Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 26

Tokie keisti, kad net geri: parakino festivalis „Mondo Bizarro“ Kaune

„Čia nesikėsinama į gilią analizę, o, pasitelkus pramoginį žanrą, tiesiog konstatuojama tarpusavio santykių visuma, (...) esmingai atspindinti sparčiai miesčionėjančios Lietuvos gyventojų didumos būvį. (...) šis šiuolaikinės tautosakos filmas savo naiviu skambesiu labai šviežias ir simpatiškas. Ypač jeigu lyginsime jį su „rimtesnių“ meistrų neretai į intelektualinį kičą panašesne kūryba“, – taip 1991 m. apie kauniečių kompanijos „Arthur & Gerald“ sukurtą filmą „Tykusis Džonas“ rašė Aivaras Prancūzevičius (žurnalas „Kinas“, 1991 m. 9 nr., 31 psl).
Įsibėgėjanti kino teatro „Romuva“ rekonstrukcija
Įsibėgėjanti kino teatro „Romuva“ rekonstrukcija / Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Temos: 2 Kinas Kaunas

Šiandien „Tykusis Džonas“ laikomas vienu nedaugelio lietuviško parakino pavyzdžių. Būtent parakinui, mūsų šalyje kol kas mažai pristatytam fenomenui, dedikuotas festivalis „Mondo Bizarro“. Jis vasario 27–kovo 2 dienomis vyks Kauno menininkų namuose, Kauno kino centre Romuva ir Mykolo Žilinsko dailės galerijos kino salėje.

LRT radijo laidoje „Kultūros savaitė“ kalbintas festivalio organizatorius Karolis Žukas teigia, kad parakino sąvokos autorius – kultūros istorikas, kino teoretikas Jeffrey Sconce: „Jis norėjo įsprausti į sąvoką filmus, kurie nepatenka į popkultūros lauką, ir pakeisti ganėtinai nuvalkiotą kultinio kino apibrėžimą“. K.Žukas sako, kad parakinu gali būti laikomi edukaciniai ir propagandiniai filmai, B kategorijos filmai, blogi filmai ir mažo biudžeto šedevrai: „Tai didelė kino istorijos dalis, kuri turėtų turėti savo publiką ir Lietuvoje“.

Festivalis „Mondo Bizarro“ išaugo iš kitos Karolio Žuko idėjos – klubo „Kitas Kinas“. Šis klubas kauniečius periodiškai kviečia į keisto kino peržiūras. „Keistas“ neretai reiškia ir retas, sunkiai prieinamas. Iš tiesų beveik kiekvienas klube, o ir festivalyje pristatomas filmas turi savo kelionės į Kauną istoriją, neretai tenka susirašinėti su režisieriais, kurie džiaugiasi, kad jų darbai aktualūs Lietuvoje.

Festivalyje „Mondo Bizarro“ bus rodomas 1973 metų filmas „Coffy“

VIDEO: Coffy (trailer)

Festivalį atidarys 2018 m. filmas „Luz“

VIDEO: Luz - Official Trailer 2018 Horror movie HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas