Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bookswap“ pristato: 10 knygų įdomesnei vasarai

Lietui pilant norisi tamsaus detektyvo, kaitinant saulei smagu nerti į šmaikštų, atostogų romaną, o ramiais vakarais ranka siekia gilesnio skaitinio, rašoma „Bookswap“ pranešime spaudai.
„Bookswap“
„Bookswap“

„Bookswap“ knygų apžvalgininkė Nora Žaliūkė (Knygų dama) paruošė 10 knygų rekomendacijų įvairiausioms vasaros dienoms.

Chevy Stevens „Sutemų kelias“ (leidykla „Briedis“, vertėja Margarita Vilpišauskaitė)

„Sutemų kelias“ – nesudėtingas, tačiau ganėtinai supainiotas trileris apie žudiką maniaką, siautėjantį Šaltojo upokšnio greitkelyje. Važinėti čia nesaugu, būti vienai čia nesaugu. Tačiau akylasis miestelio šerifas Vonas stengiasi atidžiau saugoti kiekvieno gyvybę, bet ši apsauga siutina jo įdukrą Heilę. Netekusi tėvų, paauglė neapsikenčia griežtų naujų namų taisyklių ir pabėga miškan, tikėdamasi dingti be žinios. Tuo metu į miestelį atvyksta naujausios maniako aukos sesuo Betė, norėdama pamatyti, kuo gyveno jos nužudyta sesuo.

William Kent Krueger „Žaibo laukymė“ (leidykla „Tyto alba“, vertėja Jolita Pravickienė)

Pirmoji autoriaus knyga „Maloningoji žemė“ pakerėjo skaitytojus. Graži literatūrinė kalba, jautrus pasakojimas ir abejingų nepaliekantys veikėjai. „Žaibo laukymė“ taip pat susijusi su skaudžiomis temomis bei kalba apie rasinę nelygybę, įvykdytą nusikaltimą ir pasirinkimą tarp pareigos darbui ar širdies balso. Mažame miestelyje Ororoje gyvena daug indėnų, kurie čia patinka toli gražu ne visiems. Dvylikametis Korkas laukymėjė randa pasikorusį vieną iš jų. Ir nors visos aplinkybės liudija apie savižudybę, Korkas negali patikėti, jog Didysis Džonas prieš save pakėlė ranką. Tuo jis įtikina ir savo tėvą šerifą, kuris žino, jog kapstymasis giliau gali kainuoti per daug. Vyro širdyje užverda kova.

Jane Fallon „Nelabai tikros draugės“ (leidykla „Svajonių knygos“, vertėja Dovilė Vaišvilaitė)

O čia – ideali knyga tiems, kurie nori smagaus romano su juodo humoro cinkeliu. Eimė turi viską – svajonių darbą, mylimą vyrą, geriausią draugę, o ir vestuvės jau ant nosies. Tačiau, nusprendusi padaryti staigmeną ir netikėtai grįžti namo, staigmeną gauna ji pati: jos sužadėtinis ją apgaudinėja su geriausia drauge. Tačiau verkti Eimė nesiruošia – jos galvoje žaibiškai gimsta keršto planas. Krėsdama porelei vieną kiaulystę po kitos, moteris malšina skausmą ir mėgaujasi valdžia rankose. Juokinga, smagi, kuriozinių situacijų nestokojanti knyga puikia tiks ieškantiems ko nors lengvo, tačiau ne banalaus.

Tarryn Fisher „Ne ta šeima“ (leidykla „Svajonių knygos“, vertėja Dovilė Vaišvilaitė)

Norite detektyvo, mįslės, tačiau vengiate šiurpių nusikaltimų scenų ir kraujo? Atkreipkite dėmesį į šį psichologinį trilerį. Junona gyvena pas Vini ir Naidželą Kraučus. Didelis gražus namas, du puikūs vaikai, tobula namų šeimininkė ir tobulas vyras. Ko daugiau norėti buvusiai psichoterapeutei, sunkiai sergančiai senolei – rado tobulą vietą savo dienoms užbaigti. Tačiau turėdama tokius profesinius įgūdžius ir patirtį, Junona ima pastebėti keistus dalykus. Keistus poros žvilgsnius, keistas jų sūnaus kalbas, barnių pėdsakus. O nugirdusi itin slaptą Kraučų pokalbį Junona nebegali sudėti bluosto – šioje šeimoje per daug negerų dalykų, taigi ji turi juos išsiaiškinti.

Lev Kopelev „Saugoti amžinai“ (leidykla „Briedis“, vertėja Irena Ramoškaitė)

O jei esate iš tų, kurie net vasarą nevengia rimtų skaitinių, nuolat gilinasi į istoriją, ieško sukrečiančių knygų – „Saugoti amžinai“ yra kaip tik jums. Knygos autorius, karo belaisvis, kalėjęs sovietų lageriuose, dalijasi savo atsiminimais apie Raudonosios armijos žiaurumą, melus ir jų įvykdytus karo nusikaltimus. Čia kalba ir kiti žmonės, rašytojo kalbinti liudininkai, nukentėję ir sutikę atvirai pasidalinti savo mintimis. Knyga supurto iki širdies gelmių, ypač suvokiant jos aktualumą šiandien.

J.P.O‘Connell „Portofino viešbutis“ (leidykla „Alma littera“, vertėja Regina Šeškuvienė)

Patinka knygos, nukeliančios į kitus dešimtmečius, nestokojančios dramos ir šeimos paslapčių? Atkreipkite dėmesį į „Portofino viešbutį“. Trečiasis praėjusio amžiaus dešimtmetis, Didžioji Britanija ir pagrindinės veikėjos Betės išpildyta svajonė. Pagaliau ji atidarė savo viešbutį, kurio rutina, tikisi, įneš ramybės į sujauktą šeimos gyvenimą. Tačiau vos viešbutį atidarius ji susiduria su krūva bėdų: nuo darbuotojų trūkumo, reiklių svečių iki jai už nugaros rezgamos klastos. Intrigų ir netikėtų siužeto posūkių kupinas romanas puikiai tiks ilsintis ir besimėgaujant saulėtomis vasaros dienomis.

Sally Rooney „Gražus pasauli, kurgi tu“ (leidykla „Alma littera“, vertėja Viktorija Uzėlaitė)

Savo romanu „Normalūs žmonės“ pasaulį pakerėjusi Sally Rooney grįžta su ne ką mažiau įspūdinga istorija. Keturi jauni žmonės, dvi įsimylėjusios poros, daug gyvenimiškų klausimų, savęs ir pasaulio narstymo. Jie skiriasi, taikosi, myli, mylisi, nekenčia, abejoja, bijo, ryžtasi ir vis ieško tos tikrosios laimės, kuri gali ir nepasirodyti. Autorė paprastai, bet labai jautriai žvelgia į jauno, bet jaučiančio laiko tiksėjimą žmogaus gyvenimą, jo baimes, nepasitikėjimą ir meilę.

Santa Montefiore „Paskutinė vasaros šventė“ (leidykla „Alma littera“, vertėja Rima Ritkūnaitė)

O čia – knyga prisiekusiems romantikams, tikintiems meile, net jei tau per septyniasdešimt. Flepei būtent tiek ir yra. Kartu su vyru ji valdo didelį dvarą, yra miestelio aukštuomenės dalis, besipuikuojanti vis dar akį traukiančia išvaizda. Atsikrausčius naujiems gyventojams, Flepė skuba jiems parodyti, kas čia miestelyje svarbiausias, tačiau besipuikuodama ir pati įklimpsta. Ji ima įsimylėti naująjį gyventoją Čarlzą, bet ar jos amžiuje tokie jausmai padorūs? Gero humoro ir netikėtų situacijų kupina knyga tikrai patiks tiems, kurie ieško ko nors lengvo, tačiau nepaprasto.

Jenni Fletcher „Grafienė, kokios niekas nesitikėjo“ (leidykla „Svajonių knygos“, vertėja Janina Užubalytė)

Senovės laikų, damų ir džentelmenų istorijų dėmesiui! Tai nauja meilės istorijų serija, o čia pirmoji jos dalis, kalbanti apie uždraustą meilę. Ana – paprasta parduotuvės darbuotoja, kurios šeima jau nukentėjo nuo aristokratų. Vienas toks kaip tik ateina į jos parduotuvę: žavus, turtingas ir vienišas. Nors patrauklusis Samuelis traukia merginos akį, ji žino, kad su vyrais iš aukštuomenės susidėti negalima. Tačiau kai trauka tokia didelė, ar įmanoma jai atsispirti? „Grafienė, kokios niekas nesitikėjo“ – šmaikštus, pikantiškų detalių nestokojantis romanas, visiems norintiems nesudėtingos knygos apie karštus jausmus.

Mike Omer „Kapo tamsoje“ (leidykla „Briedis“, vertėjas Antanas Šernius)

O čia knyga tiems, kurie nebijo siaubo, sudėtingų nusikaltimų ir nesugaunamo žudiko maniako. Šį kartą teismo psichologei Zojai tenka sudėtinga užduotis: perprasti itin žiauraus, tačiau labai protingo žudiko sąmonę. Jis grobia jaunas merginas, laidoja jas gyvas ir viską transliuoja internetu, kartodamas, jog vykdo mokslinį eksperimentą. Zojai kartą jau pavyko sugauti maniaką, tačiau šis nepalieka nei įkalčių, nei jokio kabliuko, už kurio moteris galėtų užsikabinti. O kur dar asmeninės problemos ir nuosavi rūpesčiai... Žiauri, tačiau gerą detektyvinę mįslę dovanojanti knyga yra skirta užkietėjusiems kriminalinių skaitinių gerbėjams.

Susidomėjote kuria nors knyga? Patikrinkite, gal ji gyvena knygų mainų platformoje „Bookswap“, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įsidėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas