Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min skaitytojai ir literatūros ekspertai rinks geriausias metų knygas

15min šiemet pradeda naują tradiciją – išrinkti geriausias, išskirtiniausias metų knygas. Renkant geriausias lietuvių autorių ir verstines knygas dalyvauja tiek 15min sudaryta ekspertų komisija, tiek skaitytojai.
15min metų knygos rinkimai
15min metų knygos rinkimai / 15min nuotr.

15min nemažai dėmesio skiria kokybiškai literatūrai, kuri ne tik yra puikus būdas praleisti laisvalaikį, bet ir plečia akiratį, suteikia žinių. Tradiciją metų pabaigoje rinkti geriausias knygas turi nemažai didžiųjų leidinių ir portalų užsienyje, tačiau to dar nėra Lietuvoje – nuo šių metų pradėsime tokią tradiciją“, – sako 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Sąrašuose galbūt nerasite kūrinių, kurie yra perkamiausių knygų viršūnėse, tačiau atkreipiame dėmesį į kokybišką, išliekamąją vertę turinčią literatūrą.

Šiais metais 15min skirs dvi premijas – geriausiai suaugusiesiems skirtai lietuvių autorių knygai ir geriausiai suaugusiesiems skirtai verstinei knygai. „Žanrinių apribojimų šiemet nėra – į geriausiųjų sąrašus pakliuvo tiek grožinė literatūra, tiek poezija, norime atkreipti dėmesį ir į negrožinę literatūrą – šio žanro knygos, teikiant premijas, iki šiol pas mus dažniausiai lieka nuošalyje. Pagrindiniai vertinimo kriterijai – knygos meninė vertė, išskirtinumas, tai turi būti pirmą kartą išleista knyga (arba būti naujas vertimas), verstinės knygos kategorijoje taip pat didelį dėmesį atkreipiame į vertimo kokybę. Sąrašuose galbūt nerasite kūrinių, kurie yra perkamiausių knygų viršūnėse, tačiau atkreipiame dėmesį į kokybišką, išliekamąją vertę turinčią literatūrą, – teigia A.Ožalas. Geriausia pripažintos lietuvių knygos autoriui bus įteikta 500 eurų premija, tokio paties dydžio premija bus skirta ir geriausios verstinės knygos vertėjui. – Vertėjai Lietuvoje negauna pelnyto dėmesio, nors būtent jų pastangomis vertingi užsienio kūriniai prabyla lietuvių kalba, būtent jų dėka galime susipažinti su pasaulio literatūra.“

Geriausias metų knygas rinks tiek sudaryta komisija, tiek 15min skaitytojai. Ekspertų komisiją sudaro 15min literatūros temomis rašantys žurnalistai, su portalu bendradarbiaujantys literatūros ekspertai: Marius Burokas, Jūratė Čerškutė, Jurga Mandrijauskaitė, Mažvydas Karalius, Audrius Ožalas, Jurga Vaičiūtė. Jie atrinko po 15, komisijos nuomone, vertingiausių per metus išrinktų lietuviškų ir verstinių knygų. Sąrašus galite pamatyti ir balsuoti už mėgstamiausią knygą galite čia: 15min.lt/knygurinkimai.

Skaitytojai iki gruodžio 14 dienos galės balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet iš skaitytojų atrinktų 5 daugiausia balsų gavusių knygų ekspertai atrinks, jų nuomone, geriausias knygas. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 21 dieną.

Umberto Eco tikėjo, kad sąrašas yra svarbi kultūros forma, siekianti begalybę paversti suvokiama, tad šia prasme, knygų sąrašai, tarp kurių – ir šie 15min penkioliktukai, yra nuostabus palengvinimas skaitytojui ir ideali sufleravimo forma knyginės gausos akivaizdoje – ką ir kodėl reikia skaityti.

Komisijoje esanti literatūros ekspertė dr. J.Čerškutė teigia, kad tokie geriausiųjų knygų sąrašai yra puikus būdas patarti skaitytojams, kokias knygas pasirinkti, ir skatinti skaitymą: „Umberto Eco tikėjo, kad sąrašas yra svarbi kultūros forma, siekianti begalybę paversti suvokiama, tad šia prasme, knygų sąrašai, tarp kurių – ir šie 15min penkioliktukai, yra nuostabus palengvinimas skaitytojui ir ideali sufleravimo forma knyginės gausos akivaizdoje – ką ir kodėl reikia skaityti. Tokios iniciatyvos reikalingos pirmiausia kaip paranki ir pagauli skaitymo skatinimo forma, būtina literatūros ir skaitymo kultūros dalis. Tai ne tik bandymas sudėlioti chaosą, atspindėti to konkretaus laikotarpio kultūros ir literatūros procesus, bet ir siekis išryškinti literatūrines tendencijas.“

Ekspertų komisijoje esanti 15min literatūros apžvalgininkė J.Mandrijauskaitė siūlo skaitytojams atkreipti dėmesį ne tik į šių rinkimų nugalėtojus, bet ir į sudarytus ilguosius ir trumpuosius geriausiųjų kūrinių sąrašus: „Mane pačią visada domina ne tik laimėtojai, bet ir visi ekspertų atrinkti ilgieji, trumpieji sąrašai, finalininkai, kurie atrenkami iš tūkstančių knygų, kasmet pasirodančių knygynų lentynose. Kartais gilesnį įspūdį palieka nebūtinai laimėjusi pagrindinį prizą knyga, ji gali neatitikti tavo skonio, interesų, nuotaikos.

Todėl visada verta pasižvalgyti, į kokias kitas knygas atkreipė dėmesį literatūros ekspertų komisija, perskaičiusiųjų ne tik populiarių autorių knygas, bet ir mažiau skaitytojams matomus ar žinomus autorius, kurių knygų meninė vertė, vertimo kokybė dažnai būna gerokai aukštesnė nei tų, kurios stovi knygynų top'ų viršūnėse. Manau, kad rinkimai yra labai sveikintinas dalykas vien dėl to, kad padeda skaitytojams susigaudyti knygų gausybėje, atsirinkti pelus nuo grūdų, suteikia šansą atkreipti dėmesį į kokybiškas knygas, surasti jų vertą skaitytoją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant