Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 20

Zita Kelmickaitė: „Amerikietę režisierę labiausiai sudomino dainuojantys dzūkai“

Lietuvos liaudies dainos – neabejotinas tautinis paveldas. Bet kiek jis įdomus užsieniečiams? Filmas „Dainų žemė“ („Land of Songs“) parodo: įdomus tiek, kad jas išgirdusieji net sukūrė apie tai filmą.
Filmo „Dainų šalis“ kadras
Filmo „Dainų šalis“ kadras

Dokumentinės dramos „Dainų žemė“ autoriai yra Aldona Watts (režisierė) ir jos brolis Julianas Wattsas (prodiuseris) – lietuvių išeivių vaikai, gyvenantys JAV. Festivalyje įvyks šio filmo premjera.

Filmo „Dainų šalis“ centre – Dainavos regionas, Puvočių kaimas, čia esančios tradicinės dainos ir papročiai. Penkios savo amžiui nepasiduodančios močiutės, partizanas ir pagonybės tradicijas puoselėjanti bendruomenė supažindina su skirtingais Dainavos krašto tradicijų aspektais. Dainos padėjo kaimo gyventojams puoselėti ilgametes draugystes ir iškęsti karo bei okupacijos negandas. Jaunimui traukiantis iš kaimo, šios penkios močiutės stengiasi dainas išlaikyti gyvas.

Filmo kūrėjus konsultavo ir etnomuzikologė, televizijos ir radijo laidų vedėja Zita Kelmickaitė. Ji dar pati nematė galutinio filmo varianto – tai padarys „Kino pavasaryje“, kartu su visais žiūrovais. Tačiau pirmaisiais įspūdžiais iš neužbaigto filmo varianto liaudies kultūros puoselėtoja noriai pasidalino.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Zita Kelmickaitė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Zita Kelmickaitė

„Žvelgdamas kito akimis žmogus gali iš naujo pažiūrėti į save. Į savo tradicijas, į savo kraštą. Šis filmas yra jaunų Amerikos išeivių vaikų bandymas tai padaryti. Kurdami šį filmą jie žiūrėjo į savo tėvų, senelių ir prosenelių istoriją.

Aldona yra jauna Amerikos lietuvė – jos seneliai lietuviai. Ji yra didmiesčio vaikas. Bet atvykusi į Lietuvą ji nuvažiavo į Puvočių kaimą ir ten išgirstas žmonių dainavimas pavergė jos širdį. Ne dangoraižiai, ne kavinės, ne tarptautiniai parduotuvių tinklai – jai didžiausią įspūdį Lietuvoje paliko kuklus, autentiškas Dzūkijos kaimas ir jame gyvenantys žmonės.

Režisierė filme situacijos negrąžino. Pavyzdžiui, nebandė kviestis muzikologų, kad jie patartų, kokią dainą geriau įtraukti į filmą. Ji žvelgė į kaimą antropologiniu žvilgsniu. Kai žiūri filmą, gali pagalvoti – „Na kodėl šitą dainą jie pasirinko dainuoti? Galėjo gražesnę rasti“. Bet matai, kad žmonės taip aistringai dainuoja, jog supranti – taip ir turi būti. Nes tai yra nepagrąžinta situacija, nepakoreguota. Užfiksuoti tikri momentai.

Filmo „Dainų šalis“ kadras
Filmo „Dainų šalis“ kadras

Mačiau, su kokiu užsidegimu filmo kūrėjai klausinėjo kaimo gyventojų, kaip rimtai konsultavosi, į ką atkreipti dėmesį pasakojant istoriją. Jiems buvo įdomūs giluminiai, o ne paviršutiniški dalykai. Kodėl žmonės dar tebedainuoja? Kodėl dar turi savą dzūkišką tarmę? Kaip jie bendrauja tarpusavyje, kaip mąsto? Mums tai atrodo savaime suprantama. Jie filme kėlė šiuos klausimus ir bandė suprasti.

Filmas leidžia paklausti, kodėl mes patys viso to nepastebime. Labai gerai, kad liaudies kultūrą atranda kitų šalių žmonės – nes kartais mes patys ją užmirštame“, – sakė Z. Kelmickaitė.

Kovo 22 d. 14.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 9 salėje po filmo vyks susitikimas su kūrėjais Aldona Watts ir Julianu Wattsu, Puvočių regiono dainuojančiomis močiutėmis.

Kovo 25 d. 15.45 val. kino teatras „Pasaka“, Mažojoje salėje vyks filmo pristatymas, kuriame dalyvaus režisierė Aldona Watts.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas