Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bookswap“ pristato: 7 knygos, virtusios filmais

Geros, įdomios, laikui nepavaldžios istorijos tik knygų puslapiuose neužsibūna. Įvairūs literatūros kūriniai metų metus įkvepia ir kino kūrėjus, sugebančius taikliai, originaliai ir meniškai istorijas perkelti į didžiuosius kino ekranus. Tinklaraštininkė Nora Žaliūkė („Knygų dama“) jums atrinko septynias dėmesio vertas ekranizacijas, kurias galite rasti namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“.
Katinas žiūri televizorių
Įvairūs literatūros kūriniai metų metus įkvepia ir kino kūrėjus, kurie sugeba taikliai, originaliai ir meniškai knygų istorijas perkelti į didžiuosius kino ekranus / 123RF.com nuotr.

Anna Todd, „After. Kai mes pasiklydom“

Prieš kelerius metus jaunutės rašytojos Annos Todd knygų serija „After“ tapo tikra sensacija. Autorės istorija, rašyta savo malonumui internetinėje platformoje „Wattpad“, kone per naktį išgarsėjo ir leidyklos visame pasaulyje įsigijo teises leisti jos kūrinius. Knygų seriją sudaro net penkios knygos, pasakojančios tikrą šiuolaikinę Romeo ir Džuljetos meilės istoriją.

Knygos viršelis/Knyga „After. Kai mes pasiklydom“
Knygos viršelis/Knyga „After. Kai mes pasiklydom“

Tesa – tyli, gerai išauklėta ir griežtai mamos kontroliuojama mergina. Hardinas – atšiaurus, tatuiruotas ir piktas vaikinas. Jis iš pradžių nepatraukia Tesos dėmesio, tačiau vos jiems likus dviese – kažkas įsižiebia. Hardinui Tesa patinka, bet, slėpdamas savo praeities žaizdas, vaikinas jos vengia ir atstumia. Tačiau kai kurių jausmų jis tikrai negali suvaldyti...

Pagal knygą 2019 m. buvo sukurtas to paties pavadinimo filmas, kupinas jausmų, erotikos ir jaudinančios jaunų žmonių meilės.

Fredrikas Backmanas, „Gyveno kartą Uvė“

Ne viena Fredriko Backmano knyga buvo ekranizuota, tačiau nė viena ekranizacija nesusilaukė tokios sėkmės kaip „Gyveno kartą Uvė“.

Istorija, pasakojanti apie vienišo, pikto, labai sarkastiško vyro gyvenimą, kelią į draugystę ir naujai pamiltą gyvenimą, sužavėjo ne tik literatūros, bet ir kino mylėtojus. Jautrus, ironiškas, labai nuoširdus, tačiau itin paprastas F.Backmano tekstas 2015 m. buvo puikiai vaizdu perteiktas švedų režisieriaus Hanneso Holmo.

Knygos viršelis/Knyga „Gyveno kartą Uvė“
Knygos viršelis/Knyga „Gyveno kartą Uvė“

Humoro nestokojantis, tačiau ir ne vieną ašarą priversiantis nubraukti filmas – tikras lobis ieškantiems kažko tikro, gyvenimiško, šilto ir nepamirštamo. O gera naujiena ta, kad knyga bus ekranizuota dar kartą – pagrindinį Uvės vaidmenį atliks garsusis kino aktorius Tomas Hanksas.

Sally Rooney, „Normalūs žmonės“

„Normalūs žmonės“ – knyga, literatūros pasaulyje tapusi fenomenu. Nors nedidelė, plona ir iš pirmo žvilgsnio paprasta, ji sužavėjo milijonus skaitytojų pasaulyje.

Istorija pasakoja apie labai komplikuotus jaunų žmonių santykius, nutylėjimus, skirtumus ir panašumus. Mariana – kilusi iš turtingos šeimos, tyli, uždara, mokykloje laikoma visiška keistuole, nepritapėle. Konelis – neturtingas valytojos sūnus, tačiau gražus, puikus sportininkas, gabus mokinys ir vienas iš populiariųjų. Atrodo, niekas neturėtų jų sieti, tačiau tik su Mariana Konelis jaučiasi savimi, laisvas. Ir tik su Koneliu Marianai gera – su juo ji jaučiasi gyva. Tačiau jie savo draugystę slepia. Mariana – atskirtoji. Nei mokykla, nei pasaulis nesuprastų, ką Konelis su ja veikia.

Filmo kūrėjų nuotr./Filmo „Normalūs žmonės“ ekranizacija
Filmo kūrėjų nuotr./Filmo „Normalūs žmonės“ ekranizacija

Itin gražia literatūrine kalba parašytas romanas buvo ekranizuotas ir susilaukė didelės sėkmės. To paties pavadinimo televizijos seriale pagrindinius vaidmenis atlieka Daisy Edgaras-Jones'as ir Paulas Mescalas.

Frances Hodgson Burnett, „Paslaptingas sodas“

Nors ši, jau klasika tapusi knyga, skirta vaikams, tačiau ir suaugusieji mielai pasineria į stebuklų, nuostabios gamtos, meilės jai bei nuoširdaus gerumo kupinų širdžių pasaulį.

Merė Lenoks – pikta, nieko nemylinti mergaitė. Tapusi našlaite turi keltis ten, kur visai nenori – į seną Anglijos dvarą, kur jai viskas svetima ir nemiela. Nemiela su visais ir ji, tačiau vienintelė vieta suminkština Merės širdį – daugybę metų užrakintas sodas, į kurį prasibrovusi ji atranda ne tik paslaptingą pasaulį, bet ir šiek tiek džiaugsmo bei ramybės.

Filmo kūrėjų nuotr./Knygos „Paslaptingas sodas“ ekranizacija
Filmo kūrėjų nuotr./Knygos „Paslaptingas sodas“ ekranizacija

Nenuostabu, jog ypatinga knyga buvo perkelta ir į kino ekranus. Spalvingų personažų kupinas, jaunesniems žiūrovams subalansuotas, tačiau puikiai ir visai šeimai tinkantis filmas pasirodė 2020 m., o vieną pagrindinių vaidmenų jame atliko „Hario Poterio“ filmų serijos žvaigždė Julie Walters.

Victoras Hugo, „Vargdieniai“

Knyga, kurios pristatinėti tikriausiai nereikia. XIX a. garsiausio Prancūzijos rašytojo Victoro Hugo 1 900 psl. apimties romanas įkvėpė ne vieną menininką ir kūrėją. Pasakodamas pagrindinę, buvusio katorgininko Žano Valžano istoriją apie siekį ištaisyti praeities klaidas ir susirasti meilę, V.Hugo kalba ir apie tuometinę Prancūzijos istoriją, architektūrą, žemiausio sluoksnio gyventojų kasdienybę ir vargus, religiją, įstatymus ir 1823 m. Paryžiaus maištą.

Knygos viršelis/Knyga „Vargdieniai“
Knygos viršelis/Knyga „Vargdieniai“

Pagrindiniai ir daugiau nei keturiasdešimt antraplanių veikėjų buvo perkelti į kino ekranus. 2012 m. pastatytas miuziklas pakerėjo visą pasaulį ir net pelnė „Oskaro“ statulėlę. Įspūdingas ne tik filmas, bet ir visas desantas ryškiausių kino industrijos žvaigždžių. Pagrindinius vaidmenis miuzikle „Vargdieniai“ atliko Hugh Jackmanas, Anne Hathaway, Russellas Crow, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne'as ir daugelis kitų.

W.Bruce'as Cameronas, „Šuns tikslas“

Gyvūnai dažnai tampa pagrindiniais jautrių, už širdies griebiančių ir nepamirštamų knygų pagrindiniais veikėjais. „Šuns tikslas“ – ne išimtis.

Knygos viršelis/Knyga „Šuns tikslas“
Knygos viršelis/Knyga „Šuns tikslas“

Benamis šuo Beilis nugyveno trumpą ir ne itin žavingą gyvenimą. Visi jo sunkumai pasibaigė po tragiškos žūties. Tačiau šuo nustemba nubudęs... kito, auksaspalvio gražuolio šuniuko kūne. Jis vėl ieško savo gyvenimo tikslo ir šį kartą patenka į aštuonmečio Itano namus. Knygoje visą veiksmą matome iš Beilio perspektyvos ir turime galimybę šuns akimis matyti žmonių santykius, jausmus, išgyvenimus, bėdas.

Dar kartą ištikimą šunų draugystę įvertinti leidusi knyga 2017 m. buvo perkelta į didžiuosius kino ekranus.

Haruki Murakami, „Vyrai be moterų“

Pasaulyje nėra literatūros gerbėjo, kuris nebūtų girdėjęs Haruki Murakami vardo. Rašytojas sugebėjo susikurti unikalų, savitą stilių ir užkariauti milijonus gerbėjų širdžių visame pasaulyje. Jo knygos verčiamos į daugybę kalbų, o tiražai – šluojami akimirksniu.

Filmo kūrėjų nuotr./Knygos „Vyrai be moterų“ ekranizacija
Filmo kūrėjų nuotr./Knygos „Vyrai be moterų“ ekranizacija

Nenuostabu, kad kino kūrėjai atkreipė dėmesį į japonų rašytojo kūrinius. Vienas iš jų – „Drive my car“, sukurtas pagal vieną iš knygos „Vyrai be moterų“ apsakymų. Murakamišku stiliumi alsuojanti istorija pasakoja apie Jusukę, vyrą, važinėjantį raudonu automobiliu ir ieškantį atsakymo į ramybės neduodantį klausimą – kodėl žmona jį išdavė. Šis filmas, šių metų „Oskarų“ ceremonijoje pelnė apdovanojimą, kaip geriausias filmas užsienio kalba.

Susidomėjote kuriuo nors filmu? Visus juos galite rasti patogioje namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“. O jei sudomino knyga, patikrinkite, gal ji yra knygų mainų platformoje „Bookswap“, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įdėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas