Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytuje skambėjo naujieji Antano A.Jonyno sonetai

38 sonetai 49-iuose puslapiuose – tokia savo naujausia knygele su alytiškiais pasidalino Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas A.Jonynas.
Antanas A. Jonynas
Antanas A. Jonynas / G. Kavaliauskaitės nuotr.

Dailininkės Deimantės Rybakovienės apipavidalinti „Naujieji sonetai“ primena senųjų sonetų knygeles.

Ne nauji, o „naujieji“ sonetai – tarsi pretenzija, provokacija, taip savo 2018-2020 m. sukurtus, į knygelę šiuo pavadinimu sudėtus sonetus vadina Antanas, į Alytų mielai sugrįžtantis kaip į senelio, tėvo ir savo jaunystės miestą.

Pasak autoriaus, „ne taip romantiškai lyriški kaip jaunystėje“ sonetai prasideda „Pavasario kalnu“ („Apsilaupęs pavasario kalnas/ Metalinis upės vanduo/ Senas rusvas dviračio balnas/ Kaip riestinis kirtis ant õ...“), „Pavakario sonetu“ ir „Vidurdieniu Romoje“, o baigiami paties Antano aktualia pavadinta „Maro metų daina“ ir „Avarija“ („Žengiau į gatvę žingsnį ir nespėjau/ Pajusti kaip buvau parblokštas. Knygos/ Gulėjo ant asfalto. Šlapias vėjas/ Nevingai plaikstė puslapius...“).

„Eilėraštis turi būti kondensuotas. Aprėpti vienu jutimu“, - geras eiles apibūdina poetas.

Sonetai Antanui A.Jonynui – patogiausia forma eiliuoti, tos 14-os eilučių drausmina, stabdo, neleidžia prikalbėti per daug...

„Naujuosius sonetus“ Antanas sako parašęs ne kaip „lyrinis herojus“, o kaip „personažas“.

„Savo balsu kalbu vis mažiau. Truputėlį iš šalies“, - prisipažįsta Antanas A.Jonynas, naujausios knygos pristatyme Jurgio Kunčino bibliotekoje kalbėjęs ir apie savo, kaip vertėjo, darbą bei apie literatūrines šalies aktualijas, kuriomis domėjosi Alytaus literatūros festivalio rengėja Giedrė Bulgakovienė, užeiti į biblioteką ir imbierauti rašytojus bei jų skaitytojus kviesianti jau lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas