Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

George'o Orwello „Gyvulių ūkis“: kaip leidėjų atmestas kūrinys tapo literatūros klasika

Vienas garsiausių Anglijos rašytojų Ericas Arthuras Blairas, kuris kūrė George'o Orwello slapyvardžiu, dabar žinomas kiekvienam knygų skaitytojui. Tačiau jo kūrybos kelias nebuvo rožėmis klotas. Vienas geriausiai vertinamų G.Orwello kūrinių „Gyvulių ūkis“ iš pradžių buvo atmestas leidyklos, tačiau vėliau tapo literatūros klasika.
George'as Orwellas
George'as Orwellas / „Scanpix“/AP nuotr.

Satyriškas kūrinys „Gyvulių ūkis“ yra gerai žinomas dėl savo garsios frazės: „Visi gyvuliai yra lygūs, bet kai kurie lygesni už kitus.“ Knygoje pašiepiamos socializmo ir komunizmo idėjos. Tai alegorija į tuo metu vykdytą Sovietų Sąjungos politiką.

Literatūros klasika tapęs G.Orwello kūrinys buvo baigtas rašyti 1944 metų vasarį ir iš pradžių buvo atmestas leidyklų. Pirmas tai padarė tuomet „Faber & Faber Ltd“ leidyklai vadovavęs poetas Thomasas Stearnsas Eliotas.

Britai pasauliui atvėrė savo fondus: internete paskelbta keli šimtai originalių ir su Didžiosios Britanijos literatūra susijusių dokumentų ir knygų ištraukų. Tarp jų galima rasti ir T.S.Elioto „Gyvulių ūkio“ vertinimą.

„Neįtikinantis“, – taip jis 1944 metų liepos 13 dieną įvertino G.Orwello kūrinį.

Ir nors T.S.Eliotas atsisakė išleisti šią satyrą, tačiau pažymėjo, kad kūrinys išties parašytas meistriškai, tačiau turi trūkumų.

„Kita vertus, mes nesame įsitikinę, kad tai yra teisingas žingsnis tokiu būdu kritikuoti dabartinę politinę situaciją“, – konstatavo T.S.Eliotas.

Wikimedia.org nuotr./Pirmas „Gyvulių ūkio“ leidimas
Wikimedia.org nuotr./Pirmas „Gyvulių ūkio“ leidimas

Jis buvo pirmasis leidėjas, atmetęs „Gyvulių ūkį“. Kūrinį atsisakė išleisti keturios leidyklos. Visgi knyga skaitytojus pasiekė 1945 metų rugpjūtį, ją išleido „Secker & Warburg“ leidykla.

Satyriškas kūrinys „Gyvulių ūkis“ yra gerai žinomas dėl savo garsios frazės: „Visi gyvuliai yra lygus, bet kai kurie lygesni už kitus.“

Nors knyga buvo parašyta pasakos forma, skaitytojai greitai suprato, kad tai yra stalinizmą ir Sovietų Sąjungą kritikuojantis kūrinys.

Tai viena didžiųjų politinių alegorijų, o ji pasakoja istoriją apie socialinę revoliuciją – kaip vieno Anglijos ūkininko gyvuliai susimokę sukyla prieš šeimininką, išveja jį ir pradeda ūkyje kurti savarankišką gyvenimą, tačiau viskas virsta diktatūra ir išdavyste.

„Gyvulių ūkio“ neįtikimas leidėjams buvo susijęs ir su politika. Tuo metu Sovietų Sąjunga buvo didelė karinė galia, tuo labiau – Didžiosios Britanijos sąjungininkė kovoje su nacių valdoma Vokietija. Leidėjai manė, kad kūrinys yra per daug kontroversiškas.

Tačiau vos išleista knyga tapo itin mėgstama ir vadinama literatūros klasika, knygoje persipina demokratijos, jėgos ir klasių kritika.

Ši knyga yra populiari iki šių dienų.

„Gyvulių ūkis“ yra laikoma viena reikšmingiausių XX amžiaus knygų. Žurnalas „Time“ ją yra įtraukęs tarp 100 geriausių kūrinių, išleistų anglų kalba, o 1996 metais ji įvertinta Hugo premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas