Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Enders knyga „Žarnyno žavumynai“ atsinaujino

Prieš ketverius metus skaitytojus nustebino jauna Frankfurto mikrobiologė Giulia Enders, tarptautiniame bestseleryje „Žarnyno žavumynai“ drąsiai, išmaniai ir linksmai prabilusi apie dalykus, kuriuos išgirdę dažnai nuraustame. Tai pilvo reikalai: virškinimas, žarnos, tuštinimasis, kakučiai... Pasitelkusi naujausius mokslo tyrimus ji detaliai – su visomis pikantiškomis smulkmenomis – paaiškino, kaip veikia net du trečdalius mūsų imuninės sistemos sudarantis virškinamasis traktas, turintis nuosavą nervų sistemą ir energiją imantis iš bandelių bei tofu dešros.
G.Enders knyga „Žarnyno žavumynai“
G.Enders knyga „Žarnyno žavumynai“ / Leidyklos nuotr.

Tačiau mokslas nestovi vietoje. Per pastaruosius metus atlikta apie dvidešimt solidžių tyrimų, siekusių išsiaiškinti, kaip žarnyno bakterijos veikia žmonių nuotaiką, kokią įtaką daro stresui ir depresijai. Atsirado nauja sąvoka „psichobiotikai“, kuria apibūdinami žmonių psichiką veikiantys mikrobai.

Išanalizavusi tyrimų rezultatus autorė papildė knygą trimis naujais skyreliais ir keliomis iliustracijomis. Naujame leidime taip pat atsirado skyrius, pasakojantis apie daržovių fermentavimą, kitaip tariant, jų rauginimą namų sąlygomis.

Senojo leidimo skaitytojai neturėtų jaustis apvilti ar praleidę ką nors labai svarbaus. „Superbakterija“, kurią kasdien gertų visi, norintys išvengti streso, dar nėra atrasta ir vargu, ar tai kada nors įvyks. „Jei ateityje atrasime itin efektyvių mikrobų, kurie mums padės, – puiku. Tačiau, kol mokslininkai vis dar braido rūke, turėtume ir toliau vertinti tai, ką jau turime: gerus mikrobus, esančius mumyse ir aplink mus, bei senas žinias, kaip suteikti jiems daugiau galios“, – sako autorė.

G.Enders (gim. 1990) − mokslininkė ir rašytoja, kurios žaisminga ir tiesi knyga apie žmogaus virškinamąjį traktą graibstoma ir skaitoma visame pasaulyje. Vokietijoje jos tiražai viršijo 2 mln. egzempliorių, knyga išleista 40-yje pasaulio šalių. Paprastai ir suprantamai parašyti „Žarnyno žavumynai“ aktualūs visiems ir itin naudingi turintiems mitybos bei virškinimo sutrikimų.

Knygą teigiamai įvertino ir Lietuvos medicinos specialistai. „Autorė turi dovaną sklandžiai pasakoti. Čia daug praktinių patarimų, kurių gydytojai dažnai neturi laiko pasakyti trumpo vizito metu. Tačiau tai nėra savigydos žinynas“, − pastebėjo gastroenterologas Limas Kupčinskas. „Tai mokslinė knyga, kurią galima skaityti net ir pavargus po darbo – kaip romaną apie savo kūną. Jaunatviška, smagi ir lengva“, − pridūrė sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas