Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 18

„Žiemos ekranuose“ – drąsūs šiandienos kūrėjai ir duoklė kino istorijai

13-asis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ šiemet žiūrovus žada supažindinti tiek su šiuolaikiniais režisieriais, tiek su kino klasika. Sausio 25 d. startuosiantis festivalis vyks 10-yje Lietuvos miestų – jo metu bus parodyti 27 filmai, įvyks 160 kino seansų.
Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ pristatymas
Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ pristatymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasak Prancūzų instituto Lietuvoje direktoriaus Jean-Marie Sani, „Žiemos ekranai“ yra svarbiausias instituto metų renginys: „Kinas mums yra labai svarbus. Tai yra ta meno sritis, kuri pasiekia visus visuomenės sluoksnius, paliečia visas visuomenės problemas.“

Žvilgsnis į šiandieną programoje Svečias kadienybėje

Šiemet festivalį sudaro penkios programos. Pagrindinė jų – „Svečias kasdienybėje“ – pavadinimą gavo prisimenant Polio Verleno eilėraštį.

„Norėjome pasakyti, kad ir gyvenime, ir kine, kaip kad ir Prancūzijoje bei Lietuvoje, turime tiek pat skirtumų, kiek ir panašumų. Tie mūsų tautų skirtumai gali iškelti problemas ir mintis tikrai dideliems projektams bei įdomiems susitikimams“, – spaudos konferencijoje sakė instituto direktorius.

„Žiemos ekranų“ programos sudarytoja Eglė Maceinaitė teigė, jog šioje programoje atsiskleidžia režisierių kūrybiškumas žvelgiant į šiandienos žmogų, atskleidžiant žmonių tarpusavio santykius, susidūrimą su kitokiu ir Kitu.

„Vienas laukiamiausių festivalio filmų bus „Barbara“ apie Prancūzijoje gerai žinomą šansono dainininkę. Tai yra filmas filme – režisierius Mathieu Amarlricas pasirenka antibiografinę filmo formą, nenorėdamas eksploatuoti dainininkės mirties“, – pasakojo E.Maceinaitė.

Susidūrimų su kitu ir kitokiu netrūks ir kituose filmuose – Anroine’o Barraud „Menininko portretas“, kurį festivalyje pristatys pats režisierius, kalbės apie monstriškumo apraiškas mene, „Occidental“ (rež. Neïl Beloufa), jungdamas skirtingus žanrus, komiškai atskleis šiandienos visuomenės skaudulius ir fobijas, o Serge’o Bozono „Ponia Haid“, kuriame vaidina Isabelle Huppert ir Romain Duris, pasiūlys šiuolaikinę „Daktaro Džekilo ir Pono Haido“ interpretaciją, kurioje pirmuoju smuiku gros moteris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ pristatymas

E.Maceinaitė taip pat kviečia nepraleisti Kanų kino festivalyje „Auksine kamera“ apdovanoto Léonor Serraille debiuto „Sveiki atvykę į Monparnasą“: „Tai smagus filmas, kurio istorija yra labai paprasta, bet autentiškas režisierės žvilgsnis ir aktorės šarmas ją paverčia pavykusia komedija su rimta potekste. Filme nagrinėjamos žmogaus pastangos susikurti savo gyvenimą, kalbama apie žmogaus nepriklausomybę ir jo susidūrimą su didmiesčiu.“

Festivalyje lankysis ir fotografė bei režisierė Valérie Massadian, „Žiemos ekranuose“ pristatysianti savo filmą „Mila“ – jautrų pasakojimą apie stebuklingą jaunystę ir tapsmą suaugusiu.

Duoklė kino istorijai

Šių metų festivalyje bus pristatytos dvi retrospektyvos. Viena jų bus skirta noir žanro meistrui Jeanui-Pierre’ui Melvilliui, įkvėpusiam tokius režisierius kaip M.Scorsese, Q.Tarantino ir J.Woo.

„Žanrinio kino „Žiemos ekranuose“ nebuvo daug rodyta. Tikimės, kad ši retrospektyva pritrauks ir platesnę publiką“, – kalbėjo E.Maceinaitė.

Programoje bus galima pamatyti ankstyvuosius režisieriaus filmus – trumpametražį debiutą „Klouno gyvenimas“, filmus „Jūros tylėjimas“, „Bobas Lošėjas“. Taip pat ir vėlesnes juostas – „Leonas Morenas, kunigas“, „Skundikas“ bei kultiniais tapusius „Samurajų“, „Šešėlių armiją“, „Raudonąjį ratą“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Maceinaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Maceinaitė

Festivalio metu vyks ir fotografo André Perlsteino, dirbusio Melville’io filmavimų aikštelėse, fotografijų parodos atidarymas. Joje įamžintas ne tik pats režisierius, bet ir garsūs aktoriai – Lino Ventura, Sergio Reggiani, Michelis Piccoli bei kitos svarbios 8-ojo dešimtmečio kino, muzikos, literatūros pasaulio asmenybės.

Antroji retrospektyva bus skirta pernai mirusiai prancūzų aktorei Jeanne’ai Moreau. „Moreau yra prancūziškumo ikona, beprotiškai įdomi aktorė. Orsonas Welles ją net laikė geriausia aktore pasaulyje“, – sakė E.Maceinaitė.

„Žiemos ekranuose“ bus galima išvysti jos vaidmenis filmuose „Žiulis ir Džimas“ ir „Nuotaka juodais drabužiais“ (rež. François Truffaut), „Liftas į ešafotą“ (rež. Louis Malle), „Kambarinės dienoraštis“ (rež. Luis Buñuel) bei „Ta meilė“ (rež. Josée Dayan).

Speciali programa „Amžiaus kronikos“ ir filmai vaikams

Minint Lietuvos nepriklausomybės 100-etį, specialioje programoje „Amžiaus kronikos“ „Žiemos ekranai“ kvies susipažinti su nepelnytai pamirštų režisierių filmais, liudijančiais praėjusio šimtmečio vizualiosios kultūros raidą.

Programoje bus galima pamatyti neseniai restauruotą režisierės Nicole Vedrès iš archyvinės medžiagos sumontuotą juostą „Paryžius, 1900-ieji. Taip pat – „Naujosios bangos“ režisieriaus Jacqueso Rozier filmus „Sudie, riešutėli“, „Paparacai“, „Bardot ir Godard“ ir trumpametražį „Vėl į mokyklą“.

„Amžiaus kronikas“, pasak organizatorių, baigs viena smagiausių programos juostų – režisieriaus Luco Moullet filmas „Alkazaro kėdės“, pasakojantis apie du kino kritikus, kurie tiesiog negali būti kartu, nes mėgsta skirtingus režisierius.

Jaunieji kino žiūrovai bus kviečiami pamatyti du prancūzų animacinius filmus: Jacques-Rémy Girerdo filmą „Varlių pranašystė“ ir Sébastieno Laudenbacho juostą „Mergaitė be rankų“.

Festivalis „Žiemos ekranai“ sausio 25 – vasario 11 dienomis vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Palangoje, Varėnoje, Gargžduose, Ukmergėje ir Plungėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas