Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 priežasčių, kodėl savaitgalį verta apsilankyti literatūros festivalyje „Open books“

Šį savaitgalį, spalio 25-26 dienomis, Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiantis festivalis „Open books“ kvies į susitikimus, diskusijas, skaitymus, apdovanojimus, provokuos, kvies ieškoti naujų idėjų ir knygų. Čia pateikiame bent 15 priežasčių, kodėl vertėtų nepraleisti šio renginio.
„Open books“
„Open books“

1. Atvažiuoja žinoma rašytoja iš Danijos Tine Høeg. „Open books“ į festivalį pakvietė vieną žymiausių šių laikų rašytojų iš Danijos, trijų romanų autorę Tine Høeg. Šios rašytojos romanas „Tour de chambre“ (išleido leidykla „Rara“, išvertė Ieva Toleikytė) ir Lietuvoje sulaukė didelio dėmesio, pateko ir į 15min metų knygų rinkimų ilgąjį sąrašą. Savo kūryboje ji sugeba apjungti poetišką pasakojimą su socialinių tinklų kalba, rašo apie meilę, kūrybiškumo paieškas ir tai, koks svaigus skrydis yra jaunystė ir kokia tuo pačiu metu ji sudėtinga. Pokalbį su šia rašytoja moderuos rašytoja, žurnalistė Akvilė Kavaliauskaitė.

Petra Kleis nuotr. /Tine Hoeg
Petra Kleis nuotr. /Tine Hoeg

2. Šeštadienį bus įteikti 15min metų knygų apdovanojimai. Aštuntą kartą rengiami 15min metų knygų rinkimai jau tapo svarbia Lietuvos literatūrinio gyvenimo dalimi, ir pirmą kartą šiame festivalyje bus surengta apdovanojimų įteikimo ceremonija. Šiuo metu yra paskelbti trumpieji rinkimų sąrašai, tačiau esminė intriga, – kas laimėjo. „Open books“ lankytojai šeštadienį vakare pirmieji sužinos, kas laimėjo šešiose kategorijose, ir galės pasveikinti nugalėtojus.

Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka
Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka

3. Redagavimo forumas REDA kvies diskutuoti apie kalbą. Praėjusiais metais pirmą kartą surengta REDA sulaukė didelio dėmesio, ir šiemet pirmąją „Open books“ dieną, penktadienį, vyksiančiam renginiui pasirinktas šūkis „Pasitikėti Kalbėtoju“. REDA kvies kalbėti tokiomis temomis kaip kalbos norma ir institucinė kontrolė, visuomenės santykis su kalbininkais, kūrėjų santykis su normine kalba, moterų pavardžių darybos klausimai. Renginio metu pasisakys žinomi kalbos ekspertai ir visuomenininkai, tokie kaip rašytoja dr. Kristina Sabaliauskaitė, filosofas prof. dr. Arūnas Sverdiolas, kalbininkas Vilniaus universiteto išskirtinis profesorius, habil. dr. Axelis Holvoetas, kalbininkė prof. dr. Irena Smetonienė ir kiti.

Organizatorių nuotr./„REDA“
Organizatorių nuotr./„REDA“

4. Lenkų rašytoja Agnieszka Szpila provokuos ir siūlys keisti mąstymą. Į „Open books“ atvažiuojančios lenkų rašytojos Agnieszkos Szpilos, kurios romanas „Heksės“ (išleido leidykla „Sofoklis“, išvertė Irena Aleksaitė) neseniai pasirodė ir lietuvių kalba, mintys sukels diskusijų, provokuos, galbūt kai ką ir piktins, tačiau abejingų tikrai nepaliks. Provokacijų, iššūkių jos kūryboje netrūksta: ji kritikuoja patriarchalinę sistemą, religines dogmas, socialinę nelygybę, atvirai rašo apie moterų seksualumą, skleidžia ekofeministines idėjas. Ji pati sako, kad savo kūriniais skatina plėsti žmonių vaizduotę, o provokuodama išmuša saugų pamatą žmonėms iš po kojų. Pokalbį su ja moderuos Akvilina Cicėnaitė ir Laima Kreivytė, tad galime tikėtis ilgam įsimenančio susitikimo.

Kinga Karpati & Daniel Zarewicz nuotr./Agnieszka Szpila
Kinga Karpati & Daniel Zarewicz nuotr./Agnieszka Szpila

5. Susitikimai su lietuvių rašytojais. Svarbi „Open books“ dalis – „Autorių galerija“, kurioje vyksta susitikimai su per metus įdomias, išliekamąją vertę turinčias, netikėtas knygas išleidusiais rašytojais. Kartu tai ir būdas pažvelgti, kas per metus įvyko Lietuvos literatūriniame gyvenime. Festivalio lankytojai galės pasiklausyti pokalbių su Violeta Tapiniene, Gabija Grušaite, Kastyčiu Sarnicku, Bartoszu Polonskiu, Kotryna Zyle, Norbertu Černiausku, Bernardu Gailium, Darium Žiūra, Jurga Tumasonyte, Sigitu Parulskiu ir kitais.

Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka
Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka

6. Gurmaniški literatūriniai pusryčiai. Festivalyje šiais metais naujovė – lankytojai šeštadienį kviečiami vėlyvųjų knyginių pusryčių. Nuo 10.30 val. kulinarinio paveldo tyrinėtojai Anželika ir Rimvydas Laužikai pristatys savo pažintinę gastronominę knygą „Kuchmistras. Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ (leidykla „Aukso žuvys“). Susitikimo metu bus ne tik kalbama, bet ir ragaujama – atėjusieji bus vaišinami knygoje aprašytais patiekalais, vaišinami senovine kava ir supažindinami su vilnietiškais skoniais. Pasistiprinus ir įkvėpus senosios vilnietiškos virtuvės aromatų bus galima keliauti į šeštadienio „Open books“ renginius.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Anželika ir Rimvydas Laužikai
Asmeninio archyvo nuotrauka/Anželika ir Rimvydas Laužikai

7. Bus galima įsigyti renginio dalyvių knygų ir gauti jų autografų. Festivalyje bus galima įsigyti „Open books“ dalyvaujančių rašytojų knygų, kurios bus parduodamos mažesnėmis nei knygynuose kainomis, taip pat ir naujienų, ką tik pasirodžiusių iš spaustuvės. Be to, tai bus puiki proga gauti rašytojų autografų ir pabendrauti su knygų autoriais – festivalis pasižymi betarpiška atmosfera. Tai puikiausia proga pasikalbėti su rašytojais apie tai, ką manote apie jų kūrybą, ar užduoti seniai rūpimą klausimą.

Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka
Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka

8. Diskusijos aktualiomis temomis. „Open books“ kvies į diskusijas, padėsiančias pasisemti naujų idėjų, įžvalgų įvairiose srityse, – nuo politikos iki psichologijos ar literatūros kritikos. Pokalbiuose dalyvaus žinomi žurnalistai, kritikai, politologai, psichologai ir kitų sričių ekspertai. Jau dabar itin nekantriai laukiama diskusija, kurioje bus kalbama apie artėjančius rinkimus JAV, kurie smarkiai pakeis viso pasaulio gyvenimą. Šiame pokalbyje dalyvaus tokie šios srities ekspertai kaip Mykolas Katkus, Linas Kojala, Aidas Puklevičius. Ne mažiau laukiama diskusija „Literatūros kritikai: kaip keičiasi jų vaidmuo knygų pasaulyje“, kurioje dalyvaus Jūratė Čerškutė, Virginija Kulvinskaitė, Andrius Jakučiūnas, Gytis Norvilas, Patricija Tilvikaitė. O štai diskusijoje „Psichologinės knygos: kokių atsakymų ieško jose žmonės ir kodėl jos tokios svarbios šiuo metu?“ savo mintimis apie psichologinių knygų populiarėjimą dalinsis Dainius Jakučionis, Genovaitė Petronienė, Viktorija Urbonaitė.

Aidas Puklevičius, Linas Kojala, Mykolas Katkus
Aidas Puklevičius, Linas Kojala, Mykolas Katkus

9. Antanukas.lt premija už negrožinės literatūros grožį. 15min metų knygų apdovanojimai bus ne vieninteliai festivalyje „Open books“. Praėjusiais metais elektroninių ir audio knygų platforma Antanukas.lt įteikė pirmąją savo įsteigtų literatūrinių apdovanojimų premiją „Už negrožinės knygos grožį“, ir šiemet ši tradicija tęsiama. Solidi 6000 eurų premija – įvertinimas kūrėjams, kviečiantiems iš naujo permąstyti mūsų praeitį ir dabartį, o galbūt ir ateitį. Praėjusiais metais ši premija buvo skirta Rimantui Kmitai už knygą „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“, ir gausus šių metų knygų derlius komisijai kėlė daug dilemų, kam apdovanojimą įteikti šį kartą. Atsakymą sužinosime šeštadienį vakare.

Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka
Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka

10. Ukraina – dėmesio centre. Prasidėjus karui Ukrainoje „Open books“ daug dėmesio skiria tam, kas vyksta šioje šalyje, kalbasi su kūrėjais iš Ukrainos. Šiemet šeštadienį vyks diskusija „Balsai iš Ukrainos: Rusijos kolonializmas ir kaip ji bando klastoti istoriją“, į kurią atvyksta žinomas Ukrainos žurnalistas, rašytojas, aktyvistas Maksymas Eristavi, apie Rusijos pastangas keisti istoriją parašęs knygą „Rusijos kolonializmas 101“, kuri netrukus pasirodys ir lietuvių kalba. Pokalbyje su juo dalyvaus ir dar vienas šios srities ekspertas – politologas, „The Reckoning Project“ biuro Ukrainoje vadovas Maksimas Milta, o diskusiją moderuos žurnalistė Rita Miliūtė.

Maksymas Eristavi
Maksymas Eristavi

11. Aistringa poezija. Pasibaigus šeštadienio pokalbiams, apdovanojimams ir diskusijoms literatūrinis vyksmas tik įgaus naują kvėpavimą. Visi lankytojai kviečiami į NDG esantį restoraną „The Gallery“, kur rašytoja, literatūros kritikė Virginija Kulvinskaitė pristatys ryškiausius poezijos kūrėjus ir jų darbus, o patys poetai skaitys savo eiles. Agnė Žagrakalytė, Patricija Gudeikaitė, Simonas Bernotas, Uršulė Toleikytė, Tadas Zaronskis, Renata Karvelis, Diana Paklonskaitė lankytojus apgaubs poetiniu rūku, ir į naktinį Vilnių iš festivalio išeisite svajingesni.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Virginija Kulvinskaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Virginija Kulvinskaitė

12. Bus prisimintas Rolandas Rastauskas. Šį rudenį miręs eseistas, poetas Rolandas Rastauskas paliko tuštumą literatūriniame gyvenime, ir „Open books“ kvies prisiminti šią neeilinę asmenybę. Prieš poetinius skaitymus lankytojai turės galimybę susipažinti su iki šiol mažai kam girdėtu Rolando Rastausko garso įrašu ir bent taip persikelti į tuos laikus, kai jis vis dar buvo šalia.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolandas Rastauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolandas Rastauskas

13. Festivalio dovanos. „Open books“ kvies ne tik turiningai, bet ir jaukiai praleisti laiką, o kartu ir vaišins į festivalį atėjusius knygų skaitytojus. Šeštadienį lankytojai bus vaišinami kava ir šokoladu, o ankstyvieji lankytojai sulauks ir dovanų – pirmiesiems 20 lankytojų bus įteiktos festivalio partnerių, elektroninių ir audio knygų platformos Antanukas.lt dovanos.

Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka
Šviesiau tamsiau nuotr./Festivalio „Open books“ akimirka

14. Netikėti pokalbininkų duetai. „Open books“ nuolatos ieško, kaip netikėtai, įdomiai pažvelgti, kalbėti apie literatūrą, ir šiemet nuspręsta vietoje tradicinių pokalbių formatų, kai rašytoją kalbina moderatorius, pasirinkti ir diskusijas, kai mintimis apie kūrybą dalinasi patys rašytojai. Ką bendro jie randa savo kūryboje, o gal kažkas smarkiai juos skiria? Ko galbūt žurnalistai niekuomet nepaklausia? Intriguojantis bus ir pokalbis, kurio metu Sigitą Parulskį kalbins Jolanta Kryževičienė.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Sigitas Parulskis
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Sigitas Parulskis

15. Tai – galimybė susitikti visiems knygiams. Paskutinė ir galbūt svarbiausioji priežastis atvykti į „Open books“ – tai erdvė literatūros bendruomenės atstovams susitikti vieniems su kitais, bendrauti, diskutuoti, aptarti knygas ar ką tik matytus susitikimus. Festivalio organizatoriai siekia kurti jaukią atmosferą, vietą, kur būtų gera keistis idėjomis, susitikti bičiulius ir rasti naujų draugų. „Mus jungia knygos, ir tai – vieni tampriausių ryšių, kokie tik gali būti“, – sako festivalio organizatoriai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Literatūros festivalis „Open Books 2023“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Literatūros festivalis „Open Books 2023“

Literatūros festivalis „Open books“ vyks spalio 25-26 dienomis Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG). Spalio 25 dieną bus surengtas redagavimo forumas REDA, o spalio 26 dieną vyks susitikimai su rašytojais ir literatūrinės diskusijos. Festivalį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir asociacija LATGA. Informacinis partneris – 15min.

Visą programą rasite openbooks.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento