Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bookswap“ kviečia lentynų revizijai

Pavasaris – metas, kuomet norisi švaros, tvarkos ir skubame peržiūrėti visus namų kampus, sutvarkyti, kas buvo nesutvarkyta, prisiminti, kas pamiršta, ir atsikratyti tuo, kas nebenaudojama. Viena iš namų vietų, kurią peržiūrėti ne tik naudinga, bet ir smagu – knygų lentynos. Per metus sukauptos knygos gali užimti tikrai daug vietos ir nors žinodami, kad ne visas knygas norime pasilikti, neišmanome, kur dėti tas, kurias mielai perleistume kitiems. Bookswap komanda pateikia jums išsamų patarimų sąrašą, kaip susitvarkyti lentynas ir padėti nebeskaitomiems leidiniams rasti naujus namus.
Knygų lentyna
Knygų lentyna / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 „Bookswap“

Kaip surūšiuoti knygas?

Mėgstantys idealią tvarką namuose skaitytojai savo knygas rūšiuoja įvairiausiais būdais: pagal žanrus, abėcėlę, autorių, leidėją ar išleidimo metus. Tačiau norintiems, kad knygų lentyna būtų dar įdomesnis namų akcentas, siūlome išbandyti vaivorykštinės lentynos metodą – knygų rikiavimą pagal spalvas. Nors sudėlioti ir surūšiuoti knygas pagal jų viršelių spalvas ir atspalvius gali užimti nemažai laiko, tačiau rezultatas tikrai pradžiugins mėgstantiems originalesnį vaizdą. Žurnalus ar plonas knygeles minkštais viršeliais patogu sudėti į atskirą daiktadėžę ar suguldyti į lentyną horizontaliai.

123RF.com nuotr./Knygų lentyna
123RF.com nuotr./Knygų lentyna

Jei skaitote tikrai daug ir naujų knygų namuose nuolat atsiranda, siūlome atskirą lentyną palikti naujoms, dar neperskaitytoms knygoms. Taip joks leidinys nebus užmirštas ir nuolat akyse matysite savo neskaitytų knygų asortimentą.

Tačiau prieš įvedinėjant naują tvarką lentynose, privalu peržiūrėti visas knygas ir atsirinkti tas, kurias tikrai pasiliekate, o kurias mielai perleistumėte kitoms akims. Galbūt tai padaryti ir nėra sunku, tačiau sugalvoti, kur dėti perskaitytas ir nereikalingas knygas – tikras iššūkis. Pateikiame jums sąrašą pasiūlymų!

Knygų nameliai

Knygų nameliai – tai mažos viešosios bibliotekos, veikiančios absoliučiai savarankiškai. Tai lyg maži namukai ant kojelės, kuriuose galite palikti savo knygas, o iš jų pasiimti kitas, jei tik randate, kas patinka. Knygų namelių galite rasti įvairiausiose vietose – gatvėse, prie bibliotekų, mokyklų, stočių, miestų centruose, aikštėse.

Bibliotekos

Nors dažnai bibliotekos nepriima labai senų knygų, ar tų, kurių egzempliorių turi daug, tačiau naujesnes ir paklausias mielai priglaus po savo stogu. Užtenka nugabenti jas ten ir darbuotojai mielai paims. O jei ne, bibliotekos dažnai turi lentyną, veikiančią kaip knygų namelis, kur tiesiog galėsite palikti savo knygas, o bibliotekos lankytojai jūsų leidinius galės pasiimti.

Dovanojimas ligoninėms, senelių ar vaikų namams

Ligoninės, senelių, vaikų namai – vietos, kuriose knygos išties praverčia. Visose šiose vietose nuolat gausu žmonių, tad kuo knygų asortimentas didesnis, tuo turiningesnis gyventojų ar pacientų laisvalaikis. Dovanodami knygas tokioms vietoms ne tik padarysite gerą darbą, bet ir žinosite, kad jūsų mylimi leidiniai ir toliau gyvena savo gyvenimą – yra skaitomi, mylimi ir vertinami.

Pardavimas ir mainai

Lietuvoje egzistuoja tikrai ne viena vieta, kur savo perskaitytas knygas galite parduoti. Nuo senų knygų knygynų, bukinistų iki įvairių interneto svetainių ar grupių. Lygiai taip pat, patogiai savus leidinius galite išmainyti knygų mainų platformoje Bookswap. Čia jums tereikės surasti turimą knygą svetainės paieškoje, nurodyti jos būklę ir nustatyti vertę taškais, o kiti vartotojai už jūsų nurodytą „kainą“ ją galės įsigyti. Gautus taškus galėsite išleisti naujiems skaitiniams iš kitų beveik 30 tūkst. bendruomenės narių, siūlančių daugiau kaip 62 tūkst. knygų.

Na, o pavasarinio tvarkymosi proga, Bookswap skelbia lentynų revizijos konkursą! Tvarkykite savo lentynas, fotografuokite jų vaizdą „prieš“ ir „po“ ar tiesiog knygas, kurias atrinkote kaip perlaidžiamas kitiems, kelkite nuotraukas į Instagram ar Facebook (įrašo, reels ar story formatu), žymėkite @bookswaplt bei grotažymę #lentynurevizija ir laimėkite taškų naujoms knygoms įsigyti! Jei socialiniais tinklais nesinaudojate, nuotraukas galite siųsti el. paštu hello@bookswap.lt ir taip pat dalyvauti konkurse. Gegužės 18 d. net tris laimėtojus balsavimu išrinks Bookswap Instagram bendruomenė.

Makulatūros supirktuvės

Na, o jei nė vienas iš aukščiau pateiktų variantų netinka, jūsų knygos per senos bibliotekoms ar apskritai per prastos būklės skaitymui, o galbūt kažkur sandėlyje radote dėžes senų, nebeaktualių leidinių – visada galite juos nuvežti į makulatūros supirktuvę, kur jos bus perdirbtos, popierius panaudotas antrą kartą ir netaps šiukšlėmis. Žinoma, jei neturite laiko ir vienintelė išeitis jums atrodo knygas išmesti – darykite tai atsakingai. Knygas mesti reikia į popieriaus ir kartono konteinerius, bet tik tas, kurios nėra supelijusios, drėgnos – tokių knygų nebus galima perdirbti ir jas reikia mesti į buitinių atliekų konteinerius. Jei knygos yra kietu viršeliu, rekomenduojama viršelį atskirti ir jį taip pat išmesti į mišrių atliekų konteinerį. Daugiau informacijos apie tinkamą knygų rūšiavimą galite rasti čia.

Tvarkingos knygų lentynos – gražus, patogus ir namus puošiantis akcentas. Peržiūrėkite, pertvarkykite, atrinkite savo knygas ir džiaukitės patogia asmenine biblioteka!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas