Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Jūrų muziejaus knygą sugulė istorijos apie viso pasaulio kriaukles

Pirmoji Lietuvoje knyga apie viso pasaulio jūrų kriaukles tinka vasaros užduotam tonui. Juolab šiųmetinės. Kai kelionių horizontai susiaurėja, galima keliauti knygos puslapiais, veriančiais akį įspūdingais kriauklių atvaizdais ir sekančiais kriauklių istorijas. Ir gamtines, ir kultūrines, – praneša Lietuvos jūrų muziejus.
Lietuvos jūrų muziejaus kriauklių ekspozicija
Lietuvos jūrų muziejaus kriauklių ekspozicija / E.Lasio nuotr.

Tokia ta biologijos mokslų daktaro Algirdo Stankevičiaus parašyta ir Lietuvos jūrų muziejaus išleista knyga-katalogas „Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Kriauklės“, kurios pristatymas rengiamas birželio 11 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje. Jeigu orai leis, pristatymas vyks vidiniame kiemelyje, jeigu griaudės perkūnija, renginys persikels į vidų. Renginyje pasirodys ir šokio teatras „Judesio erdvė“. Knygą pristatys autorius dr. Algirdas Stankevičius, muziejaus direktorė Olga Žalienė ir muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Šiandien Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniuose saugoma daugiau nei 23 tūkst. kriauklių egzempliorių iš įvairių pasaulio vietų, visų vandenynų, daugumos jūrų. Didelių ir mažų, nepaprastai gražių ir nekrentančių į akis pilkokų kriauklių. Jūrų muziejaus kriauklių kolekcijoje daug retų, endeminių rūšių, kuriomis didžiuojasi geriausi pasaulio muziejai. Muziejus išsiskiria ir viena didžiausių Europoje ekspozicine kriauklių kolekcija.

Lietuvos jūros muziejaus nuotr./Lietuvos jūrų muziejus iš paukščio skrydžio
Lietuvos jūros muziejaus nuotr./Lietuvos jūrų muziejus iš paukščio skrydžio

Pirmajame muziejaus rinkinių serijos kataloge „Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Kriauklės“ pristatomos jūrų moliuskų kriauklės. Kataloge moliuskų kriauklės sugrupuotos atskiromis šeimomis, laikantis dabartinės mokslinės klasifikacijos, pateiktos Pasaulio jūros rūšių registre (WoRMS). Lygiavertė knygos tekstams dalis – fotografijos. Jas kūrė muziejaus fotografas Alfonsas Mažūnas.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, ši knyga skirta tiems, ką vilioja neapsakomai įvairus ir paslaptingas kriauklių pasaulis, kas geidžia sužinoti, kada žmogus pradėjo vartoti moliuskus maistui, o jų kriaukles buityje, kada jis atskleidė ir įvertino jų grožį, panaudojo kultūroje ir moksle, kaip tęsiasi žmogaus ir gamtos kūrybinis bendravimas. Knygoje pristatoma ir gamtinė šių objektų prigimtis, ir legendos, ir sąsajos su menu, mokslu ar technika.

Muziejaus kolekcijoje išskirtinę vietą užima penkios nedidelės kriauklytės. Tai – kriauklės lietuviškais vardais. Sunku net įsivaizduoti, kad egzotiškos jūrų kriauklės gali būti susijusios su ... politika. Tačiau, kaip to įrodymas – dvi Lietuvos jūrų muziejaus kolekcijos kriauklės, pavadintos Prezidento Valdo Adamkaus ir Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko Vytauto Landsbergio vardais. Tai – legendinio kriauklių kolekcininko Henriko Danilos nuopelnas. Henrikas Danila – klaipėdietis konchiologas, bene žymiausias kriauklių kolekcininkas Rytų Europoje, atradęs net keliolika naujų rūšių. Jis nustatė bent dešimtį naujų kriauklių rūšių, tačiau oficialiai pavadinimus joms suteikdavo mokslininkai malakologai.

Alfonso Mažūno nuotr./Landsbergio afrikinukė Afer lansbergisi
Alfonso Mažūno nuotr./Landsbergio afrikinukė Afer lansbergisi

Du trečdaliai mūsų Žemės paviršiaus – jūros ir vandenynai. Nepaprastai įdomi ir turtinga Pasaulinio vandenyno gyvūnija. Stebina ne tik gausa, bet ir formų, sandaros, dydžio, elgsenos įvairovė. Ketvirtadalis jūrose gyvenančių gyvūnų rūšių – moliuskai. Jų suskaičiuojama apie 50 000 rūšių. Dar 25 000 gyvena sausumoje ir apie 5 000 – gėluose vandenyse.

Vilniečiai su muziejaus rinkinio kriauklėmis gali susipažinti „Gobis/Lauko ekspo“ ekspozicijoje Gedimino pr. 13 – čia kiaurą parą veikia „Kelionė kriauklės labirintu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas