Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Danas Brownas ir milijoniniai knygų tiražai: kokia „Da Vinčio kodo“ autoriaus sėkmės paslaptis?

Rudenį pasaulio skaitytojus pasiekė penkta amerikiečių rašytojo Dano Browno knyga apie profesorių Robertą Langdoną „Origin“. Knyga greitai tapo bestseleriu – vien Didžiojoje Britanijoje per pirmą prekybos savaitę jos nupirkta apie 100 tūkst. egzempliorių. Skaičiuojama, kad visų D.Browno knygų pardavimai siekia daugiau nei 200 mln. egzempliorių. Kokia skandalingojo „Da Vinčio kodo“ autoriaus sėkmės paslaptis? Atsakymų ieško leidinys „Star Tribune“.
Rašytojas Danas Brownas
Rašytojas Danas Brownas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Origin“ – tai jau penktas D.Browno romanas apie simbolių ir kodų specialistą, profesorių R.Landgdoną. Šiuose romanuose amerikiečių rašytojas remiasi į religiją – savo kuriamomis istorijomis kelia klausimus apie tikėjimo prasmę, jo šaknis. Šios temos susilaukia daug skaitytojų dėmesio. Tai puikiai iliustruoja ir 2003 metais išleista skandalingoji knyga „Da Vinčio kodas“, kuri papiktino ir Vatikaną. Vien šios knygos pasaulyje nupirkta kelios dešimtys milijonų egzempliorių.

Naujoje knygoje D.Brownas lieka ištikimas sau. Tačiau šį kartą autorius žengia toliau nei „Da Vinčio kode“, kuriame istorija sukosi apie Jėzaus Kristaus ir Marijos Magdalietės santuoką.

„Origin“ D.Brownas siūlo nuotykių kelionę, kurioje kartu su simbolių tyrinėtojais aiškinamasi, ar mokslas tikrai įrodė, kad religija ir Dievas iš tiesų tėra prasimanymas. Būtent tokios idėjos įrodymus romano puslapiuose turėtų atskleisti milijardierius Edmondas Kirschas, tačiau jo sensacingo atradimo nelemta pasauliui išgirsti – jis nužudomas dar prieš pristatymą, kuriame turėjo būti atsakyta į klausimą „iš kur mes atsiradome ir koks mūsų tikslas?“. R.Langdonas leidžiasi į dar vieną pavojingą nuotykį, ieškodamas šios paslapties įrodymų ir bėgdamas nuo tų, kurie nenori, kad tiesa paaiškėtų.

„Origin“ vien Didžiojoje Britanijoje per pirmą savaitę buvo nupirkta apie 100 tūkst. egzempliorių. Tuo tarpu JAV knyga išleista 2 mln. tiražu, jos kaina siekia apie 30 JAV dolerių. Į šią knygą D.Brownas sudėjo viską, ką moka geriausio, taip parodydamas, kad ne veltui jo knygos išverstos į 56 užsienio kalbas. Čia apstu kodų, galvosūkių, lobių ieškojimų, slaptų organizacijų, faktų interpretavimo.

„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Danas Brownas
„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Danas Brownas

Viena rašytojo sėkmės sudedamųjų dalių – knygos veiksmo laikas. D.Browno romanuose veiksmas trunka apie 24 valandas. Būtent per šią parą autorius skaitytojų laiko nuolatinėje įtampoje, o trumpas romanų veiksmo laikas leidžia išlaikyti dėmesį ir greitai įtraukti į istoriją. Norėdamas tai puikiai padaryti D.Brownas viską dėsto trumpais skyriais, kuriuos pabaigia intriga.

Tačiau tai nėra viskas – be pramogos skaitytojui, amerikiečių rašytojas savo knygas siekia paversti ir savotiška akademine literatūra. Romanų vietas, kuriose tiriamos įvairių kodų paslaptys, o visą veiksmą kausto įtampą, D.Brownas mėgsta praturtinti pasakojimais apie meną, architektūrą, istoriją, mokslą. Norėdamas lengvai dėstyti tokius faktus, autorius pats daug skaito.

Agnostikas ir paslapčių ieškotojas

Kaip ir anksčiau parašytose knygose, taip ir „Origin“ D.Brownas scenarijuje remiasi į konservatyviąją bažnyčios dalį. Jo knygos ir pagal jas sukurti filmai dažnai vadinami antikatalikiški. Pats rašytojas sako, kad jis yra agnostikas – žmogus, nežinantis, ar Dievas iš tikrųjų egzistuoja. Tačiau pats D.Brownas neigia, kad yra neigiamai nusistatęs prieš bažnyčią.

„Origin“ vien Didžiojoje Britanijoje per pirmą savaitę buvo nupirkta apie 100 tūkst. egzempliorių. Tuo tarpu JAV knyga išleista 2 mln. tiražu, jos kaina siekia apie 30 JAV dolerių.

„Mano motina buvo labai religinga, o aš dainavau bažnyčios chore. Aš tikėjau Biblija, Adomu ir Ieva“, – yra sakęs rašytojas.

Tačiau jo tėvas buvo agnostikas. Tad autorius augo aplinkoje, kurioje vienu metu matė ir daug tikėjimo, ir daug abejonių.

D.Browno tėvas buvo matematikos mokytojas. Tai jis būsimą rašytoją dar vaikystėje sudomino paslaptingais kodais – jis vaikams pramogai sukurdavo lobių ieškojimo žaidimus, kuriuose reikėdavo spręsti kodus ir įvairius galvosūkius.

Pats D.Brownas būdamas devynerių susidomėjo evoliucijos teorija, o kartą religinės bendruomenės nario paklausė nuomonės apie tai. „Geri berniukai neužduoda šio klausimo“, – būsimam rašytojui tuomet atsakė tikintysis.

„Ir tada aš panirau į mokslą, atitolau nuo religijos. Supratau, kad negaliu aprėpti šių dviejų dalykų vienu metu. Pradėjau rašyti knygas ir ieškoti, kur slypi tiesa“, – sako rašytojas.

Kūrė dainas ir pats ieškojo skaitytojų

Rašytojo karjera D.Brownui nesiklostė taip lengvai, kaip gali atrodyti iš šalies. Iš pradžių jis kūrė dainas, o pirma jo parašyta knyga neturėjo nieko bendro su simboliais ir kodais. Tai buvo 1995 metais išleistas humoristinis kūrinys „187 Men to Avoid“. Vėliau įkvėptas amerikiečių rašytojo Sidney Sheldono romanų jis parašė trilerį „Skaitmeninė tvirtovė“ (1998 m.). Tuomet sekė pirmasis serijos apie profesorių R.Langdoną kūrinys „Angelai ir demonai“ (2000 m.). Išleidęs šias knygas D.Brownas dar nebuvo populiarus autorius – skaitytojų jis ieškojo pats, o knygas pardavinėdavo važinėdamas savo automobiliu.

„Tuomet rimtai svarsčiau nustoti rašyti“, – yra sakęs D.Brownas.

Tačiau jis nesustojo, o pakeitė savo agentą, pradėjo dirbti su nauja leidykla, kuri ėmėsi populiarinti vieną garsiausių rašytojo kūrinių „Da Vinčio kodas“ (2003 m.). Knyga susilaukė didelės sėkmės, o 2005 metais žurnalas „Time“ D.Browną įtraukė tarp 100 labiausiai įkvepiančių pasaulio žmonių. Tuo tarpu šį rugsėjį leidinys „Forbes“ paskelbė, kad tarp daugiausia per praėjusius metus uždirbusių rašytojų D.Brownas užėmė ketvirtą vietą – per metus jo pajamos siekė 20 mln. JAV dolerių.

Kadras iš filmo/Tomas Hanksas ir Felicity Jones filme „Inferno“
Kadras iš filmo/Tomas Hanksas ir Felicity Jones filme „Inferno“

Idėjų netrūksta

Nors apie profesorių R.Langdoną išleista ne viena knyga, D.Brownas sako, kad dar turi idėjų trileriams apie pasaulio skaitytojų jau pamėgtą literatūrinį personažą. Šį veikėją autorius apibūdina kaip tą, kuriuo jis pats norėtų tapti.

Pasak D.Browno, R.Langdonas, kurį kino filmuose įkūnijo aktorius Tomas Hanksas, yra drąsesnis ir protingesnis nei jo kūrėjas, tačiau juodu sieja vienas dalykas. Tai klaustrofobija.

Kalbėdamas apie ateitį amerikiečių rašytojas sako, kad gerbėjai gali tikėtis ir naujo literatūrinio herojaus.

„Turiu idėją parašyti romaną apie 1960 metais buvusius rasinius nesutarimus“, – ateities planus atskleidžia D.Brownas.

Greičiausiai šiame trileryje taip pat nebūtų apsieita be sąmokslo teorijų ir panašių dalykų, kuriais garsėja rašytojo knygos. Bet tai tik ateities planai – šiuo metu D.Brownas rūpinasi naujausio romano „Origin“ pristatymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas