Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išrinkti Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijų laureatai

Šiųmetinė Jotvingių premija skirta poetei Jurgitai Jasponytei, o Jaunojo jotvingio premija įvertintas Simonas Bernotas, - apie tai skelbia Kultūros ministerija.
Jurgista Jasponytė ir Simonas Bernotas
Jurgista Jasponytė ir Simonas Bernotas / Dirk Skiba ir Annette Mück nuotr.

Jurgita Jasponytė pagerbta už poezijos šilumą, už kūrybinę viziją, brandžius, stebinančius ir talpius eilėraščius poezijos knygoje „Visata atsisėda netinkamoje vietoje“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2024).

Jaunojo jotvingio premija įvertintas Simonas Bernotas už mąslų žvilgsnį į savaip atspindėtą tikrovę, patį atspindintįjį ir kūrybos procesą, pasibaigiantį eilėraščiu, už sodrų poetinį tekstą knygoje „Pasakų parkas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2023).

Laureatai bus apdovanoti spalio 5 d. Druskininkuose, baigiamajame 35-ojo tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ vakare.

Jotvingių premija skiriama kasmet už per pastaruosius dvejus metus išleistą geriausią poezijos knygą (skaičiuojant nuo vieno Poetinio Druskininkų rudens festivalio iki kito), Jaunojo jotvingio premija – už geriausią jauno autoriaus (iki 35 metų amžiaus) originaliosios poezijos, verstinės poezijos ar poezijos kritikos knygą, išleistą per pastaruosius dvejus metus (skaičiuojant nuo vieno Poetinio Druskininkų rudens festivalio iki kito). 

Jotvingių premiją 1985-aisiais įsteigė Sigitas Geda. Tais metais premija paskirta poetui Kornelijui Plateliui už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“. Prasidėjus Poetiniams Druskininkų rudenims 1990 metais, S. Geda sutiko savo premiją susieti su festivaliu. Šiemet bus įteikiama jau 40-oji Jotvingių premija ir 27-oji Jaunojo jotvingio premija.

Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos komitete šiemet dirbo Ramunė Brundzaitė, Dainius Gintalas, Gintaras Grajauskas, Rūta Lazauskaitė, Kornelijus Platelis, Alvydas Šlepikas, Ieva Toleikytė.

Pernai Jotvingių premiją pelnė Gvidas Latakas už poezijos knygą „Salos“, Jaunojo jotvingio – Birutė Grašytė-Black („Sumokėjau alyvmedžio lapais“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas