Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 10

„Warcraft: pradžia“ – sutryptas, pažemintas, bet fanų vis dar mylimas

Duncanas Jonesas turėtų būti žinomas dėl savo rašytų ir režisuotų filmų „Išeities kodas“ ir „Mėnulis“. Ir štai jis gauna galimybę kepti trečią ir patį didžiausią blyną savo režisūrinėje karjeroje – visų jaunų žmonių laukiamą žaidimo serija paremtą „Warcraft“ filmą.
Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“
Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“

Azerotui ir jame gyvenantiems žmonėms iškyla išlikimo klausimas. Liepsnojančio legiono paskatintas orkų vadas Guldanas (aktorius Danielis Wu) su dalimi legiono persikelia juodąja magija varomu portalu iš gimtojo Draenoro į klestintį ir žmonių apgyventą Azerotą, kur ruošiasi šiuos išnaikinti. Žmonės yra priversti ginti savo taikų kraštą nuo įsibrovelių. Tačiau net tarp savų ne visiems patinka Guldano planai. Prieš jį stoja taikos ir gerovės savo genčiai linkintis Durotanas (aktorius Toby Kebbellas).

Esate girdėję visų laikų geriausią MMORPG (angl. massively multiplayer online role-playing game – internetinis kompiuterinis žaidimas vaidmenimis, kurį žaidžia daug žaidėjų vienu metu) „World of Warcraft“? Turbūt, kad taip. Milijonus sielų pagrobęs fantastinis pasaulis, leidžiantis turėti savo išskirtinį personažą ir kovoti prieš kitus žaidėjus, žadina žmonių vaizduotę jau daugelį metų. Nors dauguma painioja filmo istoriją būtent su „World of Warcraft“, filmas yra paremtas pirmuoju „Blizzard Entertainment“ kompanijos „Warcraft“ serijos žaidimu – „Warcraft: Orcs & Humans“.

Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“
Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“

Tūkstančius valandų sužaidę, daug metų laukę, žaidimo fanai pagaliau išvydo legendinį epą didžiuosiuose ekranuose. Nors savęs negaliu laikyti tikru šios serijos fanu, bet ir man teko savo laiku paragauti, kas yra „Warcraft“ serijos žaidimai. Ir nors nežaidžiau labai daug vadinamojo WOW, visada mielai pasižiūrėdavau naujausius pristatomuosius klipus.

Didžiausias klausimas ir buvo: ar filmo personažai bus tokie pat įspūdingi kaip tie, kuriuos jie matė pristatomuose klipuose? Nuomonės apie rezultatą išsiskyrė net tarp užkietėjusių fanų. „Motion Capture“ technologija buvo panaudota norint nepriekaištingai atvaizduoti orkus. Tačiau matyti detaliai ir kruopščiai padarytus „Motion Capture“ aktorius yra viena, o neišbaigtus ir lėkštokus burtus, pasitelkiant kameros pakratymą, visai kas kita. Dėl to galima kaltinti tik biudžetą arba režisieriaus ir prodiuserių neišmanymą, jog kažko imantis, reikia tai pabaigti iki galo.

Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“
Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“

Filmas pateikia tris istorijos linijas: protagonistinį Azerotą ir jo herojus bei išsiskaldžiusią orkų gildiją, kurioje priešingas barikadų puses užima bent iš dalies protagonistinių savybių turintis ir savo tikslo siekiantis Durotanas ir visiškai antagonistinis Guldanas. Didžiulė problema, kad D.Jonesas per smarkiai išryškina, kas yra gėrietis, o kas ne, todėl nebelieka vietos savai interpretacijai.

D. Jones per ryškiai išryškina, kas yra gėrietis, o kas ne, todėl nebelieka vietos savai interpretacijai.

Bent personažų motyvai yra pakankamai įdomūs, kad žiūrovai galėtų pasirinkti, kas yra verta jų dėmesio.

Žaidimo nežaidusiems ir jo istorija nesidomėjusiems žiūrovams, ko gero, nebus įdomu vaizduojamų personažų vystymasis ir likimas. Geriau užkabinti žiūrovus režisieriui sutrukdė filmo trukmė. Nėra laiko gerai pažinti herojaus, kai visi dramos resursai sutelkiami sunkiausių laikų vaizdavimui.

Filmo aktoriai nėra labai garsūs, tačiau akimirkomis ir jie sugeba prajuokinti. Daugiausiai simpatijų nusipelno Toby Kebbellas, atlikęs Durotano vaidmenį. Travisas Fimmelas, vaidinęs Azeroto karį Anduiną, kartais sužibėdavo, bet dažniausiai persistengdavo dramatiškose scenose. Į Paulą Patton, atlikusią orkės Garonos vaidmenį, ir į Azeroto burtininką, kurį vaidino Benas Fosteris, buvo tiesiog sunku žiūrėti. Vietomis jų pasirodymai atrodė kaip pigus perspaustas teatras, kurio aktorių auksčiausias karjeros pikas buvo antraplaniai vaidmenys telenovelėse.

Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“
Kadras iš filmo „Warcraft: pradžia“

Visgi, kad ir kiek trūkumų filmas neturėtų, tai yra geriausia kada nors sukurta žaidimo ekranizacija.

Visgi, kad ir kiek trūkumų filmas beturėtų, tai yra geriausia kada nors sukurta žaidimo ekranizacija.

D.Jonesas neblogai padirbėjo prie šio projekto. Filmo pasaulis atrodo fantastiškai, kovos scenos negailestingos ir tikroviškos. Orkų galia nėra perspausta, kaip ir žmonių. Filme dominuoja „Deadpool“ lygio žiaurumas. Nors retkarčiais kovos scenos atrodo ankštos, tačiau tai netrukdė režisieriui pasiekti norimo efekto.

Vertinant filmą, kritikų ir fanų nuomonės kardinaliai išsiskyrė. Filmas nėra visai prastas, tačiau nėra ir geras. Profesionali kritika stengėsi rasti jame prasmę, mintį, meninę vertę, kai fanai ieškojo pramogos. Būtent toks filmas yra „Warcraft: pradžia“ – pramoga. Pagrindinė priežastis, kodėl taip išsiskyrė vertinimas, tai, kad nežaidusiems žaidimo kritikams ar tiesiog žiūrovams filmo pasaulis buvo nesuprantamas ar bent nestebinantis. Kol vieni matė daug – atpažino savo mėgstamus personažus ir fantastinio pasaulio elementus – kiti bandė suprasti, ką jie apskritai matė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas