Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 23

Užupio filmų festivalis – ošiant marių bangoms po žvaigždėtu Neringos dangumi

Užupio filmų festivalis (UFF) šiemet vyks ketvirtąjį kartą – rugpjūčio 13–15 dienomis visi menininkai ir svečiai kviečiami į Preilą.
Užupio Filmų Festivalis (UFF)
Užupio Filmų Festivalis (UFF) / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Kinas

UFF – tai lietuviškų filmų vakarai, kurių metu ekrane vyrauja daug realaus gyvenimo kontekstų, kūrybinių metamorfozių. Tai savotiškas atsitraukimas ir gyvenimo tėkmės stebėjimas – buvimas čia ir kitur vienu metu. UFF filmus sunku pamatyti kino teatre ar rasti internete.

Teatro ir kitų menų dermė su kinu

Užupio kinas yra kartu ir vaidybinis, ir dokumentinis. Sunku atskirti, kas ką vaidina, o kas būna, kas stebi, filmuoja, o kas – herojus. Iš lietuvių kino kūrėjų arčiausiai šio kino koncepcijos turbūt yra Henrikas Šoblevičius, kurio dokumentinių filmų herojai tokie spalvingi ir taip gerai vaidina patys save, kad išeina daugiau nei kinas, gal net pats gyvenimas. Tam tikras Užupio kino festivalio bruožas – filmavimo manieros atskleidimas, kinas kine. Panašiai kaip „Aiskaudoje 66“ ar „Felinio '8 1/2“ poezijos skaitymai lydimi kino vaizdo. Tai jau rodė Rolandas Rastauskas per ankstesnius UFF.

Festivalio ištakos

UFF šiemet vyks jau ketvirtą kartą, o ankstesniuose festivaliuose jauni Klaipėdos krašto kino kūrėjai ir kiti svečiai parodė nemažai filmų, kuriuose įdomiai pasivaidena tam tikros vietos dvasia, mažosios tėvynės ar net didelės šalies siela. Čia vaidybinis kinas maišomas su reportažu. Kino kalbos vystymas, nauji atradimai čia labai laukiami ir verti premijų, nes laikui bėgant dauguma pasaulio pripažintų meistrų kreipia į juos vis mažiau dėmesio. Taip pat ir filmai, paliekantys atvirą kino kaip meno genezės ir esmės klausimą: kas yra kinas? Jo paslaptis nebūtinai turi būt atskleista, bet išsaugoti ją reikia. Tam būtina grįžti prie ištakų ir su malonumu vėl praplaukti jau žinomomis srovėmis bei jų neatrastais intakais.

Organizatorių nuotr./Užupio Filmų Festivalis (UFF)
Organizatorių nuotr./Užupio Filmų Festivalis (UFF)

Pirmąją festivalio dieną stebėsime premjerą – Juozo Matonio filmą „Baltam skersgatvy“. Šio filmo aktoriai – neįgalūs dienos centro „Šviesa“ auklėtiniai.

Antra diena bus skirta kinui ir poezijai. Dali Rust filme juodkrantiškiui ornitologui Vytautui Pareigiui lietuviškai skambės Arsenijaus Tarkovskio eilės, o „Marinos namuose“ sukinėsimės po žymaus rusų poeto dukros namus. Tą dieną veiksmas vyks ir Rašytojų sąjungos „Suokalbio“ kavinėje, pas mus apsilankys Josifas Brodskis su draugais. Pabuvosime Užupio prezidento Romo Lileikio užfiksuotose laiko dvasios dekoracijose.

Festivalio UFF įkūrėjai – Tomas Čepaitis ir Samvelas Gandžumianas.
Daugiau informacijos – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas