Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Švedijos akademijos, įtrauktos į „#MeToo“ skandalą, pasitraukė svarbi narė

Buvusi Švedijos akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius antradienį atsistatydino iš šios Nobelio literatūros premijos laureatus renkančios institucijos.
Sara Danius
Sara Danius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš nuolatinės sekretorės posto mokslininkė pasitraukė beveik prieš metus, kilus lytinio priekabiavimo skandalui, išaiškėjusiam kilus judėjimui už lytinio išnaudojimo demaskavimą „#MeToo“.

Dėl šio skandalo buvo atidėtas 2018 metų Nobelio literatūros premijos paskyrimas.

„Nusprendžiau atsisakyti savo vietos,.. kurią kažkada užėmė pirmoji į Akademiją išrinkta moteris Selma Lagerloef“, – sakoma 56 metų S.Danius pareiškime.

„Tai buvo garbė“, – pridūrė ji, bet savo sprendimo priežasčių nenurodė.

2018 metų balandį S.Danius dėl Jeano-Claude'o Arnault – įtakingos Stokholmo kultūros sluoksnių figūros – sukelto skandalo buvo priversta pasitraukti iš Akademijos nuolatinio sekretoriaus posto. Ji buvo pirmoji šiame poste dirbusi moteris.

„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Arnault
„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Arnault

J.-C.Arnault buvo nuteistas už jaunos moters išžaginimus 2011 metų spalį ir gruodį, o Akademija į skandalą buvo įtraukta todėl, kad šis vyras buvo vedęs vieną jos narę, Katariną Frostenson, kuri taip pat atsistatydino.

Prancūzą J.-C.Arnault pareiškime švedų dienraščiui „Dagens Nyheter“ apkaltino 18 moterų, tačiau jam paskelbtą nuosprendį jis apskundė Švedijos Aukščiausiajame Teisme.

Švedijos akademija dosniai finansavo J.-C.Arnault klubą „Forum“, kuris buvo populiarus tarp pripažinimo siekiančių jaunų rašytojų, ieškančių kontaktų su leidėjais ir garsiais autoriais. J.-C.Arnault girdavosi, kad yra Akademijos „19-tasis narys“.

Stokholmo universiteto mokslininkė S.Danius Akademijos nare tapo 2013-aisiais, o po dvejų metų užėmė nuolatinio sekretoriaus postą.

Kaip nuolatinė sekretorė ji buvo Akademijos balsas paskiriant Nobelio literatūros premijas baltarusių žurnalistei Svetlanai Aleksijevič, JAV dainų kūrėjui Bobui Dylanui ir britų romanistui Kazuo Ishiguro.

S.Danius pasitraukimas akcentuoja nesutarimus Akademijoje tarp tų jos narių, kurie siekia ją atgaivinti, ir senstančios, vyrų dominuojamos klikos, įtariamos palaikius J.-C.Arnault saugojusią tylėjimo kultūrą.

Paradoksaliu būdu S.Danius išėjimas galėtų atverti duris kitoms narėms moterims: nuolatinis sekretorius Andersas Olssonas antradienį sakė, kad tris laisvas vietas Akademijoje tikriausiai užims moterys.

„Būtinas vyrų ir moterų balansas Akademijoje“, – sakė A.Olssonas, kuris ir pats išeina iš Akademijos pasiekęs savo postui nustatytą 70 metų amžiaus limitą.

Dienraščio „Svenska Dagbladet“ kritikė Madelaine Levy su tuo sutiko ir naujienų agentūrai AFP sakė: „Yra problema dėl vyrų ir moterų pusiausvyros, bet taip pat yra problema dėl senyvo narių amžiaus.“ Pasak jos, vidutinis Akademijos narių amžius yra 73 metai.

Tačiau dėl S.Danius pasitraukimo Akademija „netenka populiariausio savo nario, vieno iš žinomiausių visuomenėje“, pažymėjo M.Levy.

Intelektualė S.Danius taip pat garsėja savo mados pojūčiu, praskaidrindavusiu dažnai asketiškus iškilmingus renginius Švedijos sostinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas