Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Galios dėsniai šiandieniniame pasaulyje – ko skaitytojus moko naujai atgimęs „niekšų vadovėlis“

Po 25 metų nuo pirmojo pasirodymo, skaitytojai vėl galės versti knygos, pakursčiusios daugybę prieštaringų nuomonių visame pasaulyje, puslapius.
Robert Greene knyga
Robert Greene knyga
Temos: 2 Knygos Literatūra

Vienų laikoma viena naudingiausių knygų, padėsiančių savo gyvenime kažko pasiekti, kitų traktuojama kaip amoralus ir begėdiškas leidinys – amerikiečių autoriaus Robert Greene knygos „Jėga. 48 galios dėsniai“ sutrumpinta versija pasirodo Lietuvos skaitytojams.

Šiuolaikinės manipuliacijos vadovas

Pirmą kartą išleista 1998 m. rašytojo Robert Greene knyga prikeliama antram gyvenimui, su tikslu atskleisti šiandienos skaitytojams visą tiesą apie šiuolaikinius manipuliacijos žaidimus. Nedora, gudri, negailestinga ir pamokanti, ši knyga tris tūkstančius metų galios istorijos išskaido į keturiasdešimt aštuonis detaliai paaiškintus dėsnius. Joje apžvelgiami didžių mąstytojų, tokių kaip Italijos politinio veikėjo Niccolò Machiavelli, karo stratego ir filosofo Sun Tzu, prūsų generolo Carlo von Clausewitzo ir kitų istorinių veikėjų mintys ir požiūris į gyvenimą.

Vien JAV parduota daugiau nei 1,2 mln. šios knygos egzempliorių, o britiškame internetinės prekybos milžino „Amazon“ puslapyje – net 66 tūkstančiai knygos atsiliepimų. Knygos fanų gretose – tokie žinomi vardai kaip Jay-Z, Michaelas Jacksonas, Will Smith, „50 Cent“ ir Kanye Westas. E. knygynas patogupirkti.lt – vienintelis knygynas Lietuvoje, šiuo metu platinantis šį galios dėsnių vadovą lietuvių kalba.

Knygoje „Jėga. 48 galios dėsniai“ R. Greene po padidinamuoju stiklu pakiša galios sąvoką žmogaus gyvenime. Anot jo, „jaustis apgailėtinu – beviltiška patirtis. Jei būtų suteikta galimybė rinktis, daugelis juk pasirinktų turėti didesnę, nei mažesnę galią, o tokių žmonių, kurie nenori galios – tiesiog nėra“.

Rašytojas savo knygoje atskleidžia, kad norint turėti įtakos ir galios, reikia mokėti būti apsukriu, gudriu ir demokratišku žmogumi. R. Greeno teigimu, tas, kuris sugeba susidoroti su galios idėja, sugebės tapti ir puikiu draugu, partneriu ir tiesiog – geresniu žmogumi. Savo galių įvaldymas pritrauks aplinkinius, jie gerai jausis, būdami šalia.

Knygoje pateikiami pavyzdžiai iliustruoti karalienės Elžbietos I, buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henrio Kissengerio, amerikiečių pramogų pasaulio veido ir cirko įkūrėjo P. T. Barnumo bei kitų garsių veikėjų, kurie susidūrė su galios našta arba buvo jos aukomis, taktika. Šie dėsniai sužavės bet kurį skaitytoją, norintį įgyti, stebintį arba norintį apsiginti nuo galios įtakos.

Amoralus socialinis žaidimas

Interviu su britų dienraščiu „The Guardian“, R. Green yra minėjęs, jog, daugeliui gali pasirodyti, kad savo knyga jis siekia pamokyti, esą manipuliavimas ir politiškumas yra vieninteliai būdai pasiekti galios. Visgi, pasak jo, tiesa slypi kiek giliau. Svarbiausia – būti tokiam geram tame, ką darai, kad niekas nedrįstu ginčytis dėl tavo pasiektų rezultatų.

Knyga „Jėga. 48 galios dėsniai“ sudaryta kaip išsamus taisyklių sąrašas, kuriame detaliai įsigilinamą į kiekvieną galios įgijimo aspektą ir pateikiami žingsniai, kurių reikėtų imtis, pereinant nuo vieno dėsnio prie kito.

R. Greeno galios dėsnių sąrašą sudaro tokie žingsniai, kurie skaitytojui iš pradžių gali pasirodyti nepriimtini: „priverskite kitus žmones sekti jus, o jei reikia – naudokite masalą“, „tegu kiti atlieka darbą už jus, o jūs prisiimkite visus nuopelnus“, „paverskite žmones priklausomais nuo jūsų“, „apsimeskite draugu, dirbkite šnipu“, „atraskite kiekvieno žmogaus Achilo kulną“ ir t.t. Vis už šių kontraversiškų dėsnių slypi per daugelį amžių patikrinta galios išmintis.

Pats R. Greene galią vadina amoralia. „Tai socialinis žaidimas ir norint suprasti šio žaidimo taisykles, reikia mokytis perprasti žmones“, – teigia autorius.

Amerikiečių rašytojas naujai išleistame veikale taip pat moko, kaip pasinaudoti savo priešais, kodėl žūtbūt svarbu išsaugoti gerą reputaciją, kaip pasitelkus sąžiningumą ir nuoširdumą, nuginkluoti savo oponentus.

Prieštaringi vertinimai

Vis dėlto, galios dėsnių vedlys sulaukia ne tik liaupsių – R. Greeno aprašyti dėsniai daugelio kritikų yra laikomi neetiškais ir gadinančiais visuomenę. Daugelis jo knygos dėsnių pagrįsti istoriniais ir šių laikų asmenybių pavyzdžiais, kurie atkeliavo į valdžią pasitelkę apgaulę, manipuliacijas ir išnaudodami kitus. Aprašytuose galios dėsniuose autorius gana atvirai skatina pirmenybę teikti asmeninei naudai, o ne visuotiniam gėriui, knygoje pagrindinis dėmesys yra skiriamas egoistiniams tikslams, ignoruojant aplinkinių poreikius ir gerovę.

Pavyzdžiui, knygos 15 įstatyme teigiama: „Sutriuškinkite savo priešus“. Nors tai gali būti naudingas patarimas konkurencingo verslo aplinkoje, tačiau realiame gyvenime tai gali būti vertinama kaip negailestingą ir destruktyvų požiūrį į konfliktų sprendimą skatinantis patarimas. Kritikų teigimu, toks R. Greene skleidžiamas galios suvokimas veda link susiskaldžiusios visuomenės, kuriai trūksta empatijos ir užuojautos.

Knyga „Jėga. 48 galios dėsniai“ taip pat kritikuojama ir dėl abejotinos moralės, kurią skleidžia skaitytojams. Pavyzdžiui, trečiajame galios dėsnyje teigiama: „Neatskleisk savo ketinimų“. Šiame patarime galima įžvelgti skatinimą visuomenei nusigręžti nuo skaidraus ir sąžiningo elgesio bei gyvenime dažniau pasitelkti apgaulę.

Visgi, R. Greene į besipiktinančiųjų apkalbas atsako, jog jis nėra „piktavalis ar blogio įsikūnijimas“. Jis – „paprasčiausias realistas“.

Atskleidė uždangą į tikrą pasaulį

Savo knygoje amerikiečių autorius bando paneigti tiesą, jog žmogaus galios klausimas priklauso nuo jo tėvų, aukšto išsilavinimo ir turtų. Pats R. Greene užaugo vidurinės klasės šeimoje, jo tėvas prekiavo valymo priemonėmis, o motina buvo namų šeimininkė. Prieš tapdamas žinomu autoriumi, jis prakaitą liejo įvairiausiuose darbuose, bandydamas atrasti savo tikrąjį balsą – nuo statybininko iki žurnalisto, nuo scenaristo Holivude iki, galiausiai, visame pasaulyje skaitomo bestselerių autoriaus.

„Net jeigu daugelis mano knygą laiko „niekšų vadovėliu“, ja siekiau atskleisti nešvarias vadovų gudrybes, su kuriomis susidūriau dirbdamas scenaristu Holivude. Jaučiausi kaip vaikas, atskleidžiantis uždangą ir leidžiantis žmonėms pamatyti Ozo burtininką“, – taip apie knygos atsiradimą 1998 m. pasakojo R. Greene.

Kitas veiksnys, paskatinęs amerikietį parašyti kaipmat įtakingiausių literatūros leidinių sąrašuose atsidūrusią knygą – noras išleisti kitokią pagalbinę priemonę, kaip skaitytojai galėtų siekti savo tikslų.

„Manau šia knyga aprašiau tokią tikrovę, kurios nebandė aprašyti jokia kita knyga. Į ekstremumus nukrypau dėl literatūrinių tikslų – visos savipagalbos knygos buvo tokios niūrios ir vimdančios, tai mane paprasčiausiai supykdė“ – teigė R. Greene interviu su „The Guardian“.

Kitos sėkmingos lietuviškai išleistos autoriaus knygos – „33 karo strategijos“, „Gundymo menas“, „Meistriškumas“.

Ar prieš 25 metus knygos „Jėga. 48 galios dėsniai“ aprašytos galios taisyklės pritaikomos ir aktualios šiandieniniame pasaulyje – tegu nusprendžia skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas