Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min geriausių metų knygų rinkimai prasidėjo: balsuokite!

Aštuntus metus iš eilės 15min skelbia geriausių metų knygų rinkimus, kuriuose skaitytojai ir ekspertai išrenka vertingiausius kūrinius šešiose kategorijose. Šiemet 15min metų knygų apdovanojimai bus įteikti literatūros festivalyje „Open books“ spalio 26 dieną.
15min metų knygų rinkimai
15min metų knygų rinkimai / 15min nuotr.

BALSUOTI RINKIMUOSE GALITE ČIA

„Nuo pat 15min metų knygų rinkimų pradžios jie keitėsi – pradėti kaip knygų įvertinimai tik dviejose kategorijose, jie vis augo ir dabar apima net šešias sritis – lietuvių autorių ir verstinę grožinę ir negrožinę kūrybą, taip pat ir poeziją. Šiais metais nusprendėme, kad atėjo laikas ir kitiems pokyčiams – nors rinkimai jau tapo svarbia Lietuvos literatūrinio gyvenimo dalimi, norėjome, kad jie suburtų apdovanotus ir nominuotus kūrėjus, taip pat ir platesnę literatūros bendruomenę. Todėl šiemet apdovanojimai bus įteikti Vilniuje vykstančiame festivalyje „Open books“, kuris orientuojasi į kokybišką literatūrą, rimtus pokalbius, diskusijas literatūros temomis – nusprendėme, kad 15min metų knygų apdovanojimai puikiai tiks prie šio renginio koncepcijos ir atmosferos. Pasikeitė ir rinkimų data – anksčiau jie buvo rengiami gruodžio mėnesį, o dabar nukėlėme juos į spalį, taip pradedamas naujas knygų rinkimų ciklas“, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Audrius Ožalas
Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Audrius Ožalas

Kaip teigia A.Ožalas, sudarydama ilguosius sąrašus komisija pastebėjo, kiek įdomios, svarbios, išskirtinės literatūros yra išleista, o kai kurie kūriniai balansuoja ties dokumentinės ir grožinės literatūros riba, tad kilo klausimų, kur juos priskirti.

„Šiais metais komisija atrinko devynias knygas verstinės poezijos srityje vietoje įprastinio penkioliktuko – ir nors gali atrodyti, kad tai reiškia, jog verstinei poezijai metai nebuvo itin gausūs, verta prisiminti, kad prieš kelerius metus buvo kalbama, jog verstinės poezijos Lietuvoje išvis beveik neleidžiama, – sakė A.Ožalas. – Tikimės, kad šie sąrašai bus puikus kelrodis ieškantiems kokybiškos literatūros. 15min nuosekliai skiria daug dėmesio kultūrai, o literatūra užima ypatingą vietą – literatūrai rengiame specialias laidas, apžvalgas, portale publikacijas skelbia šios srities specialistai, Vilniaus knygų mugei rengiame specialų leidinį „Penkiolika“, kuris bus parengtas ir kitais metais“.

Dabar ir patys skaitytojai gali išreikšti savo nuomonę apie per metus išleistas knygas, balsuodami knygų rinkimuose.

15min metų knygų rinkimai vyksta trimis etapais. Dabar iki spalio 20 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas. Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Nugalėtojai bus paskelbti oficialioje ceremonijoje festivalyje „Open books“ spalio 26 dieną.

Šiemet komisijas renkant ilguosius sąrašus sudarė Audrius Ožalas, Jūratė Čerškutė, Marius Burokas, Jurga Mandrijauskaitė, Lina Buividavičiūtė, Mažvydas Karalius, Neringa Butnoriūtė, Ramunė Brundzaitė.

Daugiau informacijos apie 15min metų knygų rinkimus galite rasti čia.

Praėjusių metų rinkimų nugalėtojai:

Geriausia lietuvių autorių grožinė knyga: Jurga Tumasonytė „Naujagimiai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)

Geriausia lietuvių autorių negrožinė knyga: Valdemaras Klumbys, Tomas Vaiseta „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“ (leidykla „Baltos lankos“)

Geriausia verstinė grožinė knyga: Olga Tokarczuk „Jokūbo knygos“ (iš lenkų kalbos vertė Vyturys Jarutis, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)

Geriausia verstinė negrožinė knyga: Anne Applebaum „Raudonasis badas. Stalino karas prieš Ukrainą“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė, leidykla „Tyto alba“)

Geriausia lietuvių autorių poezijos knyga: Dovilė Bagdonaitė „Takeliai_žolėje“ (leidykla „Bazilisko ambasada“)

Geriausia verstinė poezijos knyga: Wisława Szymborska „33 eilėraščiai“ (iš lenkų kalbos vertė Tomas Venclova, leidykla „Apostrofa“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas