršusį vyrą.

VIDEO: Corpse Bride Trailer

1 (lygiosios). Svynis Todas: demoniškasis Flyto gatvės kirpėjas / Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) – 83/100

Krauju pasruvęs 2007-ųjų miuziklas surinko tris „Oskaro“ nominacijas, vieną iš jų J.Deppui, bet pats režisierius buvo neteisingai pamirštas. Tačiau „Svynis Todas“ išlieka ne vien tarp įdomiausių šio amžiaus miuziklų, bet kaip vienas įsimintiniausių šio laikotarpio filmų apskritai. „New York Times“ apie jį rašo štai šitai: „tai filmas, esantis labai arti šedevro statuso“.

VIDEO: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street - Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas