Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 11

Turistams nepažįstama Tanzanijos pusė – sukrečiančiame filme „Baltas šešėlis“

Nuo 2007–ųjų Tanzanijoje pradėti fiksuoti kraupūs nusikaltimai: albinosai tapo žmonėmis – taikiniais, o jų kūno dalys medžiotos mistiškiems šamanų ritualams. 2015-ųjų sausį šalis galų gale uždraudė šamanų profesiją, o Tanzanijos valdžia tikisi sustabdyti žudynes, jau oficialiai nusinešusias daugiau nei 70 gyvybių. Apie tai, kaip gyventi, kai tave medžioja, pasakoja sukrečiantis režisieriaus Noaz Deshe filmas „Baltas šešėlis“, vasario 27 d. pasirodysiantis Lietuvos kino teatruose.
Filmo „Baltas šešėlis“ kadras
Filmo „Baltas šešėlis“ kadras / Kino teatro „Pasaka“ nuotr.


Vienas „Balto šešėlio“ prodiuserių – populiarus Holivudo aktorius Ryanas Goslingas, įsitikinęs, kad filmas – tobulas kino, kuris sujaudina, paveikia, pavyzdys.  Legendinis kino režisierius Francis Ford Coppola vadina šį filmą „žaviu, nepamirštamu, sukrenčiančiu ir amžinu“, o autoritetingas kino žurnalas „Variety“ giria Noaz Deshe darbą už nuostabią stilistinę drąsą. Venecijos kino festivalyje „Baltas šešėlis“ buvo apdovanotas „Luigi De Laurentiis“ prizu kaip geriausias debiutas, o  tarptautinė jo premjera įvyko 2014 m. Sandanso kino festivalio konkursinėje programoje. Kas slypi už šio sudėtingą temą perteikiančio filmo sėkmės? 

„Baltas šešėlis“ – vaidybinis filmas, pasakojantis apie skaudžią Tanzanijos albinosų realybę paauglio berniuko Aliaso akimis. Aliaso tėvas buvo nužudytas, mat vietiniai šamanai siūlo milžiniškus pinigus už albinosų kūno dalis.  Tikima, kad albinosų galūnės privilios turtus, o širdis – meilę. Aliasas taip pat albinosas ir yra vienas iš žmonių, kurių kūne sutrikusi melanino gamyba išskiria juos iš minios neįprastai blyškia oda. Po tėvo mirties berniuką mama išsiunčia pas dėdę į miestą, kur jam teks išmokti prisitaikyti ir gyventi nuolat baiminantis dėl savo gyvybės. 

VIDEO: Filmo „Baltas šešėlis“ anonsas

Režisierius Noaz Deshe atskleidžia, kaip jam kilo mintis sukurtį šį filmą: „Tanzanijos BBC kanalo žurnalistė Vicky Ntetema, kuri laimėjo „Drąsios žurnalistikos“ apdovanojimą už savo reportažą apie albinosų padėtį Tanzanijoje, tapo mano pirmąja įkvėpėja. Kuo daugiau tyrinėjau ir domėjausi šia tema, tuo labiau aiškėjo, kad vienintelis būdas tinkamai perteikti albinoso patirtis yra vaidybinis filmas, paremtas realiais gyvenimiškais faktais“.

Tanzanijos šamanai siūlo milžiniškus pinigus už albinosų kūno dalis.  Tikima, kad albinosų galūnės privilios turtus, o širdis – meilę.

Noaz Deshe sukūrė vaidybinį filmą, kurį dėl unikalios kino kalbos lengva supainioti su dokumentiniu. Dauguma kadrų filmuojami su viena judančia kamera ir naudojama natūrali šviesa. „Filmavimo stilius yra subjektyvus dalykas, taigi turėjau vienintelį troškimą: kad viskas atrodytų kuo tikroviškiau. Filmuodami naudodavome tik būtiniausias priemonės, nes aktoriai buvo neprofesionalūs, tarp jų – vaikai“, – atskleidžia režisierius. 

Ypatingą dėmesį filmą analizuojantys kritikai skiria „Balto šešėlio“ garso takeliui, kurį Noaz Deshe kūrė kartu su Australijos multiinstrumentalistu Jamesu Massonu. Venecijos kino festivalio „Kritikų savaitės“ žurnalistai filmo garso takelį vadino rafinuotu ir precizišku. Pats Noaz Deshe teigia, kad muzika „Baltame šešėlyje“ siekė perteikti Aliaso charakterį ir jo emocines būsenas. „Pagrindinis filmo istorijos tikslas yra suteikti jums patirčių, likti jautriems ir nepaliauti užduoti klausimų“, – sako režisierius, laukiantis vasarį įvyksiančios filmo premjeros septyniose Europos šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje.
 
Filmo premjera planuojama vasario 27 d.  19 val. kino teatre „Pasaka“. Filmas nuo vasario 27 d. taip pat bus rodomas ir kituose Lietuvos miestuose: Kaune, kino teatre „Romuva“, Marijampolėje, kino teatre „Spindulys“, Mažeikiuose kino klube „Pirmas kadras“. Panevėžyje, kino centre „Garsas“ filmas pasirodys nuo kovo 6 d. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas