Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gamtos mylėtojams: TOP 9 knygos apie gamtą

Į Lietuvą atkeliavus gražiausiam metų laikui, visą laisvalaikį taip ir norisi leisti gamtoje, mėgaujantis saulės spinduliais, grynu oru ir akis glostančia žaluma.
9 TOP knygos apie gamtą
9 TOP knygos apie gamtą
Temos: 2 Knygos Literatūra

Gamta padeda atsikvėpti nuo dienos rūpesčių, atitrūkti nuo rutinos ir žmonių veiklos, ten vyrauja savos laukinės taisyklės. Norintiems šią vasarą dar giliau pasinerti į gamtą – interneto knygynas patogupirkti.lt rekomenduoja populiariausias knygas apie gamtą suaugusiems ir vaikams. Jose sužinosite, apie kokius organizmus gamtoje net nesusimąstome, kaip gamta gali išgydyti rimčiausius negalavimus, kas iš tiesų vyksta grybų pasaulyje, kaip tarpusavyje bendrauja medžiai ir daugybę kitų įdomybių.

Nuoroda
Miško terapija. Gydanti gamtos galia. Praktinis miško maudynių vadovas,
Amos Clifford
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Miško terapija. Gydanti gamtos galia“

Mėgstantiems leisti laiką miške arba norintiems išmokti jį pamilti patiks vieno įtakingiausių pasaulyje miško terapijos ekspertų Amos Clifford knyga apie santykio su mišku sukūrimą – „Miško terapija. Gydanti gamtos galia“. Tai fizinę bei emocinę sveikatą ir kūno bei proto ramybę sugrąžinantis kūrinys šiuolaikiniam skubančiam, nuo technologijų priklausomam, nuolatinio nuovargio kamuojamam žmogui.

Lietuvoje vis dažniau galima išgirsti apie miško maudynes arba miško terapiją – ritualą žmogui, svajojančiam atkurti ryšį su gamta. Knygoje A. Clifford pateikia daugiau nei 50 savo ir kolegų miško maudynių gidų sukurtų ir išbandytų kvietimų – laisvos formos pratimų miške, kurie padeda pasinerti į dabarties akimirką, stabtelti ir atsipalaiduoti. Po tokio pasimatymo su mišku žmogus jaučiasi nurimęs, pastabesnis detalėms, kūrybiškesnis ir smalsesnis.

Nuoroda
Raizgus gyvenimas. Kaip grybai kuria mūsų pasaulį, keičia mąstymą ir formuoja ateitį,
Merlin Sheldrake
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Raizgus gyvenimas“

Rudenį grybautojai užgula Lietuvos miškus, ieškodami gardžių laimikių, ir, nors lietuviai apie grybus išmano išties nemažai, biologas Merlin Sheldrake kviečia skaitytojus į dar gilesnę ir šokiruojančią pažintį su grybų pasauliu. Knygoje „Raizgus gyvenimas“ autorius atskleidžia visą tiesą apie grybus – juk tai didžiausi gyvi organizmai planetoje, medžiagų apykaitos meistrai, dirvų kūrėjai ir daugelių gamtoje vykstančių procesų pagrindiniai veikėjai.

Knygoje skaitytojai sužinos, kaip veikia mielės, haliucinogeniniai ir parazitiniai grybai ir kas iš tiesų vyksta tarp jų nusidriekusiame „grybų internete“. Pasak M. Sheldrake, grybai padeda geriau suprasti mūsų planetą ir netgi tai, kaip mes mąstome, jaučiamės ir elgiamės.

Nuoroda
Ką pasakytų gyvūnai, jei užduotume jiems teisingus klausimus?,
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Ką pasakytų gyvūnai, jei užduotume jiems teisingus klausimus?“

To klausia belgų filosofė ir mokslininkė Vinciane Despret, versdama skaitytojus persvarstyti savo santykį su gyvūnais. Peržengdama tradicines etologijos ir filosofijos ribas, autorė kviečia tyrinėti ir keliauti po dažnai neteisingai suprantamą gyvūnų pasaulį.

Knygoje „Ką pasakytų gyvūnai, jei užduotume jiems teisingus klausimus?“ V. Despret užduoda klausimus, kurie meta iššūkį nusistovėjusioms nuomonėms apie tai, ką veikia, ko nori ir net ką „galvoja“ gyvūnai. Per juos pasakojamos smagios ar stebinančios situacijos, nutikusios gyvūnams ir su jais dirbantiems mokslininkams, o taip pat gyvulininkams, zoologijos sodų prižiūrėtojams bei dresuotojams. Leidinys patiks gyvūnais besidomintiems ir norintiems juos geriau pažinti skaitytojams, mat paskatins atidžiau klausytis, empatiškiau stebėti ir gerbti įdomų gyvūnų pasaulį.

Nuoroda
Paslaptingas medžių gyvenimas (minkšti viršeliai),
Peter Wohlleben
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Paslaptingas medžių gyvenimas“

Visiems gerai žinoma, jog žmonės – socialios ir bendraujančios būtybės. Visgi, vokiečių girininkas Peter Wohlleben nustebina teigdamas, jog ne mažiau tarpusavyje bendrauja...ir medžiai. Knygoje „Paslaptingas medžių gyvenimas“ jis kviečia pažvelgti į girią kaip į atskirą, sudėtingą socialinę sistemą, kurioje auga ne medžiai, o savarankiškos būtybės, besijungiančios susiraizgiusių šakų ir šaknų tinklu. Čia medžiai-tėvai rūpinasi savo atžalomis ir padeda jiems augti, kaimynai rūpinasi ligotais ar pasenusiais, susirgusieji apie kenkėjų grėsmę netrunka pranešti greta augantiesiems.

Trilerį primenančioje knygoje autorius medžius „sužmogina“ – atskleidžia, kaip jie jaučia, suvokia ir atsimena. Jie visi su charakteriu, gali būti užsispyrę arba palaidūnai. Be „tėvų“ globos likusiems medžiams taip pat sunku augti kaip ir našlaičiams vaikams, o sulaukę globėjų pagalbos jie suveši ir džiugina akį.

Ši knyga bus įdomi, jeigu nuo vaikystės traukė miškas, jeigu jaučiate meilę gamtai, jeigu miške matote ne tik kamienus, o taip pat ir visiems mėgstantiems mokslo populiarinimo literatūrą, besidomintiems klimato kaitos problemomis, ir tiems, kurie patys mėgsta stovyklauti, rengia iškylas ir daug laiko praleidžia gamtoje. P. Wohlleben kviečia dar kartą apsidairyti miške ir pamatyti gausybę sunkiai suvokiamų stebuklų.

Nuoroda
Metai. Gamtos fotografo dienoraštis,
Marius Čepulis
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“

Kaip gamtą regi fotografo akis? Pasak Lietuvoje garsaus gamtos fotografo Mariaus Čepulio, norint išvysti tikrą, žadą atimantį gamtos grožį, nepraleisti gyvūnų tuoktuvių, ginčių, ritualų ir spektaklių, reikia keltis labai anksti, nepaisant koks metų laikas bebūtų.

Savo knygoje „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“ fotografas dalijasi per pastaruosius septynerius metus Lietuvoje padarytų gyvūnų bei gamtos reiškinių nuotraukomis ir pasakoja, kokius įspūdingus atradimus pateikia gamta kiekvieną metų mėnesį. Leidinys kupinas įspūdingų gamtoje užfiksuotų akimirkų bei papildytas informatyviais ir šmaikščiais autoriaus pasakojimais apie netikėtumų kupinus gamtos fotografo darbo užkulisius.

Nuoroda
Gamtos terapija,
Giedrė Žalytė
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Gamtos terapija“

Kaip medžiai, vandenys ir paukščiai padeda žmogui gyti – į gydomąją gamtos galią gilinasi psichologė-psichoterapeutė Giedrė Žalytė knygoje „Gamtos terapija“.

Pasak autorės, gamtoje žmogus gali atpažinti ir patyrinėti savo viduje arba santykiuose su kitais žmonėmis vykstančius procesus, suprasti jų kilmę. Į šią knygą sudėti tekstai skatina skaitytoją palikti telefoną namuose ir išeiti pasivaikščioti po mišką bent valandai, kurios metu įsiklausytų į paukščių giesmes, užuostų kvapus, pajustų lapų šnaresį.

G. Žalytės knyga – tai tarsi gydančių gamtos atspindėjimų rinkinys, suformuotas vedant gamtos terapijos užsiėmimus, skaitant paskaitas, taikant psichoterapiją, stebint gamtą bei tyrinėjant tautosaką, į kurią protėviai sudėjo daug gamtiškos išminties. Žmonės, stebėdami ir tyrinėdami gamtoje vykstančius procesus įgauna priminimą, jog kiekviename iš mūsų slypi galinga gamtos jėga, kuri, jei tik leidžiame, visuomet palaiko, skatina augti ir gyti.

Nuoroda
Gyvas vabzdžių pasaulis,
Selemonas Paltanavičius
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Gyvas vabzdžių pasaulis“

Jaunųjų gamtos mylėtojų dėmesiui – kvietimas panirti į neįtikėtinai platų ir spalvingą vabzdžių gyvenimą garsaus lietuvių gamtininko Selemono Paltanavičiaus knygoje „Gyvas vabzdžių pasaulis“.

Vabzdžiai sudaro nuo 75 iki 80 proc. visos gyvūnijos įvairovės ir kasmet atsiranda vis naujų rūšių – kad ir kur pasisuksi, jie visur – maži ir dideli, tylūs, zvimbiantys, kartais net įkyrūs. Visai šeimai skirtoje knygoje gamtininkas supažindina skaitytojus su pagrindinėmis vabzdžių rūšimis, jų biologija ir įdomybėmis, skatina atsakingai elgtis su gamta, ją tausoti ir pateikia patarimų, kaip pasirūpinti dėl žmogaus veiklos nykstančiomis vabzdžių rūšims.

Selemonas Paltanavičius rašo nuostabias knygas vaikams ir visai šeimai.

Nuoroda
Lietuvos gamtos rekordininkai,
Saulė Paltanavičiūtė
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Lietuvos gamtos rekordininkai“

Meksikoje gyvenanti ir tėvo S. Paltanavičiaus pėdomis sekanti biologė ir aplinkosaugininkė Saulė Paltanavičiūtė, kaip ir tėtis taip pat rašo knygas apie gamtą. Jos naujausias kūrinys „Lietuvos gamtos rekordininkai“ kviečia vaikus nuo 6 metų ir visą šeimą susipažinti su pačiais šauniausiais Lietuvoje gyvenančiais žinduoliais, varliagyviais, žuvimis, vabzdžiais, augalais ir grybais.

Skaitytojai sužinos ne tik, kas Lietuvos gamtoje didžiausi, gudriausi, gražiausiai muzikuoja, bet ir kas daugiausiai tinginiauja, elgiasi keisčiausiai ir ko verčiau pasisaugoti. Knyga gausiai iliustruota gamtos nuotraukomis, tad žingeidūs skaitytojai galės dar geriau susipažinti su gyvąja Lietuvos gamta.

Nuoroda
Visai neblogi gyvūnai,
Sophie Corrigan
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Visai neblogi gyvūnai“

Kokie mitai persekioja ryklius, hienas, šikšnosparnius ir gyvates? Šiurpūs, grėsmingi, šlykštūs ir pavojingi – žmonės yra susikūrę daugybę klaidingų įsitikinimų apie įvairius pasaulio gyvūnus, tačiau jie nori šią klaidą ištaisyti: „Mes ne visai blogi gyvūnai! Mūsų tik niekas nesupranta!“

Sophie Corrigan knyga „Visai neblogi gyvūnai“, skirta vaikams nuo 4 metų, išsklaidys visus mitus apie laukinėje gamtoje gyvenančius gyvūnus, o galbūt net padės įveikti kai kurias baimes. Linksma knyga parašyta komiksų stiliumi, kur patys gyvūnai šmaikščiai pristato save ir griauna apie juos susidariusius stereotipus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito