Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2024-ųjų Nobelio literatūros premija atiteko Pietų korėjietei Han Kang

2024 metų Nobelio literatūros premija buvo paskirta pietų korėjietei Han Kang „už intensyvią poetinę prozą, kurioje susiduriama su istorinėmis traumomis ir atskleidžiamas žmogaus gyvenimo trapumas“, ketvirtadienį pranešė Švedijos akademija.
Han Kang
Han Kang / Vida Press nuotr.

Akademijos atstovas pranešė, kad rašytoja jau informuota apie premiją. Tuo metu, kai jai buvo pranešta žinia, ji pietavo su savo sūnumi.

Lietuvių kalba yra išleistos dvi šios 53-ejų metų rašytojos knygos – „Vegetarė“ (iš korėjiečių kalbos vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas, išleido leidykla „Vaga“), ir „Ateina berniukas“ (iš korėjiečių kalbos vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas, išleido leidykla „Sofoklis“).

Už knygą „Vegetarė“ ji buvo apdovanota prestižine The Man Booker International 2016 premija, „Ateina berniukas“ įvertintas Pietų Korėjos premija Manhae Prize for Literature, taip pat pelnė Italijos apdovanojimą Malaparte Prize, pateko į trumpąjį International Dublin Literary Award sąrašą.

Augo rašytojų šeimoje

Iki knygos „Vegetarė“ pasirodymo apie H.Kang literatūros pasaulis nebuvo daug girdėjęs. Ji buvo žinoma rašytoja Pietų Korėjoje, tačiau už šios šalies ribų jos kūryba buvo menkai žinoma.

H.Kang gimė 1970 metų lapkritį šeštame pagal dydį Pietų Korėjos mieste Kvandžu. Jos motina Han Seung-won – šalyje žinoma romanų autorė. Todėl nenuostabu, kad ir H.Kang paveldėjo norą kurti. Beje, jos vyresnysis brolis taip pat kuria poeziją, rašo esė ir trumpus apsakymus.

Kuomet H.Kang buvo dešimt metų, ji su šeima persikėlė į Seulą. Čia būsimoji rašytoja Yonsei universitete studijavo Korėjos literatūrą. Vėliau dalyvavo Ajovos universiteto tarptautinio rašymo programoje, kur tobulino savo kūrybos įgūdžius.

H.Kang savo kaip rašytojos kelią pradėjo 1993 metais, kuomet jos kurti eilėraščiai buvo išspausdinti viename Pietų Korėjos literatūros leidinyje.

Visgi tikruoju H.Kang debiutu laikoma 1994 metais išleistas kūrinys, kuris apdovanotas Korėjos dienraščio „Seoul Shinmun“ literatūriniu apdovanojimu.

Apdovanojimų kraitis

Nuo tada prasidėjo H.Kang literatūrinė kelionė, per kurią jį sulaukė aibės apdovanojimų už savo kūrybą.

1999 metais jos romanas „Baby Budha“ Korėjoje buvo pripažintas geriausiu romanu, kitais metais H.Kang buvo pripažinta geriausia jaunąja rašytoja. 2005 metais jai atiteko itin Pietų Korėjoje vertinama Yi Sango premija, o 2010 metais – Dong-ni apdovanojimas.

Domisi menu

H.Kang domisi ne tik literatūra, tačiau ir kitomis meno sritimis. Pavyzdžiui, jai nėra svetima architektūra, o tai puikiai iliustruoja 2002 metais jos išleista knyga „Your Cold Hand“, kurioje H.Kang pasakoja apie skulptoriaus gyvenimą.

2007 metais rašytoja išleido esė rinkinį „Quietly sung songs“. Įdomu tai, kad po knygos išleidimo prekyboje pasirodė ir kompaktinė plokštelė su dešimt dainų. Rašytoja ne tik parašė šias dainas, tačiau jas ir įgarsino. Tai H.Kang paskatino padaryti dainininkas Han Jung Rimas.

Šlovę atnešęs romanas

„Man Booker“ apdovanojimą sumedžiojusi knyga „Vegetarė“ pirmą kartą Pietų Korėjoje išleista 2007 metais, o po dvejų metų pagal ją sukurtas ir kino filmas. Pastarąjį H.Kang vertina dviprasmiškai. Viename interviu ji sakė, kad filmo režisierius Woo-Seong Limas viską ekranizavo priešingai, nei viską įsivaizdavo pati knygos autorė.

Pagal dar vieną jos knygą – „Baby Budha“ – taip pat sukurtas kino filmas.​

Romanas „Vegetarė“ Korėjoje buvo išleistas trimis dalimis, kuriose pasakojama apie pareigingą moterį Yeong-hy. Jos sprendimas dėl nesibaigiančių košmarų atsisakyti mėsos paskatina didelius gyvenimo pasikeitimus. Pavyzdžiui, vieną dieną ji pradeda svarstyti, kad galėtų tapti medžiu.

Kaip pasakoja pati autorė, Korėjoje žmonės įprastai valgo mažai mėsos, ant stalo galima rasti daugiau daržovių. Todėl jos knygos veikėjos pareiškimas, kad ji tampa vegetare, jau pats savaite yra skandalingas. Būtent tokiais pareiškimais dabar garsėja Vakarų visuomenės, tačiau tokios idėjos Korėjoje vertinamos skeptiškai.

Knyga į anglų kalbą išversta 2015 metais, o jau 2016 metais sulaukė tarptautinio pripažinimo. „Tai knyga apie švelnumą ir siaubą“, – taip kūrinį apibūdino vertinimo komisijos pirmininkas Boydas Tonkinas.

H.Kang tapo pirmąja Pietų Korėjos rašytoja, gavusia „Man Booker“ premiją.

Kuo įdomi jos kūryba?

15min pasirodė ne viena Han Kang knygos „Vegetarė“ apžvalga. Audrius Ožalas, portale rengiantis knygų apžvalgas, šį kūrinį išrinko geriausia 2017 metų gegužės mėnesio knyga ir taip ją įvertino: „Han Kang knyga – ypatingas, sukrečiantis skaitymo potyris. Neretai „Vegetarė“ apibūdinama kaip knyga apie pasipriešinimą visuomenės normoms, asmenybės maištą, tačiau sluoksnių čia labai daug. Tai žiauri, tamsi, psichologiškai netgi gniuždanti istorija su smurto, tamsios erotikos scenomis, alegorijos čia susipynę į sunkiai išardomą kamuolį, o kartu tai ir labai poetiškas, liūdnai ilgesingas, magiškas pasakojimas“.

VIDEO: Gegužės mėnesio knygų TOP 5

Jurga Mandrijauskaitė apie šią knygą rašė: „Melancholija, misticizmu, erotizmu, nerimo nuojautomis persunkta knygos atmosfera neišvengiamai veda prie kažko labai beprotiško ir ekstremalaus, kažko, kas išmuša skaitytoją iš patogių krėslų, priverčia permąstyti savo pačių vertybių sistemą. Ar mes turime teisę kištis į kito žmogaus pasirinkimus? Ar beprotiška, o kartu pati džiaugsmingiausia, didžiausią sielos palaimą, virpulius suteikianti aistra turi teisę būt išpildyta šeimyninės atsakomybės sąskaita? Ar meilės aktas, atliekamas išpieštais gėlėmis kūnais, gali vadintis menu? Galų gale, ar žmogus turi teisę pats pasirinkti mirtį?“

Mažvydas Karalius apie šį kūrinį rašė: „Knyga patiks tiems, kuriems įdomūs alegoriniai pasakojimai apie visuomenę, jos ydas, vidinius žmogaus išgyvenimus ir klystkelius. Drauge – tai gera proga susipažinti su Pietų Korėjos literatūra, kuri vis sparčiau populiarėja Vakaruose. Nereikia pamiršti ir mistikos elementų – mėgstantys paslapčių kupiną pasakojimą įtampą nuo pirmo iki paskutinio knygos puslapio čia tikrai ras.“

Apdovanotas norvegų rašytojas

Praeitais metais Švedijos akademija paskyrė Nobelio literatūros premiją norvegų rašytojui Jonui Fosse „už inovatyvias pjeses ir prozą, suteikiančią balsą tam, kas neišsakoma“.

Vida Press nuotr./Jonas Fosse
Vida Press nuotr./Jonas Fosse

2024 m. Nobelio premija chemijos srityje skirta Davidui Bakeriui, Damiui Hassabisui ir Johnui M.Jumperiui. Įvertintas jų darbas naujų baltymų kūrimo ir jų struktūrų projektavimo srityje.

Fizikos premiją gavo mokslininkai Johnas J.Hopfieldas ir Geoffrey E.Hintonas už pasiekimus plėtojant mašininį mokymąsi.

Premija fiziologijos ar medicinos srityje skirta dviem mokslininkams: Victorui Ambrosui ir Gary Ruvkunui. Jie atrado mikroRNR ir nustatė jos reikšmę genų reguliavime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas