„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2015 07 20

Vytaras Radzevičius apie maistininkų egzekucijas arba filmą „Kritikai gurmanai“

Žurnalistas Vytaras Radzevičius kelionių po pasaulį metu savo aistrą gaminti maistą realizavo neįprasčiausiomis sąlygomis. „Kai Argentinoje suvalgiau ant akėčių disko iškeptos jautienos – gyventi tapo skaniau“, – sako jis. Savo kulinarinę keliautojo patirtį V.Radzevičius sudėjo į receptų knygą „Pasaulio puodai“. Tad artimi ir įdomūs jam įvairiausiose pasaulio vietose maistą ragaujantys ir įspūdžiais apie tai savo tinklaraščiuose besidalijantys penki filmo „Kritikai gurmanai“ herojai. Tarp jų – ir lietuvaitė, modelis Aistė Misevičiūtė.
Kadras is filmo „Kritikai gurmanai“
Kadras is filmo „Kritikai gurmanai“ / „Kino pavasario“ nuotr.

V.Radzevičiaus atsiliepimas po „Kino pavasario“ salėje pažiūrėtos kulinarinės kelio juostos „Kritikai gurmanai“.

Seniai seniai, 1900-aisias metais automobilių padangų pramonininkai broliai Andre ir Edouard Michelin išleido kelionių gidą. „Michelin“ tikslas buvo paskatinti automobilizmą lankantis geriausiuose Prancūzijos restoranuose. „Michelin“ gidas ilgainiui virto pasaulio restoranų vertinimo Biblija ir dažnas net nežino, ką bendro turi padangos ir restoranai.

Yra žmonių, kuriems „Michelin“ žvaigždutės tapo gyvenimo būdu. Apie tai pasakojama dokumentiniame režisierių Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare filme „Kritikai gurmanai“ („Foodies“). Aš išversčiau filmo pavadinimą žodžiu „maistininkai“. Labai panašu į maištininkus, kurie priverčia iš kailio verstis net daugiausiai „Michelin“ žvaigždučių turinčių restoranų šefus. Ir matydamas abi fronto puses nepasakysi, kad šefai ir maistininkai spinduliuoja abipuse meile.

„Kino pavasario“ nuotr./Vytaras Radzevičius
„Kino pavasario“ nuotr./Vytaras Radzevičius

Žiūrėdamas filmą kelis kartus suvokiau, kad man nepatinka ką daro maistininkai. Bet netrukus pasipiktinimą keičia juokas. Arba noras atsidurti šalia ir ragauti kartu. Tai skanus kelio filmas su stebinančia nuotaikų kaita.

Aikčioti priverčia ir restoranų klasė – stebiesi žuvies gabalėliu japoniškame garaže ar samanomis kepsnyje Švedijoje.Penki skonio guru, gurmanai ir maisto blogeriai keliauja po „Michelin“ restoranus visame pasaulyje.

Nepersūdytas ir prieskonių netrūksta. Nuo užkandžio iki deserto. 

Lietuvė, modelis, paryžietė Aistė Misevičiūtė, JAV naftos bendrovės vadovas, britas iš darbininkų klasės, studentė iš Honkongo ir turtuolių įpėdinis. Tarsi sultingą kepsnį rėžiantis peilis kino kamera seka maistininkų egzekucijas virtuvės šefams.

Skanus filmas.Jame daug netikėtų poskonių. Nepersūdytas ir prieskonių netrūksta. Nuo užkandžio iki deserto. Ir kaip visada pristatant tokio pobūdžio filmus rekomenduoju – eikit žiūrėti pavalgę. Arba užsisakę staliuką restorane iškart po filmo. Skanaus žiūrėjimo!

VIDEO: Foodies - The Culinary Jetset - Int'l Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs