Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bookswap“ pristato: 10 populiariausių mainomų knygų

Vos per kelis knygų mainų platformos gyvavimo mėnesius joje apsigyveno daugiau nei 71 tūkstantis knygų. Senos, naujos, pamirštos ir vėl atrastos istorijos sėkmingai randa antrus namus, o skaitytojai pildo lentynas seniai norimomis knygomis. Vieni leidiniai būna išmainomi prabėgus vos kelioms minutėms nuo įkėlimo, kiti – laukia šiek tiek ilgiau. Tačiau yra keletas knygų, kurias žmonės graibstyte graibsto. Pristatome jums „Bookswap“ TOP 10 dažniausiai mainomų knygų.
„Bookswap“
„Bookswap“

1. Waris Dirie „Dykumų gėlė“ (leidykla „Alma littera“, vertėja Irma Paumickaitė)

Ši knyga – tikra istorija, šokiravusi pasaulį. Waris Dirie gimė ir augo Afrikoje, Somalyje. Vietoje, kurioje moterys neturi jokių teisių, jokios laisvės, kasdien patiria smurtą ir išnaudojimą. Būdama vos dvylikos metų, Waris turėjo būti sutuokta su į tėvus jai tinkančiu vyru ir niekas jos apginti negalėjo. Ji pasiryžo bėgti ir leidosi į neįtikėtinai sunkią, vaikui net nepakeliamą kelionę. Po ilgų vargų, jai nusišypso sėkmė – dėmesį į mergaitę atkreipia modelių agentūra ir Waris tampa tarptautinį pripažinimą pelniusiu modeliu. Savo populiarumą ji išnaudoja kalbėdama apie mergaičių vargus Afrikoje, o ši autobiografinė knyga atskleidžia dar daugiau joms tenkančio siaubo.

2. Colleen Hoover „Ką praleidau, kol miegojai“ (leidykla „Baltos lankos“, vertėja Mykolė Lukošienė)

Colleen Hoover – tikra emocionalių, santuokos sunkumus narstančių knygų meistrė. Ji rašo taip jautriai, kabina tokios skaudžias žmonių širdžių stygas, kad skaitydamas nejučia brauki vieną ašarą po kitos. Ši knyga – jokia išimtis. Grehemas ir Kvin susipažino abiems jų siaubingiausią gyvenimo dieną. Koridoriuje, už kurio durų merginos sužadėtinis ją išdavinėjo su Grehemo meile. Ir nors tragikomiška scena galėjo baigtis drama, daiktų daužymu, ašaromis ir bjauriausiomis rietenomis, Grehemas su Kvin išdavystę atlaikė oriai. Kartu nuėjo į barą, pasišnekėjo ir po kurio laiko... susituokė. Nors tai nėra ta istorija, kurią su malonumu pasakoji draugams, tačiau jų santykiai buvo pavydėtini. Tokios aistros, jaukumo, atvirumo, pasitikėjimo ir tyro jausmo net geriausi aktoriai nesuvaidintų. Laimė tryško per kraštus. Iki kol šeima nusprendė susilaukti vaikų. Nesėkmės, dūžtanti laimė ir vis dar giliai likusi meilė – toks šios Collen Hoover knygos pamatas.

3. Lisa Gardner „Myliu dar labiau“ (leidykla „Sofoklis“, vertėjas Albinas Šorys)

„Myliu dar labiau“ – vienintelis į sąrašą pakliuvęs detektyvas, priblokšiantis visus įtampos, netikėtų siužeto vingių ir trilerių gerbėjus. Šia knyga prasideda Lisos Gardner knygų serija apie tyrėją Tesą Leoni. Tik čia ji veikia ne kaip detektyvė, o kaip auka ir nusikaltėlė. Tesa išsikviečia policiją į savo šeimos namus. Pareigūnai moterį randa kraupiai sumuštą, o jos vyrą Brajeną nušautą moters tarnybiniu ginklu. Tesa prisipažįsta jį nužudžiusi gynybos metu. Tačiau iš namų yra dingusi jos mažylė dukra Sofi. Policija pirmiausia imasi ieškoti vaiko, tačiau ir Tesos liudijimas kelia jiems begales įtarimų. Tai vienas tų detektyvų, nuo kurių negalėsite atsiplėšti, o įtampa kaustys iki pat pirštų galiukų.

4. Serena Burdick „Bevardės mergaitės“ (leidykla „Balto“, vertėja Jūratė Žeimantienė)

Dar viena tikrais faktais grįsta istorija apie XX a. Niujorką ir jame veikusius pataisos namus nepaklusnioms mergaitėms. Nors pataisos namai skelbėsi gyveną pagal krikščioniškus principus, perauklėjantys net nedrausmingiausias mergaitės, už jų sienų dėjosi kraupūs dalykai. Nežmoniškos bausmės, smurtas, vergiškas darbas ir išnaudojimas – tokia buvo namų gyventojų kasdienybė. Norėdama iš prieglaudos išgelbėti seserį, Efė tyčia į juos patenka, tačiau kuomet supranta, jog padarė klaidą – ją ištaisyti per vėlu. Efė privalo išgyventi ir pati išsigelbėti. Kita namų gyventoja Meiblė įtraukia Efę į savo pavojingą planą ir išlikimo sąlygomis ima megztis tikra draugystė. Jautri, tačiau šokiruojanti knyga patiks visiems, mėgstantiems tikras, sukrečiančias istorijas.

5. Taylor Jenkins Reid „Malibu ant bangos“ (leidykla „Svajonių knygos“, vertėja Gabrielė Šilobritaitė)

Bestselerių autorė Taylor Jenkins Reid pristato dar vieną romaną apie tik iš išorės spindintį turtingų ir garsių žmonių gyvenimą. Mikas Riva – didžiausia Amerikos roko žvaigždė. Jį dievina visi, išskyrus jo keturis pamestus vaikus. Nina, Džėjus, Hadas ir Kitė turėjo augti vieni, užsidirbti ir iš visų bėdų suktis patys. Vyriausios sesers Ninos, paaukojusios savo asmeninį gyvenimą, broliai ir seserys užaugo ir dabar savo laimę kuria patys. Nina tapo garsia banglentininke, modeliu, tačiau laimės tai neatnešė. Ją ką tik paliko vyras, o ir tviskantis gyvenimas Malibu pakrantėje nebedžiugina. Šiandien jos namuose vyksta garsusis, kasmetinis Ninos Rivos vakarėlis, suburiantis garsiausius ir gražiausiu veidus. Tik jam įsibėgėjus ir pasirodžius nelauktiems svečiams, viskas taps nebe taip gražu. Drama ir intrigomis pagardintas romanas gali tapti lengvu, įdomiu, tačiau visiškai nebanaliu jūsų atostogų skaitiniu.

6. Beata Tiškevič „Vyvenimas“ (leidykla „Balto“)

Dar viena autobiografija sąraše. Itin asmeniškoje knygoje televizijos ir radijo laidų vedėja, aktorė, socialinių projektų kūrėja Beata Tiškevič dalinasi skaudžiomis, jautriomis, gniuždančiomis ir vėl atsikelti padėjusiomis patirtimis ir istorijomis, kurios įkvėps ne vieną skaitytoją. Temos, kuriomis kalbėti nepatogu, nemalonu, skauda – Beatai nėra tabu. Knygoje ji pasakoja dar niekur negirdėtas savo gyvenimo istorijas ir dalinasi nudeginusiomis patirtimis. „Vyvenimas“ – knyga, kuri turi atsidurti rankose pasimetusio ar gyvenimu nusivylusio žmogaus, ieškančio už ko užsikabinti, kad ir toliau galėtų plaukti.

7. Aušra Kurienė „Kaip užauginti žmogų“ (leidykla „Alma littera“)

Pasiklysti knygose apie vaikų auklėjimą išties lengva. Vienos skatina elgtis griežčiau, kitos kalba apie prieraišią tėvystę. Patarimų iš šalies jauni tėvai taip pat sulaukia, savo vaiko lyginimas su kitu irgi gali varyti neviltin. 35 metus konsultuojanti psichologė psichoterapeutė Aušra Kurienė pasistengė palengvinti tėvų gyvenimą ir savo didžiulio populiarumo susilaukusioje knygoje apžvelgė pagrindinius kylančius klausimus, sudėjo gausybę patarimų, kaip elgtis dažnai iš vėžių išmušančiose situacijose. Pagrindinė knygos idėja – padėti tėvams užauginti laimingus ir sveikus žmones, o ne lygiuotis į neegzistuojančius tobulus pavyzdžius, kurių siekdami dažnai pamirštame tikruosius tėvystės principus.

8. Sarah Penner „Dingusi vaistininkė“ (leidykla „Svajonių knygos“, vertėjas Edvardas Vaišvila)

Mįslinga knyga apie 1791 metų Londoną ir nuošalioje jo gatvelėje įsikūrusią vaistininkę, tapusią didžiausiu to meto vyrų siaubu. Savo krautuvėlėje Nela rastų vaistų ir nuo pilvo, ir nuo galvos, ir nuo kaulų skausmų, tačiau ne sopuliais besiskundžiantys žmonės yra pagrindiniai jos klientai. Nela – nuodų pardavėja. Ji padeda moterims atsikratyti jas skriaudžiančiais vyrais, meilužiais, tėvais ar broliais. Vienintelė Nelos taisyklė – nuodų nevalia naudoti norint pakenkti moteriai. Kartą į vaistinę atsakymo užsuka neeilinė klientė. Vos dvylikos metų mergaitė. Gabi, protinga, žodžio kišenėje neieškanti Eliza susidraugauja su Nela, o ši draugystė pakeičia abiejų gyvenimus. Ir paslapčių, ir netikėtumų ir net šiek tiek dramos turintis romanas patiks visiems, ieškantiems įdomios istorijos, turinčios tamsesnių šešėlių.

9. Bessel Van Der Kolk „Kūnas mena viską“ (leidykla „Liūtai ne avys“, vertėja Diana Urbonė)

Stresas, traumos, potrauminio streso sindromas – visa tai palieka žymes mūsų kūne. Dažnas nežino, kaip su tuo tvarkytis, kaip grįžti į normalų gyvenimo ritmą. Ši knyga – išsamus vadovas, pasakojantis ir patariantis kaip elgtis, ką daryti ir ko griebtis norint pasveikti nuo kūno, proto ir širdies traumų. Pasitelkdamas tikras savo pacientų istorijas, autorius suprantama kalba rašo apie novatoriškus ir jau pamirštus metodus, kaip tvarkytis su kūnu, kuomet jį iš rikiuotės išveda psichikos problemos.

10. Mary Beth Keane „Šiltinė“ (Leidykla „Baltos lankos“, vertėjas Vytautas Petrukaitis)

Merė – puiki virėja. Apie jos valgius sklinda legendos, tad ir jos darbdaviai neeiliniai. Turtingos ar pasiturinčios šeimos vis samdo Merę ir vis laidoją ką nors iš savo artimųjų. Garsioji virėja tiesiog „sėja“ mirtį, tad visai greitai tuo šleifu ją pasiveja medikai, išveda iš namų ir uždaro atokioje saloje, kur jai nuolatos atlieka tyrimus, ima mėginius ir ieško atsakymo į paprastą klausimą: kaip? Kaip akivaizdžiai ligą platinanti moteris gali pati nesirgti? Išplėšta iš namų, darbų, savo gyvenimo, Merė nebežino ką daryti. Kreipiasi į teismą, samdo advokatą, kovoja už elementarią savo laisvę, tačiau jos kova – lyg su vėjo malūnais. „Šiltinė“ – tikra istorija apie besimptomę siaubingos ligos nešiotoją 1907 metais, kuri patiks mėgstantiems atrasti neįtikėtinus pasakojimus.

Susidomėjote kuria nors knyga? Patikrinkite, gal ji gyvena knygų mainų platformoje BOOKSWAP, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įsidėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas