Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 knygos, kurias šiemet rekomenduoja perskaityti Billas Gatesas

Metams artėjant link pabaigos milijardierius Billas Gatesas tradiciškai savo tinklaraštyje „Gates Notes“ paskelbė penkias knygas, kuris jis rekomenduoja perskaityti.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Microsoft“ įkūrėjas sako, kad 2020 metai neabejotinai buvo sunkūs mums visiems, tačiau tie, kurie mėgsta skaityti, net ir tokiu metu atrado galimybes atsiversti knygą.

„Šiais metais nusprendžiau gilintis į sunkias temas, pavyzdžiui, nelygybę, kurią grindė „Black Lives Matter“ protestai“, – savo tinklaraštyje rašo B.Gatesas.

Jis priduria, kad kartais dienos pabaigoje reikėto gerokai lengvesnių knygų, tad ir jo perskaitytų kūrinių spektras šiemet – platus.

Štai penkios knygos, kurias rekomenduoja perskaityti B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „The New Jim Crow" Mass Incarceration in the Age of Colorblindness“
Knygos viršelis/Knyga „The New Jim Crow" Mass Incarceration in the Age of Colorblindness“

„Kaip ir daugelis baltaodžių, pastaraisiais mėnesiais bandžiau gilintis ir geriau suprasti sisteminį rasizmą“, – pristatydamas rašytojos, pilietinių teisių aktyvistės Michelle Alexander knygą „The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness“ sako B.Gatesas.

Jis nurodo, kad knygoje autorė daug dėmesio skiria teisinės sistemos trūkumams, kai juodaodžiai dėl nesuprantamų priežasčių patenka į teisėsaugos akiratį.

„Knygą užverčiau labiau nei bet kada įsitikinęs, kad mums reikia teisingesnio požiūrio į bausmes ir daugiau investuoti į bendruomenes“, – rašo B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „Range" Why Generalists Triumph in a Specialized World“
Knygos viršelis/Knyga „Range" Why Generalists Triumph in a Specialized World“

„Davido Epsteino kūrybą pradėjau sekti pažiūrėjęs jo fantastišką 2014 metų TED kalbą“, – prisimena B.Gatesas, pristatydamas D.Epsteino knygą „Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World“.

Šioje knygoje D.Epsteinas kalba apie besikeičiantį požiūrį į specialistus – pasaulį, kuriame dabar reikia vis daugiau žmonių, kurie būtų specialistais tam tikrose srityse. Tačiau, kaip pastebi B.Gatesas, D.Epsteinas knygoje analizuoja tokius žmones kaip Charlesas Darwinas ar Šaltojo karo laikų sovietų ekspertus – žmones, kurie turėjo platų įgūdžių spektrą.

„Manau, kad knygos autoriaus idėjos paaiškina kai kurias „Microsoft“ sėkmės, nes mes samdėme žmones, kurie turėjo daug įvairių įgūdžių“, – sako B.Gatesas.

„Kartais istorinės knygos tampa svarbesnės, nei jų autoriai galėjo įsivaizduoti“, – taip apie Eriko Larsono knygą „The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz“ atsiliepia B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz“
Knygos viršelis/Knyga „The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz“

Knyga skaitytoją nukelia į Antrąjį pasaulinį kartą, 1940-1941 metus, kai Anglija buvo negailestingai bombarduojama Vokietijos.

„E.Larsonas suteikia puikią galimybę suprasti, kaip bombardavimus išgyveno paprasti Anglijos piliečiai. Jis taip pat įdomiai pristato karinės krizės laikotarpiu veikusius Didžiosios Britanijos lyderius“, – sako B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War“
Knygos viršelis/Knyga „The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War“

„The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War“ – šioje negrožinės literatūros knygoje autorius Benas Macintyre‘as daugiausia dėmesio skiria KGB agentui Olegui Gordijevskiui, kuris tapo dvigubu šnipu ir dirbo taip pat su britais, bei amerikiečių šnipui Aldrichui Amesui, kuris jo priedangą ir išdavė.

„Knygoje B.Mucintyre‘as istoriją dėsto ne tik iš Vakarų perspektyvos, bet ir iš Rusijos. Tai labai intriguojantis pasakojimas, visai kaip mano mėgstami romanai apie šnipus“, – rašo B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine“
Knygos viršelis/Knyga „Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine“

„Šioje knygoje užfiksuota nepaprastų naujų mokslinių faktų ir tai, kaip jie pagerino beveik visų cistine fibroze sergančių žmonių bei jų šeimų gyvenimus“, – Bijal P.Trivedi knygą „Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine“ knygą pristato B.Gatesas.

Jis nurodo, kad ši knyga jam reikšminga ir dėl to, kad jis pats žino šeimų, kurios narių tarpe yra sergančių šia liga, o knygoje pateikti patarimai jiems buvo naudingi.

„Manau, kad ateinančiais metais mes išvysime daugiau panašių knygų, nes biomedicinos mokslo stebuklai kuriami dideliu tempu“, – svarsto B.Gatesas.

VIDEO: Gruodžio knygų TOP 18: nuo detektyvų iki literatūros klasikos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas