Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 populiarių knygų apie Antrąjį pasaulinį karą

Per XX amžių pasaulį supurtė net du karai, kurio padarinius galima jausti iki šiol. Prieš pusantrų metų prasidėję Rusijos kariniai veiksmai prieš Ukrainą paskatino pasaulį vėl sunerimti ir atsigręžti į istoriją, tyrinėti, pamokas, kurios, žiaurių įvykių akivaizdoje, buvo išmoktos, o kurių dar tebesimokoma ir šiandien, kitų gyvybių sąskaita.
Naciai apžiūri Varšuvos žydus
Naciai apžiūri Varšuvos žydus / Vida Press nuotr.

Istorinių įvykių sūkuryje, knygų apie karą, kuriose nagrinėjamos karinės strategijos ir mūšiai, politinių lyderių gyvenimai, paprastų žmonių ir karių atsiminimai, aktualumas taip pat išaugo. Interneto knygynas patogupirkti.lt pristato 15 knygų apie Antrąjį pasaulinį karą, kurias labiausiai įvertino skaitytojai.

Winstonas S.Churchillis „Antrasis pasaulinis karas. 4 tomų kolekcinis rinkinys”

Vienas svarbiausių XX a. politinių lyderių, palikusių gilų įspaudą Antrojo pasaulinio karo metais buvo Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas, laisvojo pasaulio balsas prieš nacių tironiją, seras Winstonas S.Churchillis. 1948-1953 m. jo parašyti memuarai „Antrasis pasaulinis karas. 4 tomų kolekcinis rinkinys” pelnė jam Nobelio literatūros premiją.

Juose W.S.Churchillis žvelgia per savo atsiminimus į pasaulį purčiusius įvykius. Keturiose knygų dalyse jis aprašo tarptautinę padėtį po Versalio taikos, Hitlerio kelią į valdžią, Londono ir Paryžiaus vyriausybių nuolaidžiavimą naciams, britų nepalaužiamą dvasią po Paryžiaus kapituliacijos, santykius su Stalinu ir Molotovu, Musolinio nušalinimą ir daugybė kitų svarbių įvykių, strategijų ir planų, turėjusių įtakos pasauliui, kuriame gyvenama šiandien.

Mindaugas Milinis, Antanas Verkelis „Mėmelio šturmo blefas“

Kaip Antrasis pasaulinis karas palietė Lietuvą? Apie Klaipėdos krašto likimą ir mūšius tarp Raudonosios armijos ir Vermachto atskleidžiama Mindaugo Milinio ir Antano Verkelio knygoje „Mėmelio šturmo blefas“. Istoriniais dokumentais, fotografijomis ir kariniais žemėlapiais iliustruotame veikale pasakojama apie Stalino suplanuotą Mėmelio (Klaipėdos) puolamąją operaciją, Rusijos propagandos skelbtą Lietuvos „išvadavimą“ iš nacių jungo ir per kraujus šaliai grąžintą Klaipėdos kraštą. Nagrinėjant Lietuvoje vykusius baisius įvykius galima įžvelgti, jog ir dabartiniais laikais istorija kartojasi, o rusų kareivio genetinė atmintis niekur nepradingo.

Paulas Carellis „Hitlerio karas Rytuose“

Apie pasaulį, kuriame susidūrė du didžiausi priešai – Hitleris ir Stalinas, kai nacistinė Vokietija pradėjo masinę invaziją į Sovietų Sąjungą, aprašė buvęs vokiečių propagandistas ir žurnalistas Paulas Carrellis trijų dalių knygų serijoje „Hitlerio karas Rytuose“. Šiose knygose autorius itin detaliai ir gyvai perteikia, kaip atrodė vaizdas mūšio frontuose, atšiaurias sąlygas, su kuriomis teko susidurti kariams, žiemos karo iššūkius, analizuoja karines strategijas, pagrindines Rytų fronto konflikto figūras.

Pirmojoje dalyje rašytojas pateikia skaitytojui išsamią operacijos „Barbarosa“ apžvalgą, nuo kurios ir prasidėjo karinė nacistinės Vokietijos invazija į Sovietų Sąjungą 1941 m. birželį. Netikėtas, gerai suplanuotas puolimas užklupo sovietus visiškai nepasiruošusius, ir, nors per trumpą laiką Vokietijos kariuomenei pavyko užimti dideles teritorijas, įgyvendinti planą užbaigti karą iki žiemos nepavyko.

Antrojoje serijos dalyje „Nuo Maskvos iki Stalingrado“ vaizduojamas antrasis Trečiojo Reicho prieš SSRS karo etapas, o istorinius įvykius papildo niūrūs paprastų vokiečių karių kasdienybės vaizdai.

Trečiojoje knygos dalyje „Citadelė“ dėmesys krypsta į Hitlerio suplanuotą puolamąją operaciją, virtusią mirtinomis tankų kautynėmis prie Kursko. Po negailestingų mūšių, į rankas vadeles perėmė sovietai. Knygoje taip pat nušviečiama visa virtinė mažesnio masto kautynių, atskleidžiamas didžiulis konflikto poveikis abiem tautoms.

Walteris Schellenbergas „Hitlerio šnipų aso atsiminimai“

Šiurpą keliantys Hitlerio užsienio žvalgybos tarnybos vadovo memuarai „Hitlerio šnipų aso atsiminimai“ skaitytojams išsamiai atskleis teroro ir vis didėjančio atotrūkio nuo realybės atmosferą, kurioje gyveno nacių lyderis.

Knygos autorius Walteris Schellenbergas, būdamas 22-ejų, įstojo į nacių partiją ir per dešimtmetį tapo Hitlerio slaptųjų pajėgų vadų. Dėmesį sukaustantys atsiminimai leidžia iš arčiau pažvelgti į slaptą blogio pasaulio vidų, kuriame jis puikiai tvarkėsi. Memuaruose apžvelgiami ir planai nužudyti Ruzveltą ir Staliną, holokausto architekto Reinardo Heydricho nužudymas, bandymai pagrobti Didžiosios Britanijos karalių Eduardą VIII ir kitos slaptos operacijos.

Williamas R. Trotteris „Ledinis pragaras. Žiemos karas, 1939–1940 m.“

1939 m. lapkričio 30 d. SSRS įsiveržė į nepriklausomą Suomiją, siekdama priversti šalį pasiduoti Kremliaus teroristiniam šantažui. Nors „Suomijos klausimą“ buvo tikėtasi išspręsti vos per kelias savaites, komunistinis žygis suomių žemėse priešams virto pačiu didžiausiu lediniu pragaru. Kaip atkakli tauta šiaurėje sugebėjo atsilaikyti nuo nuožmios Raudonosios armijos ir apginti savo nepriklausomybę, istorikas Williamas R.Trotteris aprašo knygoje „Ledinis pragaras. Žiemos karas, 1939–1940 m.“.

Friedrichas von Mellenthinas „Tankų mūšiai 1939–1945 m.“

Vokiečių generolas, asmeniškai dalyvavęs tankų mūšiuose Antrojo pasaulinio karo metais Friedrichas von Mellenthinas savo knygoje „Tankų mūšiai 1939–1945 m.“ skaitytojams suteikia galimybę nusikelti į karo žaidimų aikštelę, kurioje karaliavo siaubą nešančios karo mašinos.

Autentiškame pasakojime autorius pristato, kaip atrodė to meto tankų karybos taktikos, planavimas ir operacijos. Jam teko dalyvauti užkariaujant Prancūziją, Balkanų ir Lenkijos kampanijose, kovose Vakarų dykumoje, Staliningrado ir Kursko mūšiuose, o nuožmios kovos baigėsi amerikiečių nelaisvėje. Įtraukiantys, daugybe svarbių detalių prisotinti istoriniai memuarai sudomins visus karo istorijų mėgėjus.

Jesusas Hernandezas „Antrojo pasaulinio karo mįslės ir paslaptys“

Kaip ir bet kokie kiti kariniai ir politiniai įvykiai, Antrasis pasaulinis karas taip pat neapsiėjo be gausybės paslapčių, slepiamų nuo visuomenės iki pat šių dienų. Istorikas ir žurnalistas Jesusas Hernandezas knygoje „Antrojo pasaulinio karo mįslės ir paslaptys“ pateikia įdomią ir negirdėtą istorinių įvykių pusę. Jis skaitytojams atskleidžia paslapčių šydą apie tai, kaip buvo kuriama nacių atominė bomba, kokių kruvinų mūšių iš tiesų nebuvo, apie pradingusį generolo Jamašitos lobį, mįslingą fiurerio sekretoriaus Bormano likimą, paslaptingą rašytojo ir karo lakūno Antuano de Sent-Egziuperi žūtį bei demaskuoja daugybę kitų neaiškumų šešėliuose skendinčių faktų.

Horstas Gerlachas „Raudonasis košmaras“

Knygoje „Raudonasis košmaras“ aprašoma tikra ir jausminga istorija, kaip jaunasis vokietis Horstas Gerlachas, būdamas dar paauglys, pajunta Raudonosios armijos žiaurumus, šiems įsiveržus į Vokietijai priklausančią Prūsiją. Jis aprašo negailestingą sovietų elgesį su vaikais ir jaunuoliais, priverstinius darbus Sibiro lageriuose, vergovę, patyčias, badą, šaltį ir visuomet šalia tykančią mirtį.

Juanas Eugenio Blanco „Šaltis, utėlės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“

Prasidėjus nacių ir sovietų karui, SSRS sieną peržengė ir ispanų Mėlynosios divizijos kariai, nusiteikę kovoti prieš bolševizmą ir siekdami išsaugoti europietiškos civilizacijos ir tikėjimo idealus.

Tarp savanorių karių buvo ir knygos „Šaltis, utėlės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“ autorius Juanas Eugenio Blanco. Po trumpo karinio parengimo Vokietijoje, autorius ir jo bendražygiai buvo perkelti į Rytų frontą, kur susidūrė su visais karo baisumais. Vis dėlto, tai nėra istorija tik apie žiaurumus, kuriuos teko išgyventi kariams. Šiame pasakojime daug dėmesio yra skiriama bičiulystei, vilčiai, žmogiškiems santykiams, požiūriui į priešą. Be to, knygos autorius aprašo ir savo laiką, praleistą Vilniuje, kur jis gydėsi po sužeidimo, pasakoja apie vietinių požiūrį į ispanų savanorius.

„Paklusę įsakymui. Karas Vermachto generolų akimis“

Kaip Antrąjį pasaulinį karą matė generolai, vadovavę istoriniam baisumų paradui? Knygoje „Paklusę įsakymui. Karas Vermachto generolų akimis“ apie didįjį karą pasakoja vokiečių karininkai, tokie kaip majoras H. fon Butlaras, generolas pulkininkas L.Rendulicas, kavalerijos generolas S.Vestfalis, generolas leitinantas D.Ditmaras ir kiti. Skaitytojai kartu su generolais nusikels į vėjuotas Atlanto pakrantes, atšiaurias SSRS platybes, šalčio sukaustytą Laplandiją ir karščiu alsuojančią Šiaurės Afriką. Knygą rašę karininkai siekė paaiškinti Antrojo pasaulinio karo priežastis, nagrinėjo karinių operacijų eigas ir atskleidė kitą konflikto perspektyvą, siekdami palikti informatyvų liudijimą ateities kartoms.

Vadimas Birsteinas „SMERŠ. Slaptas Stalino ginklas“

Operacija „SMERŠ“ daugeliui gali būti girdėta iš istorijų apie garsųjį slaptąjį agentą Džeimsą Bondą. Tai rusiškos frazės, reiškiančios „mirtis šnipams“ akronimas, o knygoje „SMERŠ. Slaptas Stalino ginklas“ istorikas Vadim Birstein atskleidžia, kas vyko ypatingai slaptame rusų kontržvalgybos skyriuje.

Slapta organizacija tiesiogiai atsiskaitinėjo Stalinui ir kovojo ne tik su naciais ir kitais priešais, bet į mirtį pasiuntė ne vieną šnipinėjimu apkaltintą rusą. Stalinas buvo garsus negailestingumu savo paties vadams ir bendražygiams, tad leidinyje yra detaliai apžvelgiamos šios organizacijos susidorojimo operacijos, tardymai, kankinimai ir egzekucijos. Knyga taip pat papildyta daugybe autoriaus išverstų archyvinių dokumentų, diagramų ir paveikslėlių, kurie bus įdomūs norintiems geriau suprasti „Smeršo“ aplinką ir istorinį kontekstą.

Günteris Emanuelis Baltuttis „Pasmerkti pražūčiai. Kovos Rytų Prūsijoje 1944–1945“

1944 m. pabaigoje Rytų Prūsija stojo į žūtbūtinį karą su Raudonąja armija. Žiaurių įvykių sūkuryje atsiduria lietuvių kilmės karys savanoris Günteris Emanuelis Baltuttis. Knygoje „Pasmerkti pražūčiai. Kovos Rytų Prūsijoje 1944–1945“ šių įvykių liudininkas aprašo, ką pralaimėtojams reiškė besibaigiantis karas – tai buvo ne tik civilių ir bendražygių mirtys, šaltis, maisto ir miego stygius, bet ir mąžtančios ginklų atsargos, dingstanti karių kovinė dvasia ir abejones keliantys vadovybės sprendimai.

Keithas Lowe „Barbarų žemynas. Antrojo pasaulinio karo padariniai Europoje“

Britų rašytojas Keithas Lowe kviečia skaitytojus pažvelgti į pasaulį po Antrojo pasaulinio karo. Nors Europoje pasibaigė nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos keliami neramumai, savivalė ir teroras šiame žemyne tęsėsi dar bene dešimtmetį.

Knygoje „Barbarų žemynas. Antrojo pasaulinio karo padariniai Europoje“ vaizduoja ne karo pabaiga besibaigiančius žmones, o bado kamuojamus civilius, griuvėsių krūvas, saulę temdančius dūmus ir žlugusią ekonomiką. Tvarką užtikrinančios institucijos neegzistuoja, nusikalstamumas nekontroliuojamas, pralaimėtų šalių gyventojai be gailesčio kankinami, prievartaujami ir žudomi. K. Lowe atskleidžia, jog net ir pasikeitus vėliavoms ir šūkiams, ilgą laiką žiauri tikrovė išliko negailestingo karo nuotaikose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas