Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglės Gudonytės romanas – po skaniu viršeliu slypinti gyvenimiška tiesa

Neseniai pasirodęs rašytojos Eglės Gudonytės romanas „Atversta ir apversta“ pirmiausia vilioja skaitytojų akį ryškiu, skaniu knygos viršeliu (dailininkė Deimantė Rybakovienė). Tuomet, kai atkreipiamas dėmesys, autorė ima pasakoti dviejų moterų gyvenimo istorijas, kurios iš pradžių gali pasirodyti kurioziškos it Bridžitos Džouns dienoraštyje, tačiau nebūtinai yra tokios saldžios, kaip spurgos…
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Eglė Gudonytė romaną „Atversta ir apversta“ lapkričio 29 dieną pristatys Vilniuje, gruodžio 7 dieną – Klaipėdoje.

Eglė Gudonytė, išleidusi romaną apie trijų kartų moteris „Karta nuo Sibiro“ (Mintis, 2013), naujame romane „Atversta ir apversta“ vaizduoja jaunų šiuolaikinių moterų problemas. Autorė apžvelgia pagrindines moters gyvenimo stoteles, pasitelkusi dvi pagrindines veikėjas. Abi jos vienodai svarbios, viena ieško „svajonių vaiko“, kita – savo „antrosios puselės“. Rūtai vietoj dukrelės, turėjusios būti vaiku-žaisliuku, likimas dovanoja vaiką su negalia ir atima vyrą, o Azalijai neduota nei to, nei ano. Užuovėją nuo vienatvės moterys randa savitame požiūryje į gyvenimą, kūryboje, tradicinėse vertybėse.

Rašytojos Eglės Gudonytės teigimu, svarbiausia yra tai, ką skaitytojas perskaitys tarp skirsnelių – ar užčiuops tą siūlą, surišantį šiandien ir anuomet, juokinga ir graudu, seksą ir meilę, ilgesį ir vėjavaikiškumą, paukščius ir moteris, akimirkas ir būtį, gyvenimą ir mirtį.

Rašytojos Eglės Gudonytės teigimu, svarbiausia yra tai, ką skaitytojas perskaitys tarp skirsnelių – ar užčiuops tą siūlą, surišantį šiandien ir anuomet, juokinga ir graudu, seksą ir meilę, ilgesį ir vėjavaikiškumą, paukščius ir moteris, akimirkas ir būtį, gyvenimą ir mirtį. Pasak autorės, tai, kas yra kūniškumas, daiktiškumas, komiškai primityvūs meilės nuotykiai – su visa pagarba dualizmui, ji talpina į žemesniąją būties dalį, tikėdama, kad siela be kūno yra laimingesnė, nors kartais gali su pastaruoju susidraugauti, ir tai daugiausia, ką įmanu pasiekti (tikriausiai tik vaikystėje ir savo laiko rudenėjime). Jaunam kūniškumas ir daiktiškumas teikia daug džiaugsmo, matyt, tokia materijos prasmė – sako E. Gudonytė.

Autorė sudomina skaitytoją, šmaikščiai pasakodama lengvą istoriją, o per ją imasi gvildenti rimtą psichologinę socialinę problemą. Net už komiškai primityvių meilės nuotykių slypi šiuolaikinės Lietuvos demografinės, ekonominės bėdos. Romanas priverčia susimąstyti apie egzistencinius dalykus, įsipareigojimus kitai žmogiškai būtybei, apie atjautą ir pagalbą ištverti buvimo sunkybę. Autorė įtraukia ir poetiškų ekskursų apie bėgantį laiką ir mirtį, ir buitiškų, fiziologinių charakteristikų, suriša juoką ir graudulį, seksą ir meilę, akimirkas ir būtį, nuo džounsiško juoko peršoka prie kafkiško liūdesio. Patraukia pasakojimo audinys ir subtilus kalbos jausmas, džiazavimas su žodžiu.

Eglė Gudonytė apie šiuolaikinių provincijos moterų problemas pasakoja jautriai ir stilingai, šiuolaikinę prozą praturtina asociatyvia, humoro nestokojančia menine kalba.

Eglė Gudonytė gimė 1970 m. Radviliškyje. Baigusi Klaipėdos universitetą, įgijo lietuvių filologijos ir režisūros specialybę, dirbo Klaipėdos miesto savivaldybėje. Nuo 2017 m. gyvena Vilniuje. 2013 m. „Minties“ leidykla išleido jos dokumentinį romaną „Karta nuo Sibiro“. Naujasis romanas „Atversta ir apversta“ – drąsus šuolis į beletristiką, šiuolaikinių moterų problemas.

Rašytoja Eglė Gudonytė romaną „Atversta ir apversta“ lapkričio 29 d. 18.30 val. pristatys Vilniuje, kokteilių namuose „Salionas“ (K. Sirvydo g. 6) drauge su redaktore, literatūrologe Janina Riškute ir Rugile Vilkeliškyte. Gruodžio 7 d. 17 val. knygos pristatymas vyks Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (H. Manto 25), drauge su autore pristatyme dalyvaus Marijus Šidlauskas ir Vilija Šeputienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant