Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2016 12 07

Vietoj pamokos – tiesioginė vaizdo konferencija internetu „Kūrėjo teisės ir įkvėpimai“

Gruodžio 9 d. 11 val. tiesiogiai internetu bus transliuojama 45 minučių vaizdo konferencija „Kūrėjo teisės ir įkvėpimai“. Šios konferencijos išskirtinumas tas, kad joje pateikiamas turinys bus skirtas būtent moksleiviams, jų kūrybiškumą atskleidžiančioms priemonėms bei žinioms apie autorių teises. Konferenciją bus galima tiesiogiai stebėti portale 15min.
„Kino knygos“ konferencijos plakatas
„Kino knygos“ konferencijos plakatas / Organizatorių nuotr.

Renginys inicijuotas vieno iš „Kino pavasario“ edukacinių projektų „Kino knyga“, kuris daugelį metų rengia autorystės ir kūrybiškumo dirbtuves vyresnių klasių mokiniams, o šiemet – ir kino studijų pirmakursiams.

Sprendimas renginį padaryti prieinamą visoms Lietuvos mokykloms buvo priimtas norint pasiekti kuo platesnę auditoriją. Ypač virtualioje erdvėje jaunų žmonių tyko daugybė pavojų, o intelektinė teisė dažnai pažeidžiama dėl nežinojimo. Konferencijoje pateikiama informacija edukuos mokinius ir kaip kūrėjus, ir kaip vartotojus, bei skatins internete prieinama autorine kūryba naudotis legaliai.

Autorių teisės ir kūrybiškumas

Edukacija apie autorių teises – tik viena iš konferencijos vedamųjų ašių. Antroji – mus kasdienybėje supantis kūrybiškumas.

Autorių teisės ir kūrybiškumas protingo, kūrybingo, šiuolaikinio žmogaus gyvenime yra neatsiejami. Tad 45 min. truksiančioje konferencijoje dalyvaus abiejų sričių profesionalai: dramaturgė, muzikantė, režisierė Gabrielė Labanauskaitė ir Intelektinės nuosavybės teisę Vilniaus universitete dėstanti dr. Marija Stonkienė. Diskusiją moderuos: žinomas žurnalistas, TV ir radijo laidų vedėjas Richardas Jonaitis.

Baimė išsiskirti

„Stengsiuosi akcentuoti kūrybingumo svarbą kasdieniame gyvenime ir drąsą būti savimi. „Kūrybingas“ daugeliai reiškia „kitoks“, kas mokinių tarpe skamba šiek tiek bauginančiai. Tokiame amžiuje norisi pritapti, neišsišokti, būti tokiu, kaip visi. Tad bandysiu paneigti šiuos stereotipus ir padrąsinti atsiskleisti“, – sako konferencijai besiruošianti, savo įvaizdžiu ir kūryba eksperimentuoti nevengianti G.Labanauskaitė.

Menininkė, paklausta, ar pati domisi savo, kaip autorės, teisėmis ir ar jas gina, atsako, kad jai nesvetima dalintis kūryba.

„Grupės „Avaspo“ kūrinius padarėme prieinamus tiek nemokamai, tiek už pinigus. Klausytojai galėjo pasirinkti, kokiu būdu jie nori išgirsti mūsų muziką. Pozityviai žiūriu į nemokamai prieinamą autorinį darbą. Savo, kaip dramaturgės, tekstus taip pat esu sukėlusi į internetą. Vadovaujuosi tuo principu, kad kūryba reikia dalintis.

Tačiau taip pat svarbu žinoti savo teises, kad galėtum reikiamu atveju jas apginti ir atsakingai elgtis su savo kūryba. Pavyzdžiui, man tikrai nėra gaila, jei mano kūriniai naudojami edukaciniais tikslais arba interpretuojami, tačiau jei kažkas be mano sutikimo naudoja juos komerciniais tiksliais, tikrai nėra malonu“, – toliau kalbėjo dažnai įvairiausiuose projektuose dalyvaujanti, įvairias kūrybines dirbtuves organizuojanti G.Labanauskaitė.

Bausmė – ne išeitis

Intelektinės teisės dėstytoja M.Stonkienė, kalbėdama apie jaunąją auditoriją, pabrėžia kad mokiniai informacijos apie piratavimą turi pakankamai, tačiau jiems trūksta suvokimo, kodėl tai yra blogai.

„Reikia nebausti, o suteikti žinių, kad jie suvoktų autorinio darbo naudą, kad šiandieniame pasaulyje tokiu natūraliu atrodantis dalijimasis dažnai naikina kūrinio vertę.

Šią kartą pavadinčiau „remixų karta“. Paplitęs kūrybos būdas – kūrinių keitimas, perdirbimas. Gyvenant perteklinės informacijos pasaulyje įprasta dalintis ir naudotis pasiekiama informacija. Kai dalijamės, naudojamės kitų kūryba, viskas atrodo gerai. Dažniausiai susimąstoma tik tada, kai kažkas tą patį padaro su pačių kūriniais.

Svarbu, kuo anksčiau suvokti autorių teisių svarbą. Ir tai galioja ne tik vartotojams, bet ir kūrėjams, norintiems, kad jų darbas neštų pelną“, – mintimis dalijosi autorių ir gretutinių teisių specialistė.

Kūrybiškumas – neatsiejama jauno žmogaus gyvenimo dalis

Konferencijos metu ne tik bus dalijamasi įkvepiančia patirtimi ir su intelektinės nuosavybės teisėmis susijusia informacija, bet ir paskelbiamas jaunojo kino autoriaus konkurso JAUKINAS piniginio prizo nugalėtojas. O „Kino knygos“ „Facebook“ paskyroje bus renkama originaliausią nuotrauką įkėlusi konferencijos žiūrovų komanda.

„Kino knyga“ konferenciją „Kūrėjo teisės ir įkvėpimai“ rengia drauge su edukaciniu kino projektu „Europos kinas – kultūrų dialogai“. Abiejų projektų tikslai – leisti jauniems žmonėms būti išgirstiems; suburti kuo daugiau kūrybiškų jaunų žmonių į vieną vietą; skatinti juos dalintis mintimis ir kurti bendrus projektus; suteikti jauniems kūrėjams žinių, leidžiančių apsaugoti savo intelektines teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius